Vládní strany chtějí další zpomalení valorizace důchodů, sdělil Jurečka

Události: Vládní strany chtějí další zpomalení valorizace důchodů (zdroj: ČT24)

Vládní strany se dohodly na dalším zpomalení valorizace důchodů. Před úterním jednáním koaličních lídrů to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). ČT zjistila, že koalice nově nechce do řádného lednového zvyšování penzí vedle inflace počítat polovinu růstu reálných mezd, ale jen třetinu. Kabinet plánuje výrazně změnit i mimořádné valorizace. Ty by měl podle interního materiálu resortu práce nahradit dočasný mimořádný příspěvek. Byl by zhruba o čtvrtinu nižší než podle současných pravidel. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob po téměř pěti hodinách jednání uvedl, že na řadě opatření důchodové reformy je shoda, některé věcí je však třeba doladit. Detaily prozrazovat nechtěl.

„V tomto ohledu máme, bych řekl, poměrně jasno. Nicméně, já nyní ještě budu také jednat v příštích dvou týdnech se zástupci opozice i sociálních partnerů. Takže budu ještě čekat, jaké budou jejich případné připomínky nebo podněty,“ sdělil Jurečka. Nová pravidla pro valorizace důchodů by vláda chtěla prosadit už během letoška.

Na jednání o změnách v důchodovém systému se lídři vládní koalice sešli před čtvrtou hodinou odpoledne. A i když někteří z nich nejdřív žádné podrobnosti prozrazovat nechtěli, nakonec potvrdili, že vládní koalice už má prakticky jasno v tom, jak znovu zpomalí růst důchodů.

„Abychom se vrátili do roku 2018, kdy byla valorizace navázaná na růst mezd ve výši jedné třetiny a ne jedné poloviny, jak je to dneska,“ řekl předseda senátorského klubu ODS Zdeněk Nytra.

„Od toho jsme koalice, abychom se na tom dohodli. Takže my do toho jdeme s optimismem, protože si všichni uvědomujeme velký tlak na veřejné finance a na důchody především,“ uvedl 1. místopředseda STAN Lukáš Vlček. Podle Jakoba by bylo vhodné při inflaci zohledňovat spotřebitelský koš, který se týká důchodců. „Což vlastně pak lépe odpovídá i jejich potřebám,“ zdůvodnil.

Podle interního materiálu ministerstva práce, který se ČT podařilo získat, plánuje vláda kromě zpomalení řádného zvyšování důchodů také úplně změnit mimořádné valorizace v případě vysoké inflace. Nahradil by je mimořádný dočasný příspěvek, který by byl o zhruba čtvrtinu nižší než dnešní mimořádný růst penzí. Zároveň by byl pro penzisty s nízkými důchody výhodnější.

„Mimořádné valorizace jsou na základě parametrů, které se ukázaly, že v danou chvilku vlastně roztáčí a kumulují navýšení do těch dalších let. Ostatně to byl i důvod, proč jsme teď zatáhli za tu záchrannou brzdu,“ komentoval vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Jurečka řekl, že chce, aby valorizační mechanismus, ať už v případě řádné nebo mimořádné valorizace, byl vyváženější vůči ostatním částem společnosti.

Opozice kritizuje „šetření na důchodcích“

Vládní koalice se chce na změnách ve valorizacích důchodů i na penzijní reformě dohodnout s opozicí. Její poslanecké kluby ale mají vůči vládním plánům výhrady. Například ANO se nelíbí, že by zpomalení růstu důchodů mohlo začít platit už během tohoto roku. „Nač tak spěchají? To znamená, že základní a zásadní úspory této vlády budou na důchodcích? Na těch, kteří jsou nejzranitelnější, na těch, kteří celý život pracovali, přispívali do systému?“ ptá se šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Snížení valorizace důchodů nepřipouštíme, protože máme představu, že by vláda měla šetřit jinde, ať už je to například v obranném průmyslu, kde nepotřebujeme podle našeho názoru dvě procenta HDP,“ uvedl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Koaliční lídři v úterý jednali i o dalších změnách – zvyšování věku odchodu do důchodu, výpočtech nových penzí nebo o zavedení té minimální. Redaktorka ČT Izabela Niepřejová, která dění sledovala, uvedla, že podle Jurečky se mělo debatovat o tom, kterých těžkých profesí se má týkat předčasný odchod do důchodu a zda má být o tři, nebo o pět let.

Jakob: Na řadě opatření je shoda

„V mnohém jsme se výrazně posunuli. Na celé řadě opatření k budoucí důchodové reformě je shoda. Některé věci je však potřeba ještě doladit,“ sdělil Jakob po skončení jednání. Detaily prozrazovat nechtěl a poukazoval na to, že se koalice rozhodla zveřejnit důchodovou reformu až jako celek. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při odchodu z jednání řekl, že by bylo nyní předčasné hovořit o konečné shodě. „Je to jedno z těch průběžných jednání, která musíme absolvovat,“ uvedl.

Podle Jakoba není vyloučeno, že se koalice bude k parametrům důchodové reformy scházet i nadále. Bude však jednat o úsporných konsolidačních opatřeních. Jakob předpokládá, že začátkem dubna Jurečka zveřejní důchodovou reformu jako celek. „Předpokládám, že z kraje dubna je reálný termín,“ podotkl. Obdobně se vyjádřil i Kupka.

Po schválení vládou následně zákon posoudí poslanci.