Soud ustanovil prozatímní věřitelský výbor OKD. Je v něm i stát

Krajský soud ustanovil prozatímní věřitelský výbor OKD. Má tři členy – český stát, zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna a firmu AWT. Vyhověl tak žádosti o ustavení předběžného věřitelského výboru těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Řízení by se tím mělo urychlit. Podle mluvčího OKD bude na přelomu tohoto a příštího týdne zřejmé, zda se podaří zajistit dost peněz na mzdy za květen v plné výši.

OKD má prozatímní věřitelský výbor, řízení by se tak mělo zrychlit. „To znamená, že vše poběží rychleji než od 10. srpna (v tento den bude schůze věřitelů),“ sdělil k tomu ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD), který v úterý jednal také se zástupci odborů OKD na radnici ve Frýdku-Místku. Vláda je podle něj připravena hledat takové řešení celé situace, aby bylo na provoz firmy a výplaty zaměstnanců.

Jestli bude dost peněz na květnové mzdy zaměstnanců, by mělo být jasné na přelomu tohoto a příštího týdne. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský to řekl po jednání s insolvenčním správcem.

„Nejpozději ve čtvrtek bude odeslán předsedovi vlády Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) společný dopis vedení společnosti OKD a insolvenčního správce se žádostí o pomoc při úvěrovém financování OKD,“ uvedl Čelechovský.

Složení předběžného věřitelského výboru podle něj odpovídá představě insolvenčního správce Leeho Loudy. „Insolvenční správce tuto skutečnost sdělil i insolvenčnímu soudu. Od zástupců nominovaných do předběžného insolvenčního výboru pak očekává intenzivní spolupráci,“ uvedl Čelechovský.

AHG je zřejmě největší věřitel, ve výboru ale není

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) na začátku května uvedl, že hlavním věřitelem OKD je podle všeho skupina Ad Hoc Group (AHG), které patří firma New World Resources (NWR), jež je majitelem OKD. V prozatímním výboru AHG není. Mládek ve Frýdku-Místku řekl, že je otázkou, zda AHG ve výboru bude. „Mají konflikt zájmu, jsou zároveň majitelé i věřitelé,“ řekl. Mluvčí AHG Roman Pařík odmítl situaci komentovat.

Vedle státu tak prozatímní věřitelský výbor tvoří Revírní bratrská pokladna a firma AWT. Mluvčí AWT Lukáš Kresač uvedl, že OKD je pro skupinu dlouholetým partnerem a významným zákazníkem.

„Vítáme rozhodnutí soudu, který nás ustanovil členem prozatímního věřitelského výboru. Důvěry podílet se na dalších krocích, které zajistí provoz OKD, si velmi vážíme,“ uvedl Kresač.

  • Podle insolvenčního zákona chrání věřitelský výbor společný zájem věřitelů a v součinnosti s insolvenčním správcem přispívá k naplnění účelu insolvenčního řízení. Do doby, než je ustanoven a než je potvrzena volba jeho členů a náhradníků, může insolvenční soud i před první schůzí věřitelů a před rozhodnutím o úpadku jmenovat prozatímní věřitelský výbor.

OKD zůstává nadále v provozu, v dolech se dál těží uhlí. Firma má nyní zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích. OKD má existenční problémy kvůli klesajícím cenám uhlí, podle analytiků ale i kvůli vysokému zadlužení.

V insolvenčním návrhu, který uhelná společnost sama na sebe podala, OKD uvedla, že má více než 650 věřitelů a dluží přes 17 miliard korun, které nedokáže splácet. Majetek firmy nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. Do insolvenčního řízení už se se svými pohledávkami přihlásilo pět set věřitelů, kteří po OKD chtějí celkem více než deset miliard korun.