Preferovat české maso by měli lidé i bez polské kauzy, soudí analytik Havel

Agrární analytik Petr Havel v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

I  bez současných kontroverzí kolem polského hovězího na tuzemských pultech by měli čeští spotřebitelé preferovat zdejší maso a jiné domácí komodity. V Interview ČT24 to řekl agrární analytik Petr Havel, podle kterého jde o normální, zdravý patriotismus a navíc i ekologický přístup.

Výzvy ke spotřebitelům, aby preferovali domácí produkci, se dějí podle analytika úplně všude. To je zájem každého státu, aby aspoň verbálně podpořil své producenty, dodal v reakci na podobné vyjádření českého ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD).

Ten tuzemskou produkci akcentoval právě po vypuknutí kauzy, když se ukázalo, že Poláci bez kontroly vyváželi do zahraničí, i do Česka, hovězí maso z nemocných či mrtvých krav.

V poslední době navíc čeští veterináři odhalili v polském hovězím mase – z jiných polských jatek – salmonelu

Slabiny soukromého polského dohledu

K situaci v Polsku Havel řekl, že v zemi veterinární dozor fungoval ve dne, ale ne v noci. Současný audit ze strany Evropské unie pak má zjistit, jak k často docházelo k tomu, že se uvádělo do oběhu maso bez předchozí kontroly veterinářů. Takový postup se považuje za zásadní pochybení v celé Unii.  

Havel také zmínil tři rozdíly mezi situací v Polsku a v Česku. „V Polsku jsou na jatkách soukromí veterináři, u nás to má pod kontrolou Státní veterinární správa. Soukromý veterinář může být náchylný k tomu, aby se nějakým způsobem obohatil, nebo aby selhal,“ řekl.

V Polsku také podle něho nejsou kontroly tak pregnantní, jako v Česku. A v zemi navíc funguje velké množství velkých podniků, je tam tvrdší konkureční boj. 

Dovoz masa z Polska
Zdroj: ČT24

Škodlivý zvyk kupovat příliš levně

Polské maso se na českém trhu v minulosti prosazovalo proto, že český spotřebitel je mimořádně citlivý na ceny potravin, zmínil analytik. Uvedl například to, že v Česku je nejvíce slevových akcí na světě. „Naši spotřebitelé nechtějí být tak velcí patrioti.“

Tento postoj přisuzuje Havel rovněž tomu, že v dobách před listopadem 1989 byly ceny potravin v Československu drženy uměle nízko. Stát dotoval ceny potravin z daní občanů a lidé si zvykli na relativně levné potraviny. Navíc jimi dnes také plýtvají.

„Kdybychom víc kupovali v kvalitě a méně v objemu, tedy dráže, tak bychom možná udělali více pro své zdraví i pro naše producenty,“ řekl Havel. 

Salmonely byly, jsou a budou, musíme se s tím naučit žít. Opravdu je to tak.
Petr Havel
zemědělský analytik

V Česku i na Slovensku byla v těchto dnech zavedena mimořádná opatření pro dovoz polského hovězího masa. Vzorky každé zásilky budou analyzovat veterináři. 

Havel soudí, že se to projeví na obchodu s Polskem. Dovozce totiž musí počítat například s tím, že objednané maso bude nějakou dobu ve skladu čekat na certifikát, a nelze tedy operativně reagovat na potřeby trhu. „A proto je raději nedoveze.“

Nejde o žádnou obchodní válku

Naproti tomu analytik neočekává nějaké další vyostření obchodních vztahů obou zemí, a to ani navzdory vyjádření polského ministra zemědělství, které přijal s úsměvem. „Myslím, že to není odvetná reakce,“ zhodnotil výrok. 

Polský ministr zemědělství
Zdroj: ČT24

Havel připomněl, že „obchodní válka“ by nebyla v zájmu ani jedné strany, hlavně ne v zájmu Polska, které více dováží do Česka než naopak. „Prodělali by. Je to verbální cvičení, poměřování si bicepsů o tom, kdo co řekne zásadnějšího pro své voliče, spotřebitele, občany,“ zhodnotil analytik vyjádření polského ministra.