Bartoš slibuje zákon o dostupném bydlení. Podpoří nájemní i družstevní byty, inspirací je Vídeň

Do konce roku slíbil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) předložit nový zákon o podpoře bydlení. V rozhovoru pro agenturu ČTK řekl, že jeho úřad jej spolu s resortem práce a sociálních věcí začal připravovat. Slibuje si od něj, že zlepší dostupnost bydlení, rozšíří nájemní bydlení i pomoc v bytové nouzi.

Zákon o dostupném bydlení vychází podle Ivana Bartoše ze zahraničních vzorů, jedním z nich je Vídeň a její sociální a nájemní byty. Ministr podotkl, že norma nebude jen zákonem o sociálním bydlení. „Chceme dát obcím nástroj, aby řešily dostupnost bydlení dávno před tím, než se na věc díváme jako na problém na pomezí bydlení a sociální práce. Sociální bydlení je pouze jedna část,“ uvedl.

Dodal, že jeho ambicí je mít návrh hotový do konce roku. S tím ostatně počítá i legislativní plán, podle nějž se má zákon o dostupném bydlení dostat do vlády v posledním letošním čtvrtletí. Legislativní plán předpokládá, že norma nabídne obcím volitelné nástroje k systematickému řešení a upraví pravidla financování.

Podporu má získat družstevní bydlení i výstavba malometrážních bytů. Zvažuje se garantovaný nájem. Majitel by mohl svěřit svůj byt například do správy města, které by zaručilo včasné placení nájmu a údržbu. „Stát se na to díval jako na ukládání povinnosti obcím stavět sociální byty a má to být přece obráceně. Máte nabídnout plejádu nástrojů, jakým způsobem mohou samosprávy problematiku bydlení řešit,“ míní Bartoš.

Podle něj se potíže s bydlením dlouho vršily a nedařilo se je efektivně vyřešit. Za problém považuje masivní privatizaci obecních bytů. „Asi se nikdy nedostaneme na úroveň Vídně, je ale cílem zlepšit dostupnost bydlení přes zákon, který připravujeme,“ uvedl.

V Česku je podle statistik zhruba 4,5 milionu domácností. Podle loňské analýzy iniciativy Za bydlení problémy s bydlením mělo až 600 tisíc z nich. Až 350 tisíc domácností vydávalo za byt přes dvě pětiny svého příjmu, až 190 tisícům hrozila ztráta bydlení a až 60 tisíc žilo v nevyhovujícím prostředí. Tyto potíže nedokáže podle expertů Česko beze změny financování a nastavení rolí státu a obcí.

V minulosti politici připravovali normu o sociálním bydlení. Za vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) se na její podobě ale neshodli, vláda Andreje Babiše (ANO) původně slibovaný zákon nahradila programem Výstavba s dotacemi a úvěry pro obce. Z něj se však v roce 2020 v celé republice postavilo pouze 70 bytů.