Pražská burza ztratila tři procenta. Evropské i americké akciové trhy naopak rostly

Pražská burza pokračovala v úterý v poklesu, který zažila i v pondělí. Index PX ztrácel dopoledne přes 2,5 procenta a klesal pod 740 bodů, kde byl naposledy v březnu 2009. Odpoledne se situace ještě zhoršila. Před 16. hodinou vykazoval index propad o 4,4 procenta, později ho zmírnil a uzavřel slabší o tři procenta na 738 bodech. Evropské burzy se naopak už po divokém pondělí zklidnily a začaly postupně posilovat. Ještě rychleji vystartovaly vzhůru americké indexy.

Na pražské burze byl nejobchodovanějším titulem ČEZ, který v úterý ráno zveřejnil loňské výsledky hospodaření. Čistý zisk loni stoupl o 38 procent na 14,5 miliardy korun. Cenné papíry elektrárenské firmy reagovaly dopoledne růstem o 2,7 procenta. Uzavřely silnější o 6,15 procenta.

V rámci burzy však šlo o výjimku. Drtivě ztrácely zejména bankovní tituly. Erste zavřela slabší o 8,34 procenta, Komerční banka minus 3,94 procenta a Moneta Money Bank pak odepsala 4,3 procenta. Pojišťovna VIG na tom byla v tomto srovnání lépe (+1,45 %).

Největší propad však zaznamenaly akcie CETV (-21,62 %). Z dalších akcií ztratil například Avast (-6,38 %) a Philip Morris (-4,58 %).  

Česká měna k dolaru opět oslabila, a je tak s kurzem 24,72 Kč/USD k měně USA nejslabší od dubna 2017. K euru naopak mírně posílila na 27,11 Kč/EUR.

Evropský i americký vzestup

Převážná část hlavních evropských indexů se dopoledne pohybovala mírně pod nulou či mírně nad ní, odpoledne však již vykazovaly silnější růst. Německý DAX nakonec přidal 2,25 procent, francouzský CAC 40 pak 2,84 procenta, celoevropský STOXX 600 získal 2,26 %. Do kladného teritoria se postupně dostal i britský FTSE 100, který vzrostl o 2,79 procenta. 

Americké akcie po pondělí, kdy některé hlavní indexy ztratily 13 či 14 procent, začaly úterní seanci razantním vzestupem, který pak v turbulentním obchodování nakonec udržely. Dow Jones začal růstem 5,5 procenta, po výkyvech uzavřel na 5,20 %. U indexu S&P 500 to bylo z 6,8 na závěrečných šest procent a u Nasdaqu ze 7,2 na 6,23 procenta.

Smíšeně zakončily úterní obchodování asijské trhy. Japonský index Nikkei 225 stagnoval mírně nad nulou, hongkongský Hang Seng přidal 0,8 procenta. Šanghajský SSE Composite Index vykázal mírný pokles 0,3 procenta.

Naopak výrazného skoku vzhůru dosáhl australský S&P/ASX 200, který stoupl o 5,8 procenta.

Obavy z recese srážely cenu ropy

Ropa se v úterý kvůli obavám z globální recese prodává pod 30 dolary za barel, což je poblíž minima z roku 2016. Podle analytiků se dá v příštích měsících kvůli epidemii nového koronaviru očekávat další pokles poptávky a souboj Saúdské Arábie a Ruska o podíl na trhu.

Severomořská ropa Brent před 14:30 našeho času ztrácela 1,5 procenta na 29,59 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu odepisovala 0,4 procenta na 28,59 dolaru za barel.

Některé země včetně Spojených států a Kanady spolu s evropskými a asijskými zeměmi podnikají bezprecedentní kroky k zamezení šíření viru. Tím omezují poptávku po ropě a ropných produktech, jako je benzin a letecké palivo. Podle analytika Bjornara Tonhaguena ze společnosti Rystad Energy ale ropa stále nedosáhla cenového dna.

Mrazivé odhady příjmů

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Mezinárodní agentura pro energii (IEA) odhadují, že rozvojovým zemím by letos mohly příjmy z prodeje ropy a zemního plynu klesnout o 50 až 85 procent. Byly by tak nejnižší za více než 20 let.

Před nebezpečím recese varoval v pondělí americký prezident Donald Trump. Řekl, že Spojené státy by mohla recese potkat, protože se zpomalila hospodářská aktivita na celém světě a protože silně klesají také akciové trhy.

Nabídka ropy se přitom zvyšuje. Vývoz ze Saúdské Arábie by měl v nejbližších měsících výrazně vzrůst a překročit hranici deseti milionů barelů denně.