Stát plánuje investovat stamiliony do podpory nájemního bydlení, pomohou i peníze z EU

Události: Podpora nájemního bydlení (zdroj: ČT24)

Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo uvolnit do konce dubna 800 milionů korun na podporu nájemního bydlení. O peníze budou moct žádat obce, církve a další organizace i ve spojení se soukromými investory. Návrh by měla příští týden schválit vláda. Resort zároveň dokončuje zákon o podpoře bydlení.

Součástí navrhovaného zákona by měly být i záruky pro soukromé majitele, kteří se rozhodnou nabídnout svůj byt k pronájmu třeba samoživitelkám, obětem domácího násilí nebo sociálně slabým rodinám.

„Nabízíme soukromníkům takzvaný garantovaný příjem, ať už měsíčně nebo formou předplatného na nějakou dobu dopředu, ať už tam někdo bydlí nebo ne,“ říká Kristýna Andrlová, vedoucí Městské nájemní agentury z Centra sociálních služeb v Praze.

Tato agentura zmíněné byty nabízí – štáb ČT s ní konkrétně natáčel v domě na pražských Hájích, který patří soukromníkům.

Noví nájemníci uvedených bytů musí splnit řadu podmínek, hlavně to, že si nájem na spodní hranici tržních cen mohou dovolit. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Podobnou službu by měly v roce 2025 spustit všechny obce s rozšířenou působností, reálný zájem o to ale má podle průzkumu jen třetina z nich. Záležet by mělo hlavně na tom, jak velkou část nákladů zaplatí stát, vlastníkům by měl garantovat tři nájmy. Pokud byt poskytne sama obec, měla by dostat příspěvek.

„Obci by měl jít příspěvek 50 tisíc korun na jeden byt, kterým se pak hradí opravy nebo třeba výpadek nájmu,“ říká vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Lidem by měla pomoci i nová kontaktní místa, avizuje ministr

Podle ministra by měla vzniknout i síť kontaktních míst, která by lidem měla pomoci v momentě, kdy mají s bydlením nějaké problémy. „Síť by měla být ve všech velkých městech, potažmo v obcích s rozšířenou působností,“ dodává Bartoš s tím, že se novinka bude týkat zhruba dvou set měst.

„Padesát tisíc za rok může být někdy málo, někdy akorát. Pokud by to bylo tak, že obec skutečně zaplatí veškeré škody, které na tom bytě vznikly, tak už je to zas o jiné debatě,“ komentuje místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Resort dále počítá s výstavbou nových bytů nebo rekonstrukcí nevyužívaných nemovitostí.

Například městská část Praha 7 teď dokončuje opravu deseti bytů v jednom z domů ve svém obvodě. Další čtyři jednotky nechali radní přistavět. Samotný nájem v jednom z těchto bytů vyjde asi na šestnáct tisíc korun měsíčně. „Je to dispozičně byt 2+kk, zhruba osmdesát metrů čtverečních,“ popisuje místostarosta městské části Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 Sobě).

Obecní byty by měly sloužit i lékařům nebo policistům

Nájem v bytě vyjde o několik tisíc levněji než ten tržní. Obsadit by ho mohla sociálně slabá rodina nebo třeba učitelský pár s dětmi. V bytech se finančně angažuje i magistrát Prahy. „Podporu od města máme na tento objekt a dále na výstavbu bytového domu,“ přibližuje Mareš. Od státu městská část na projekty zatím nezískala nic, hradí je ze svého rozpočtu nebo z evropských peněz.

Právě z Evropské unie chce na koncept dostupného bydlení získat osm miliard korun i ministerstvo pro místní rozvoj. Nově postavené nebo opravené byty by pak do pronájmu měli dostat třeba mladí lidé, hasiči, lékaři nebo policisté. Nájem by měl být o něco nižší, než je v dané lokalitě obvyklé. Podle Svazu měst a obcí by většina obcí uvítala spíš podporu bydlení za běžné nájemné.

„Otázka sníženého nájemného oproti obvyklým cenám nájemného se bude do budoucna velmi obtížně prokazovat,“ říká Radka Vladyková, výkonná ředitelka Svazu měst a obcí. Peníze na výstavbu by mohli získat i soukromí investoři za podmínky, že o obsazení části bytů bude spolurozhodovat obec.