Vyjednávání o penězích pro zdravotnictví jdou do finále. Polepší si zejména nemocnice

Vyjednávání o penězích pro zdravotnictví míří do finále (zdroj: ČT24)

Vyjednávání o financích pro zdravotnictví v příštím roce jdou do finále. Letos systém veřejného zdravotního pojištění hospodaří se zhruba dvě stě sedmdesáti miliardami korun. Příští rok má jít o rekordní částku. Do systému se má totiž i kvůli příznivé ekonomické situaci nakonec dostat ještě více peněz, než stát při původních propočtech předpokládal.

„Původní odhady byly 12 a půl miliardy a teď už počítáme s 15 až 16 miliardami, takže relativně velký balík peněz,“ konstatuje ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Ministerstvo už má hotovou první verzi úhradové vyhlášky pro rok 2018, podle které pojišťovny peníze vyplácí. Největší nárůst z balíku peněz čeká nemocnice. Z patnáctimiliardového nárůstu půjde asi jedenáct miliard právě jim. Od ledna tak dostanou o deset procent vyšší tarifní plat nemocniční zdravotníci. Sestry pracující u lůžka ve směnném provozu budou pobírat dvoutisícový měsíční příplatek.

Svých nároků se ale nechtějí vzdát ani další skupiny zdravotníků. Soukromé ambulance si stěžují na to, že stát ve financování upřednostňuje lůžková zařízení na jejich úkor a odvolávají se na dřívější dohodu s exministrem Svatoplukem Němečkem. Pokud se se současným vedením neshodnou, jsou připraveni k protestům.

„Musí být pětiprocentní navýšení úhrad v roce 2018 oproti roku 2016, to je minimální požadavek,“ říká předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

obrázek
Zdroj: ČT24

Praktičtí lékaři žádají o tři procenta vyšší pravidelné platby za každého registrovaného pacienta. Ani oni ale zatím nemají nic jistého. „Ministerstvo nezpochybnilo to, že jsme se na tom domluvili, nicméně nemáme informace o tom, že by nám ty peníze mělo dát,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Zubaři se na platbách s pojišťovnami dohodli už v prvním kole vyjednávání, teď čekají, jestli ministerstvo jejich dohodu potvrdí. Klíčová je výše úhrady za plomby. „Jestliže potvrdí a nějaké náznaky jsou, potom se samozřejmě vylepší situace u výplní, ale jen u některých skupin: u dětí do 15 let, těhotných žen a kojících matek,“ říká prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Jednotlivé parametry úhradové vyhlášky se ještě můžou změnit v rámci připomínkového řízení. Ministr zdravotnictví ale přiznává, že pro resort jsou v současné době prioritou nemocnice. „Jediný, kdo drží péči 24 hodin denně 365 dní v roce v této zemi, jsou nemocnice. Žádný jiný sektor to prostě nedělá,“ říká ministr Ludvík. Vyššími platy chce ministerstvo motivovat zdravotníky, aby z nemocnic neodcházeli.

„Musíme zabránit personální devastaci nemocnic. Takže nemocnice, které nesou tu personální tíhu poskytování péče, musí být těmi, které musí být taky adekvátně ohodnoceny,“ zdůraznil Ludvík.

Vyhláška, která stanovuje platby pro zdravotníky, je jedním z posledních velkých úkolů současného vedení ministerstva zdravotnictví. Její definitivní podoba musí být hotová do konce října.