Slovensko bude kontrolovat polské hovězí. Brusel povolil Česku přiměřená opatření

Události ČT: Brusel povolil Česku přiměřená opatření proti polskému hovězímu (zdroj: ČT24)

Po Česku zavádí mimořádná opatření pro dovoz polského hovězího masa i Slovensko. Vzorky každé zásilky budou analyzovat veterináři. Mluvčí českých veterinářů Petr Vorlíček oznámil, že veškeré nezpracované polské hovězí ze 700kilogramové problémové zásilky se již našlo. Ve vzorcích byla salmonela. Celkem se snědlo kolem 110 kilogramů tohoto masa. Čtyřicet kilo se dostalo i na Slovensko. Brusel dal mezitím ČR v kontrolách volnou ruku, žádá ale přiměřené kroky. Bakterie samonely a listérie v hovězím a také krůtím mase z Polska oznámilo v pátek také Slovinsko.

„Nedovolím, aby selhání polských orgánů opakovaně ohrožovala slovenské spotřebitele. Státní veterinární a potravinářská správa bude proto kontrolovat všechny dodávky polského masa, 100 procent zásilek polského hovězího masa bude muset projít kontrolou předtím, než se dostane ke spotřebiteli, do restaurací či jídelen,“ uvedla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Kontroly polského masa budou na Slovensku probíhat do odvolání. Bratislava je hodlá přehodnotit po zveřejnění výsledků kontrol jatek a polského systému kontroly masa ze strany inspektorů Evropské komise.

Každý slovenský odběratel hovězího z Polska je nově povinen nahlásit dodávku elektronicky veterinářům aspoň 24 hodin předem. „Inspektoři z něj odeberou vzorky a příjemce bude muset vyčkat na výsledky testů. Polské hovězí bude moci být uvolněno na trh až poté, co projde řádným vyšetřením na zdravotní bezpečnost,“ sdělil hlavní slovenský veterinář Jozef Bíreš.

Zjištění, že asi 700 kilogramů polského hovězího masa obsahovalo bakterie salmonely, oznámil ve středu ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Kvůli případu Česko rozhodlo o zavedení kontrol zdravotní nezávadnosti veškerého hovězího masa dovezeného z Polska.

„Cílem přijímaných opatření není zákaz obchodování s žádným z členských států, tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Kontroly zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska však považujeme v současné chvíli za nezbytné a přiměřené vážnosti situace,“ prohlásil.

Reakce ano, ovšem přiměřená, zdůraznila Evropská komise

Podle Evropské komise je na České republice, aby podnikla opatření proti potravinám, u nichž existuje podezření, že představují ohrožení pro zdraví, informovala mluvčí Evropské komise Anca Paduraruová s tím, že tyto kroky musí být přiměřené.

Příjemci musí hovězí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely a žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky. Testy se dělají na poddruh bakterie Salmonella enterica subspecies enterica, což je jediný známý poddruh, který je patogenní pro člověka. Výsledky za první den veterináři ještě nemají.

Evropská komise už minulý měsíc vyzvala Česko, aby správným způsobem uplatňovalo unijní pravidla ohledně úředních kontrol dovozu potravin. Unijní státy musejí systematicky posuzovat možná rizika a následně kontrolovat některé potraviny zasílané z jiné členské země EU při jejich příjezdu.

Praha to vyřešila tak, že všichni dovozci dostali povinnost oznamovat systematicky alespoň 24 hodin předem dovoz takových potravin na místo určení. To ale podle komise není v souladu s unijními předpisy, podle nich by měli být dovozci žádáni ze strany úřadů jen v odůvodněných případech a v rozsahu nezbytně nutném pro organizaci kontrol.

Maso se salmonelou se v Česku distribuovalo do pěti míst. Kromě valašskomeziříčské společnosti MP Krásno směřovalo do distribučního centra Makra v Kozomíně, do jídelny Kocourek v Brně, olomouckého velkoobchodu Bikos a k podnikateli Petru Bzduchovi v Pohořelicích. Na Slovensku se maso dostalo do SK Tradičné v Lehotě pod Vtáčnikom.

Bakterie v mase z Polska objevila kontrola i ve Slovinsku

Bakterie salmonely v hovězím, ale i krůtím mase z Polska objevily také úřady ve Slovinsku. V případě hovězího šlo o 45 kilogramů, maso bylo určeno k výrobě kebabu. oznámily slovinské úřady v pátek. V další dávce masa dovezeného z Polska a určeného k výrobě kebabu objevily i bakterie listérie.

Podle úřadů bylo 8,7 tuny masa dodáno do Chorvatska a tři tuny do Slovinska. Úřady dále uvedly, že maso bude ze slovinského trhu odstraněno. Upozornily, že v případě správné tepelné úpravy maso nepředstavuje riziko pro zdraví spotřebitelů.  

Firmy omezují obchod s Polskem

Na aféru zareagovali někteří tuzemští obchodníci. Řetězec Makro přestal odebírat hovězí maso z Polska. Firma Animalco z holdingu Agrofert, která kontaminované maso dovezla, přerušila spolupráci se svým polským dodavatelem a čeká na výsledky kontrolních testů. Nevylučuje přitom, že spolupráci s polským partnerem ukončí.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého není cílem přijímaných opatření zákaz obchodování s žádným z členských států EU. „Tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Kontroly zdravotní nezávadnosti hovězího masa z Polska však považujeme v současné chvíli za nezbytné a přiměřené vážnosti situace,“ sdělil Bílý.

„Jestliže některé naše maso vzbuzuje pochyby co do hygienických standardů, musí být samozřejmě zkontrolováno,“ prohlásil v pátek polský ministr zahraničí. Dodal, že Polsko bude spolupracovat s českými úřady i Evropskou komisí, očekává ale, že kontroly budou přiměřené. Podle polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského se problémy s polským jídlem zveličují.

Na začátku kauzy stála tajně natočená reportáž zpravodajské televize TVN24 z masokombinátu v Mazovském vojvodství, kde byl v noci porážen nemocný dobytek. Nyní zjištěné maso se salmonelou ale z těchto jatek nepocházelo a nemělo by s nimi mít ani žádnou souvislost, sdělil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

V Polsku se ročně vyprodukuje 560 tisíc tun hovězího masa, z čehož 85 procent míří na export. Do Česka se z Polska za tři čtvrtletí loňského roku vyvezlo hovězí za 739,6 milionu korun. Polsko je po Německu druhým největším vývozcem zboží zemědělského původu do České republiky.