Kvůli směřování k vyrovnanému rozpočtu jsme museli některé předvolební sliby překročit, řekl Jurečka

Interview ČT24 – Marian Jurečka (12. 5. 2023) (zdroj: ČT24)

Strany vládní koalice SPOLU musely  podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) změnit předvolební sliby o nezvyšování daní, protože nečekaly, že se v loňském roce razantně změní ekonomická a společenská situace. „Pokud chceme splnit druhý slib, že budeme snižovat zadlužení této země a budeme směřovat k vyrovnaným rozpočtům, tak je bohužel nutné některé další sliby překročit,“ uvedl v Interview ČT 24. V pořadu vysvětloval nutnost reforem důchodů a plánované úpravy DPH, které obsahuje vládní úsporný balíček.

Vláda ve čtvrtek představila balík opatření, která mají státu uspořit peníze a zajistit další příjmy. Má se víc ušetřit, než se lidem sebere na daních a dalších odvodech. Opozice však tvrdí, že to bude naopak – víc se vezme lidem, než se ušetří na státních výdajích. 

Ministr Jurečka toto tvrzení odmítá s tím, že navržený soubor opatření bude pro ekonomiku v dalších třech letech ozdravný a český stát bude konečně směřovat k vyrovnaným rozpočtům. „Situace není udržitelná dlouhodobě. Ani u státu, ani u firmy, ani u rodiny, nelze žít dlouhodobě na dluh,“ vysvětluje představená opatření.  

Jurečka počítá rovněž s tím, že situace lidí se kvůli vládním škrtům a úpravě sazeb DPH nezhorší. „Očekáváme, že situace z hlediska ekonomiky se bude výrazně zlepšovat. Počítáme s výrazným poklesem inflace, s ekonomickým růstem, s velmi nízkou nezaměstnaností. To jsou vše dobré, pozitivní informace,“ uvedl.

Kvůli velkým výdajům státu v posledních letech si musí občané uvědomit, že stát není abstraktní pojem, ale tvoří ho daňoví poplatníci. Ti dle něj nyní splácejí chyby politiků v posledních letech, kam sebekriticky počítá i KDU-ČSL, které předsedá. 

„Může za to dlouhodobá politika politiků. Sebekriticky musím říct i vůči vlastní straně, prakticky všech politiků, protože jak říkají ekonomové, je to lobotomie toho předhánění toho, co můžeme ještě rozdat,“ doplnil.

Nynější kabinet podle něj rozhodl, že s tímto postupem nelze pokračovat, což byla jedna z motivací představení konsolidačního balíčku.  

Vybrané změny v rámci důchodové reformy
Zdroj: ČT24

Nejdůležitějším bodem představené změny v důchodovém systému podle něj je úprava parametrů výdajů státu. „Nastavujeme princip, aby současná dnešní průměrná doba pobírání důchodu 21,5 let platila i v budoucnosti a byl to ukazatel, který se bude měnit objektivně podle toho, jak se bude měnit délka dožití,“ zopakoval ve vysílání. 

Další parametry by pak měly odlišovat i to, kdy člověk začal pracovat a jak dlouho pracoval a nestanovit paušální hranici věku odchodu do důchodu, jako je tomu nyní. Dodal, že s tím souvisí i úpravy daní z přidané hodnoty. 

Zdůraznil také, že pro současné důchodce se nic nemění a „bude platit vždy řádná valorizace, která bude vždy plně o inflaci.“ 

Průměrný starobní důchod
Zdroj: ČT24

Slibu o nezadlužování jsme dali větší prioritu, argumentuje Jurečka

Největší boje se během jednání o balíčku podle Jurečky vedly o podobu daní. „Bylo velmi důležité, aby se podařilo dojednat, že všechny potraviny budou ve snížené sazbě, to je jeden z klíčových nástrojů, jak nezvyšovat náklady domácností v této oblasti,“ definoval prioritu své strany. 

Odmítá však námitku, že by koaliční strany zcela ustoupily ze svých slibů nezvyšovat daně. „Slib jsme dávali v době, kdy jsme nevěděli, jak se výrazně zhorší situace, která se stala v loňském roce. A pokud chceme naplnit také druhý slib, který jsme dali, že budeme snižovat zadlužení této země a budeme směřovat k vyrovnaným rozpočtům, tak je nutné, některé tyto sliby bohužel překročit,“ argumentoval. 

Slib úspor podle svých slov vláda po delší diskuzi „postavila na první místo“ a míní, že ustoupení od předvolebních slibů v letošním roce koalice dostatečně vysvětlila. „Dvě třetiny jsou úspory na straně státu,“ dodal. 

Zvýšení daní se podle něj týká pouze položek, které jsou „sociálně a společensky únosné.“ V oblasti DPH je podle něj většina opatření citlivá pro domácnosti. „Týká se to věcí z neřestí – hazardu, tabáku, alkoholu. Dotkne se to právnických osob a sáhli jsme do vysokopříjmových fyzických osob,“ řekl.