ČSSD chce desetiprocentní sazbu i pro lahvové pivo. Schillerová už jakékoliv změny odmítá

Ačkoliv ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) odmítá, aby se sazby daně z přidané hodnoty u prodeje piva ještě nějak měnily, sociální demokraté s hnutím ANO chtějí o úpravě legislativy mluvit na zasedání koaliční rady. Poslanec ČSSD Václav Votava navrhuje, aby snížená desetiprocentní sazba platila i na lahvové pivo v restauracích. Schillerové chce představit analýzu, která přichází s různými doporučeními.

„V případě zákona o DPH, v případě piva dodávaného v rámci stravovací služby, by desetiprocentní sazbě DPH podléhalo jak točené pivo, tak lahvové pivo či pivo z plechovky podávané v restauraci či hospodě,“ vysvětlil navrhovanou změnu poslanec Votava.

„Dva roky se o tom záměru snižování DPH na točené pivo vědělo a nikde jsem debatu nezaznamenala, že by ji opozice zdvihla v poslanecké sněmovně,“ uvedla ale ministryně s tím, že žádné změny určitě nechystá. „Já jsem naplnila to, co mi uložilo programové prohlášení vlády, v tuto chvíli nic připravovat nebudu a tato debata je v tuto chvíli pro mě, jako pro ministryni financí, ukončená,“ dodala Schillerová.

Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček minulý týden uvedl, že jeho strana je připravena podpořit rychlou novelu, která do věci vnese jasno. Votava poslaneckému klubu předložil analýzu, jak problém s použitím správné sazby daně odstranit. „Ministerstvo financí v tom vysvětlování a osvětě nedomyslelo, že tyto věci nastanou,“ řekl po zasedání klubu novinářům Votava.

Rozruch kolem daně

Od května má platit snížení DPH u čepovaného piva z 21 na deset procent. Redaktoři České televize na začátku února ale upozornili na to, že tato změna nebude platit pro všechny. Následně se na sociálních sítích objevila tabulka, která představila devět variant pro účtování tří sazeb DPH v restauracích a u stánků prodávajících alkoholické a nealkoholické pivo – a vzbudila značný ohlas.

Ministerstvo financí tabulku nezpochybnilo, je ale podle něj účelová a obsahuje extrémní modelové příklady. Podle resortu navíc budou do budoucna u piva platit pouze dvě sazby. Šéfka státní kasy proto teď další změny odmítá s tím, že by ke zjednodušení stejně nevedly.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek novinářům v týdnu řekl, že se každý den před jednáním dolní komory schází se svým protějškem za sociální demokracii Janem Chvojkou. „Já se ho na to zeptal a zatím nic konkrétního na stole není,“ uvedl. Nevyloučil ale, že se debata s ČSSD uskuteční. Podobně reagovala ještě v týdnu i Schillerová. „V tuto chvíli se nemám k čemu vyjádřit, nemám nic konkrétního na stole,“ konstatovala.

Výhrady od SPD i Pirátů

Podle předsedy STAN Víta Rakušana je legrační, že ČSSD jako koaliční strana se snaží tvrdit, že něco zachraňuje. „Co předložilo ministerstvo financí, je oprávněně terčem vtipů,“ řekl. Podobně se vyjádřil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Projednávali jsme to rok a zaznívaly tu argumenty, že novela je nesmyslná a nemá být schválena,“ uvedl. Schválené znění je podle něj logickým důsledkem nekoncepčního populismu nynějšího kabinetu.

Šéf SPD Tomio Okamura ČSSD kritizoval za to, že si jako spoluviník situace chce nyní na sazbách „honit triko“. Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka (Piráti) je počínání sociální demokracie úsměvné, protože sama může za složitý daňový systém u DPH.