Zdražuje nájemní bydlení. Ceny rostou v Praze, Brně a Moravskoslezském kraji

Události: Zdražuje nájemní bydlení (zdroj: ČT24)

Zatímco ceny nového bydlení v Česku vesměs stagnují, to nájemní stále zdražuje. Nabídky za poslední kvartál stouply v průměru o necelých dvě stě korun za byt. Ceny nejvíc rostou v Praze, Brně a Moravskoslezském kraji. Po celém Česku je nyní největší zájem o malé byty do padesáti metrů čtverečních, tedy o garsonky a dvougarsoniery. Pro mladé lidi i seniory jsou stále atraktivní i panelová sídliště.

Lucie Sladká se do Prahy přistěhovala z Brna za prací. Malou garsonku k pronájmu, na kterou by si bez problémů vydělala, hledala několik měsíců. Nakonec ji našla, svého snu – bydlet blízko centra – se ale musela vzdát. Průměrný nájem za byt v dané lokalitě dosahuje přes pětatřicet tisíc korun za měsíc.

Stejně jako pro řadu jejích vrstevníků je i pro Lucii nájemní byt zatím jediná volba. Pracuje sice pro mezinárodní řetězec se sportovním zbožím, na hypotéku ale zatím nedosáhne. „Já bych ji měla ráda, ale nedají mi ji. Pokud se situace nějak srovná, nebo bude časem příznivá, tak bych ráda bydlela ve vlastním bytě,“ svěřuje se.

Bydlet ve vlastním měl v plánu i Ondřej Klapal, původem z pražského Žižkova. Na to, aby si ve čtvrti koupil byt, ale neměl dost peněz, a proto zvolil sídliště na okraji Prahy. „Mám dvě práce. Tento byt byl tehdy na trhu nejlevnější,“ říká Klapal, který hypotéku získal před třemi lety v době, kdy byly nízké úroky.

Teď ale nevylučuje, že se opět přesune do nájmu. Pokud mu banka při konci fixace prudce zvedne splátky, půjde jinam a svou garsonku pronajme někomu jinému. O malé byty na okraji Prahy je totiž největší zájem.

Nájemné v garsonkách na okraji hlavního města se za poslední rok zvedlo víc než o pětinu. Na trh se ale podle realitních makléřů začnou dostávat právě byty, jejichž majitelé na splátky hypoték nemají a mohou bydlet třeba u rodičů.

  • Ve třetím čtvrtletí se měsíční nájmy vyšplhaly skoro na jedenáct a půl tisíce korun. Jde o průměr nabídek bez ohledu na velikost bytu, meziročně tak nájemné podražilo o čtyři procenta.  
  • Ve velkých městech, především v Praze, nabídka nájmů přesáhla sedmadvacet tisíc korun za měsíc. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to je zdražení o víc než sedmnáct procent.
  • Vysoká poptávka po nájemním bydlení je i v Brně a Středočeském kraji, kde nájmy průměrně přesáhly šestnáct tisíc.
  • Zatím nejméně platí za bydlení v nájmu lidé v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, průměrné nabídky se vejdou do deseti tisíc měsíčně. 
  • I když jsou na severu Moravy nájmy stále jedny z nejnižších, v posledním roce si připsaly skoro třináct procent. To je po Praze druhý nejvyšší růst.
  • V některých krajích už poptávka mírně klesá, a nájmy proto začínají stagnovat, nebo dokonce lehce klesat. Jde o Vysočinu, Liberec, Olomouc a Zlín.

Panelová sídliště

Nájemné roste i v panelových bytech na sídlištích, přesto toto bydlení stále patří k cenově nejdostupnějším. Většina domů, které se začaly stavět za socialismu, jsou zateplené a po rekonstrukcích – zájemce tak láká i nižší spotřeba energií.

Bystrcké sídliště vzniklo na okraji Brna v sedmdesátých letech minulého století a je jedním z největších ve městě. Nachází se na něm zhruba osm a půl tisíce bytů, ve kterých žije přes dvacet tisíc lidí. Byty o velikosti 1+1 si tady pronajímají hlavně mladí lidé. Na prohlídku jich přijde deset až patnáct. Vážnější zájem pak projeví zhruba tři z nich.

Podle Martiny Fadrné ze společnosti Bravis reality se měsíční pronájem v bytě 1+1 o rozloze 38 metrů čtverečních pohybuje okolo třinácti tisíc včetně záloh. Většinou jsou byty nezařízené. K dispozici bývá například jen kuchyň. Ale právě o bydlení ve zrekonstruovaném a vybaveném bytě je momentálně největší zájem.

„Co se týká mladé generace, jde většinou o první bydlení, naopak senioři opouštějí velké byty kvůli úsporám energií,“ popisuje nájemce Petr Roták z realitní společnosti IDON.