Posouzení fúze Agrofertu a První žatecké se protahuje

Brno - Antimonopolní úřad bude posuzovat kontroverzní fúzi skupiny Agrofert Holding s První žateckou déle než zákonem stanovených pět měsíců. Nyní pozastavil běžící lhůty a vyžádal si od Agrofertu další podklady. Kdy verdikt padne, nyní nelze s určitostí říci. Případ vyvolal zájem médií poté, co se šéf úřadu Martin Pecina sešel v Praze v autosalonu s majitelem Agrofertu Andrejem Babišem.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) většinu fúzí vyhodnotí během kratší, měsíční lhůty. Pět měsíců si vyžádá jen ojediněle, na složitější případy. Spojení jedné z největších tuzemských zemědělských a potravinářských skupin a První žatecké je podle všeho komplikovanější než většina ostatních případů z poslední doby. ÚOHS ji posuzuje od ledna. Babišův holding v minulosti skoupil řadu menších podniků a úřad chce nyní pečlivě zvážit, zda by další posílení skupiny nemohlo poškodit trh.

„Firma už na některých trzích dosáhla takové velikosti, že by to mohl být problém,“ uvedl nedávno šéf sekce hospodářské soutěže ÚOHS Robert Neruda. Naznačil také, že pokud úřad fúzi povolí, bude to zřejmě s podmínkami, které zajistí rovnováhu na trhu. K tomu ÚOHS přistupuje jen velmi zřídka. Naprostou většinu z více než 150 posuzovaných fúzí za poslední skoro tři roky povolil bez podmínek.

Sám Babiš si prý několikrát stěžoval na průtahy v řízení, také proto se s ním Martin Pecina začátkem července sešel. Vysloužil si ostrou kritiku, zejména za to, že ke schůzce došlo mimo půdu úřadu. Šéf ÚOHS ale tvrdí, že schůzky mimo úřad jsou běžnou součástí jeho programu.

Agrofertu klesají zisky, přesto expanduje

Skupině Agrofert loni podle auditovaných výsledků klesl čistý zisk z 1,215 miliardy na 861,25 milionu korun. Její tržby naopak vzrostly z 15,94 miliardy korun v roce 2006 na 17,69 miliardy korun. Podle Babiše jsou za horším hospodářským výsledkem vysoké ceny energií a surovin. Dodal, že zisky skupiny, která značnou část produkce vyváží, snižuje i posilující koruna. „Výsledky, kterých jsme dosáhli, proto považuji za velký úspěch. V budoucnosti asi bude problém takovéto výsledky zopakovat,“ uvedl již dříve Babiš.

Skupina Agrofert loni přitom pokračovala v expanzi a koupila například druhou polovinu firmy Agrobohemia, dále společnosti Agrotec a Agri CS, OSEVA a Kostelecké uzeniny. V zahraničí Agrofert získal tři německé společnosti změřené na nákup zemědělských komodit, které by měly od příštího roku zásobovat řepkou nový provoz na její zpracování v Lovochemii Lovosice.