Chceme spolupracovat na výrobě munice pro Ukrajinu, shodla se Černochová se slovenským protějškem

Události: Schůzka ministrů obrany (zdroj: ČT24)

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pátek jednala se svým slovenským protějškem Martinem Sklenárem. Hovořili například o spolupráci obou zemí při nákupech vojenské techniky nebo o navýšení výroby munice. Při setkání řešili také boj s dezinformacemi, které by podle obou politiků mohly ovlivnit schvalování česko-americké obranné dohody nebo průběh slovenských parlamentních voleb.

Tento týden potvrdil slovenský ministr obrany Martin Sklenár zájem své země podílet se na plánu Evropské unie ohledně dodávek munice na Ukrajinu, která se od loňského února brání plnohodnotné ruské invazi. Na posílení spolupráce v této oblasti se Sklenár v pátek shodl i s českou ministryní.

„Projektů je mnoho, které můžeme společně dělat. Rádi budeme postupovat společně dopředu. Bavili jsme se také o spolupráci při zvyšování kapacit při výrobě munice,“ řekl po setkání Sklenár s tím, že při červencovém summitu NATO budou Česko a Slovensko postupovat společně. 

Vzájemnou spolupráci ocenila i Černochová, podle které se díky firmám v obou zemích daří úspěšně opravovat starší vojenskou techniku a posílat ji na pomoc Ukrajině.

Hlavním bodem jednání byla podle obou ministrů příprava smluv k obstarání bojových vozidel, které budou v rámci Severoatlantické aliance obě země využívat. Sklenár zmínil, že „s mírnou závistí“ sledoval uzákonění povinných dvou procent rozpočtu na obranu, které schválil český Senát. Míní, že Česká republika kvůli tomu bude mít na nadcházejícím summitu Aliance lepší vyjednávací pozici. 

Tisková konference ministrů obrany Česka a Slovenska (zdroj: ČT24)

Koordinace kolem bojových vozidel pěchoty

Česká vláda před týdnem souhlasila s nákupem 246 pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. Pořídí je formou mezivládní dohody ze Švédska. Se Slovenskem by nyní chtěl resort koordinovat i další kroky spojené se zakázkou, podobnou cestu by preferoval i pro další nákupy.

Černochová připomněla problémy s tendrem i to, že Slovensko, které tyto stroje rovněž pořizuje pro svou armádu, nabídlo koordinovaný postup. Země budou dál diskutovat o spolupráci při servisu či výcviku. Chtějí také společně sdílet informace o zkouškách vozidel. Podobný postup by Sklenár přivítal i pro další nákupy. „Čím více podobného vybavení budeme mít, (tím) budeme mít lepší podmínky pro jejich celý životní cyklus,“ uvedl. 

Tato vozidla bude využívat armáda také v Lešti na středním Slovensku, kde od loňska české jednotky vedou mnohonárodní bojové uskupení, kterým NATO posiluje svou východní hranici. Na místě cvičí s Němci, Slovinci a Američany. Slovenské nebe také dočasně chrání čáslavské gripeny. 

„Slovensko také dostane od Spojených států některé helikoptéry, které bude mít ve využívání Česká republika – vipery, venomy – tak jsme diskutovali i možnost zase nějakého servisu a výcviku,“ přiblížila další spolupráci Černochová. 

Další česko-slovenské setkání se chystá na ještě vyšší úrovni. Mnohonárodní bojové uskupení v Lešti navštíví příští týden prezident Petr Pavel se svou slovenskou kolegyní Zuzanou Čaputovou. 

Boj proti dezinformacím

Ministři se shodli i na tom, že je třeba monitorovat růst dezinformací ve veřejném prostoru, které se na Slovensku objevují před parlamentními volbami a v Česku během procesu ratifikce česko-americké obranné dohody DCA.

„Děkuji svým přátelům ze Slovenska za to, že mi dávali know-how pro vyjednávání o DCA, abychom se některým věcem vyhnuli. Některým věcem jsme se vyhnout dokázali. To, že tu ale budou působit proruské síly v ratifikačním procesu, tomu se zabránit nedá,“ podotkla Černochová.

Myslí si ale, že česká společnost je na tento krok dobře připravená kvůli zdlouhavým diskuzím o případném americkém radaru a tato zkušenost dává koalici prostor „se proti některým věcem obrnit“. 

Podle slovenského ministra je vliv dezinformací v současné společnosti reálný a očekává jejich větší intenzitu ve veřejném prostoru během kampaně k předčasným parlamentním volbám na Slovensku. „Nelze to popírat a zavírat před tím oči. Je třeba to přiznat, aby mohli lidé vidět, odkud svoje informace čerpají a odkud přicházejí. Svobodný prostor nemáme v úmyslu nijak změnit. Věříme, že lidé budou mít dostatek informací, aby si vytvořili svůj svobodný názor,“ dodal.

Sklenár je součástí úřednické vlády v čele s ekonomem Ľudovítem Ódorem. Kabinet jmenovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v polovině května. Už po jmenování Sklenár avizoval, že Slovensko bude pokračovat v pomoci Ukrajině jako doposud. 

„Ukrajina potřebuje naši podporu, potřebuje pomoc a potřebuje obnovit svou suverenitu a teritoriální integritu. Naše podpora bude proto pokračovat,“ předeslal dříve ministr.