Demonstrace byla jen poslední kapkou, říká Dušek. Předtím si nikdo nestěžoval, zastává se děkana Ševčíka Vondráček

Miroslav Ševčík zůstává zatím děkanem Národohospodářské fakulty VŠE (zdroj: ČT24)

Setrvání Miroslava Ševčíka na pozici děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) je problematické kvůli dlouhodobě špatnému vedení fakulty, které poškozuje reputaci celé univerzity, myslí si člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Libor Dušek. „Nejproblematičtější otázkou je, jak se mohl stát docentem a děkanem,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Naopak člen fakultního senátu Jan Vondráček nepovažuje odvolání Ševčíka za opodstatněné a výtky vůči jeho působení považuje za osobní.

Miroslav Ševčík zatím zůstává děkanem Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické poté, co akademický senát fakulty nepodpořil návrh na jeho odvolání. Podnět přišel od rektora Petra Dvořáka, který zmínil, že hodlá podniknout další kroky. Podle vedení děkan školu dlouhodobě poškozuje, což sám Ševčík opakovaně odmítá.

Jeden z členů fakultního senátu, vedoucí Katedry práva Jan Vondráček, vysvětlil, že nepovažuje návrh na odvolání současného děkana za opodstatněný. Akademický orgán se podle něj celou záležitostí pečlivě zabýval a veškeré výtky se podle něj týkají pouze účasti na demonstraci před Národním muzeem. 

„Celé se to odvíjí od toho 11. března, tedy toho, co se odehrálo na Václavském náměstí,“ řekl s tím, že před údajným incidentem Ševčíkovo odvolání nikdo nepožadoval.

S tím ale nesouhlasil člen NERV a vedoucí katedry národního hospodářství na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Libor Dušek, podle kterého je namístě Ševčíkovo odvolání kvůli dlouhodobě problematickému vedení fakulty. 

„Problém není ani ve veřejném a politickém působení Miroslava Ševčíka, jakkoliv je skandální a kontroverzní. Problém je spíše v akademické kariéře pana Ševčíka i ve způsobu, jakým léta vedl a vede Národohospodářskou fakultu,“ míní Dušek.

Doplnil, že výsledky Národohospodářské fakulty kvůli Ševčíkovi nedosahují dostatečné kvality a dlouhodobě poškozují jméno VŠE. „Nejproblematičtější otázkou je, jak se mohl stát docentem a poté děkanem,“ nešetřil Dušek kritikou. 

Podle Vondráčka ale výtky ekonoma Duška, který se v roce 2018 na VŠE ucházel o funkci děkana, vycházejí pouze z osobních neshod, nikoliv faktů. „Připomněl bych mu, že pan docent Dušek na Národohospodářské fakultě nastoupil v roce 2015 za pana Ševčíka a vybudoval si tam docenturu,“ vymezil se. 

Dušek: Nejde o demonstraci, kvůli Ševčíkovi z VŠE odcházejí kvalitní lidé

„Politické důvody a jeho aktivity bych bral už jen jako poslední kapku, kdy už pohár přetekl. Svědčí o tom předchozí pnutí i protesty absolventů,“ doplnil Dušek svoji kritiku s tím, že podle něj kvůli Ševčíkovi v průběhu let odešlo několik vln zaměstnanců, kteří byli „vystaveni šikaně nebo nevhodnému zacházení, kdy si řekli, že už se pokračovat nedá.“ 

Myslí si, že špatné manažerské působení děkana způsobuje to, že fakulta přichází o publikace, vyučující a má celkově špatnou reputaci.

Vondráček si naopak myslí, že všechny odchody zaměstnanců souvisí s oprávněnými pracovními prohřešky, a nikoliv spory s děkanem. 

Nastavení pojistek proti zneužití moci

Dušek si rovněž myslí, že Ševčíkův případ reflektuje dlouhodobý problém českého vysokého školství, kde jsou špatně nastaveny pojistky proti zneužití moci. „Je třeba změnit rovnováhy moci proti zneužití uvnitř univerzit tak, aby ty mohly být skutečně řízené a dalo se v různých velkých kauzách, kdy průšvih ohrožuje celou fakultu, zasáhnout tak, aby vedení nebo akreditační úřad či ministerstvo mohlo vrátit instituci akademickou kvalitu,“ myslí si.

Vondráček poté jeho výrok označil za naprosto nepřijatelný v souvislosti s akademickou svobodou.