Kuřecí maso ze šarže se salmonelou se dostalo do 16 zařízení

Polské kuřecí maso ze šarže s bakterií salmonely se z lounské firmy dostalo asi do 16 provozoven, převážně do jídelen. Firma nyní ve spolupráci s veterináři situaci monitoruje a maso od zákazníků stahuje zpět, řekl Petr Novotný, majitel firmy Gastroplus Louny, v jejímž velkoobchodním skladu veterináři salmonelu objevili. Ministr zemědělství Miroslav Toman se pak ve středu setká s eurokomisařem Vytenisem Andriukaitisem. Jednat budou o požadavcích Evropské komise na rušení mimořádných opatření kvůli polskému masu.

„Jednalo se asi o 16 organizací, kam se zaslala zmíněná dodávka. Jsou to vesměs jídelny, které maso tepelně zpracovávají, a tudíž se riziko zdravotních problémů velice eliminuje. Tím však nechci celou věc v žádném případě bagatelizovat a musíme všemi silami zabránit, aby k těmto excesům nedocházelo a nebylo ohroženo zdraví našich občanů,“ uvedl Petr Novotný.

Upřesnil, že rozbor na salmonelu byl proveden z mražených kuřecích stehen kalibru 22 gramů o celkové váze 190 kilogramů. „Jelikož byla ten den zpracovávaná drůbež i s jinou šarží, bylo vydáno opatření o zastavení i jiných šarží o celkové váze 1200 kilogramů, kde by mohlo být riziko kontaminace,“ uvedl majitel firmy.

Celá dodávka kuřecích stehen byla podle něj zablokována, celkem šlo o 4800 kilogramů. Jsou prováděny další rozbory ostatních šarží, aby se k zákazníkům nic závadného nedostalo. Problematická dodávka je uskladněna odděleně. „Ostatní kuřecí sortiment i ostatní kuřecí stehna od jiných dodavatelů jsou nezávadná a prošla laboratorními testy,“ doplnil Novotný. Už ve čtvrtek Novotný řekl, že s dodavatelem spolupracuje dlouhodobě a potíže se vyskytly poprvé, ve spolupráci tak zřejmě bude pokračovat.

Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla kromě do již zmíněného Ústeckého kraje i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje, kde ho dohledává Státní veterinární správa. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000. Celkové množství kuřecího masa činí 4515 kg.

V Královéhradeckém kraji odebrala problematickou šarži firma Negocio, která má ale sklad ve firmě Polar v Kostelci nad Černými lesy, o celkové váze 670 kg, přičemž se podařilo ve skladu zadržet 370 kg masa. 300 kilogramů šlo pak k dvěma odběratelům.

„Ve Zlínském kraji došlo polské kuřecí maso k příjemci zásilky – Michal Martin, Kunovice o celkové váze 620 kg. Šarže je po datu spotřeby a již se nenachází na skladě,“ dodal mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Zásilka pak pokračovala na sedm míst.

V Olomouckém kraji byla příjemcem zásilky firma Made Group, ke které dorazily dvě tuny masa. „V Olomouckém kraji byl došetřen ještě jeden příjemce zásilky – Jaromír Jaš, Dolní Újezd 9, ke kterému směřovalo 45 kg kuřecího masa,“ uzavřel mluvčí.

Komise chce, aby Česko s mimořádnými kontrolami přestalo

Celá kauza začala pro českého spotřebitele počátkem února: tehdy se zjistilo, že maso z kontroverzních polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, se dostalo i do Česka. Později byla navíc odhalena také šarže hovězího masa se salmonelou (celkem šlo přibližně o 1900 kilogramů) a veškerý dovoz hovězího z Polska se dostal pod dohled českých úřadů. Vzorky každé zásilky tak analyzují od minulého čtvrtka čeští veterináři.

Evropská komise v uplynulých dnech uskutečnila první audit polských jatek, jeho výsledky zatím nezveřejnila. Další, komplexní má proběhnout zřejmě v březnu.

Polsko v reakci na problém slíbilo, že upraví pravidla veterinárního dozoru, jatka budou 24 hodin denně sledovat kamery a kontroly provozu již nebudou moci provádět soukromí veterináři.

Proti zavádění mimořádných opatření se opakovaně vyslovuje polská strana. Polští producenti masa označují obvinění vůči sobě za uměle nadsazené. „Jsme obětí kampaně části médií, která šíří neověřené a nepotvrzené informace,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz Jerzy Wierzbicki. 

Polský ministr zemědělství svérázně vyzval český protějšek, aby zanechal kousavých poznámek

Vůči postupu se v pátek poměrně netradičně ohradil ve svém tweetu i přímo polský ministr zemědělství Jan Krzysztof Ardanowski. Do současných sporů zapojil postavy z českých kreslených pohádek a poslal vzkaz českému protějšku Miroslavu Tomanovi, aby zanechal kousavých poznámek, které nejsou patřičné u „tak inteligentního člověka“.

  • Drahý pane ministře zemědělství ČR. S radostí přijímám informaci o tom, jak dobře funguje veterinární dozor v Česku. To, že každou chvíli objeví maso neznámého původu, jako v roce 2018, že najde dopravní firmy převážející nelegální maso, že nachází nikde neohlášené, nelegální sklady s masem, které pochází neznámo odkud, bezpochyby svědčí o tom, že je schopný. Upřímně Ti gratuluji.
  • Samozřejmě, jak se domnívám, maso od neznámých krav, které chybějí v systému registrace a evidence, bylo zpracováno při loupežné činnosti jistého Rumcajse, který to dělal pro Manku a Cipíska. Nelegální sklad v centru Prahy provozoval známý konspirátor Krtek a transportem neznámého masa se zabývali Křemílek a Vochomůrka.
  • Prosím Tě drahý Miroslave Tomane, nenaskakuj na takovou vlnu rétoriky. Neobviňuju Vás z toho, že systém obchodování s masem v Česku, jeho získávání, přechovávání a zpracovávání, jak sami informujete, je nedokonalý a jak někteří tvrdí, děravý jak švýcarský sýr. Tvoje kousavé poznámky, které možná potřebuješ pro nějakou vnitřní politickou hru, nejsou na místě a jsou nepatřičné u tak inteligentního člověka. A proto tě, drahý kolego, silně prosím, nepokračuj takovou cestou.
  • Dobré vztahy našich krásných zemí, tak silně propojených od věků, jsou důležitější, než chvilkový politický zisk. Pozdravuji Tě srdečně a na Tvoje zdraví vypiju půllitr českého piva v restauraci U Švejka ve Varšavě.
  • S pozdravem,
    Krzysztof

Evropská komise (EK) zároveň nařídila – podle polské televize Polsat – Česku do konce týdne ustat s mimořádnými kontrolami polského hovězího, neboť prý nejsou přiměřené riziku salmonely. Mluvčí EK Anca Paduraruová také uvedla, že eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis napsal 25. února dopis českým úřadům, ve kterém žádal o ukončení dodatečných kontrol polského hovězího do konce tohoto týdne. Andriukaitis již minulý týden podle Polsatu varoval před „protekcionistickými sklony“ některých států v případě problémů s kvalitou potravin.

„Žádná země nemůže žádat o další dodatečné kontroly, pokud nemá odpovídající odůvodnění, nesouvisející s protekcionismem. Nesmí se dovolit členským zemím používat protekcionistické nástroje. Odporuje to zásadám společné zemědělské politiky, společnému trhu, společnému systému kontroly a dalším společným požadavkům,“ citovala eurokomisaře polská stanice.

Mluvčí EK podle televize Polsat připustila, že unijní předpisy počítají s možností různých kroků členských států proti potravinám, které by mohly ohrozit zdraví, ale ty „musí být přiměřené“ vůči zjištěnému riziku.

Šéf českých veterinářů Zbyněk Semerád uvedl, že Česko požadavek EK odmítne. V příštím týdnu podle něj budou členské státy hlasovat, Komise pak může ukončení mimořádných veterinárních opatření Česku přikázat. V odpovědi pro EK české ministerstvo zemědělství vysvětlí, proč mimořádné kontroly zavedlo a že se nyní rušit nebudou, uvedl Semerád.

„Česko neustoupí od těch mimořádných veterinárních opatření,“ řekl v pátek Toman. Podle něj je přední ochrana spotřebitele. Zesílené kontroly Státní veterinární správy (SVS) nejsou podle něj zamířené jenom na Polsko, ale celkově na dovážené potraviny.

Zdechovský v Událostech, komentářích: Kdyby Varšava lépe informovala, nemuselo tohle nastat (zdroj: ČT24)

„Situace není ze strany Polska velmi dobře komunikována směrem k nám a k Bruselu. Nebylo řečeno třeba to, že Polsko včas nenahlásilo a neupozornilo české úřady na to, že některé z mas může mít nějakou závadu, tudíž české orgány reagují, jak reagují. Je to situace, která se stala mnohokrát v historii Evropské unie,“ řekl v pořadu Události, komentáře europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Podle něj Česká republika předloží Komisi veškeré dokumenty a fakta, vše, co ji vedlo k zavedení přísných kontrol. „Myslím, že tyhle informace při vytýkacím dopisu neměli a reagovali jenom na fakta, která předložila polská strana,“ dodal.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.