Česko nyní nemá šanci vymoci po Rusku náhradu za Vrbětice, řekl Lipavský

Jan Lipavský hostem Týdne v politice (zdroj: ČT24)

Česká republika nyní nemá šanci podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vymoci miliardu, kterou stát požaduje po Ruské federaci za výbuchy ve Vrběticích. Ministr to připustil v rozhovoru pro pořad Týden v politice. On sám prý nepochybuje o tom, že za výbuchy stála ruská vojenská zpravodajská služba (GRU). V rozhovoru také řekl, že ministerstvo nadále pracuje na českém sankčním seznamu.

Vztahy obou zemí jsou teď podle Lipavského na diplomatickém minimu. „Nemáme teď v ruce páku, kterou bychom mohli s tímto nárokem vůči Ruské federaci použít. Ale neznamená to, že z těch vztahů úplně odchází a úplně mizí, obsah té nóty je stále platný a musíme počkat na další příležitost,“ uvedl Lipavský. 

„Nepochybuji o tom, že to byla GRU, která stála ze těmi výbuchy. Dva lidské životy byly ztraceny a způsobena neskutečná materiální škoda,“ dodal Lipavský. 

Ministr zahraničí také řekl, že na nótu, kterou česká strana Moskvě poslala, Rusko nereagovalo. „Rusko dělá mrtvého brouka v situaci, kdy vede imperialistickou válku proti Ukrajině,“ řekl. Lipavský si také myslí, že dialogem s Ruskem Česko nikam nedojde. „To ale bylo jasné od momentu, kdy byla celá situace ve vztazích posunuta tou válkou,“ dodal. 

Také podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové by tato inciativa měla pokračovat. „Připouštím, že to bude běh na dlouhou trať a bude to komplikované, takže bych to nevzdávala,“ uvedla Schillerová. 

Česko má s Ruskem napjaté diplomatické vztahy po předloňském zjištění českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb.

Český sankční seznam

Lipavský v pořadu Týden v politice hovořil také o přípravě českého sankčního seznamu. Potvrdil, že ministerstvo zahraničí na seznamu intenzivně pracuje. „Je potřeba si uvědomit, že poté, co bude návrh schválen vládou, se ta daná osoba nebo entita zapíše na sankční seznam, a my to nechceme pokazit, děláme to velmi důsledně,“ ujistil. 

Podklady podle ministra musí být připraveny takovým způsobem, aby zařazení na sankční seznam obstálo v právním řádu. „Jsme svědky toho, že se sankcionované entity nebo osoby soudí u Evropského soudu, jsou i případy, kdy potom sankce padnou,“ upozornil. 

O termínu, kdy bude návrh předložen, ale Lipavský hovořit nechtěl. „Ale to, že na tom pracujeme, je opravdu vážně míněná snaha. Myslím, že politicky nikdo nepochybuje o tom, na jaké straně Česko v té geopolitické situaci stojí,“ dodal.