Vyplnit potřebné dokumenty nezvládají desetitisíce uprchlíků. Problémy mají senioři, handicapovaní i děti bez doprovodu

Až desetina ukrajinských uprchlíků s uděleným pobytovým oprávněním má problémy s dokumentací kolem prodloužení dočasné ochrany. Ukazují to data ministerstva vnitra i neziskových organizací. K prodloužení dočasné ochrany uprchlíka je potřeba elektronická registrace, kterou ale řada z nich nezvládá vyplnit. Podle Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) jde především o negramotné, seniory nebo nezletilé bez doprovodu. Potřebnou dokumentaci podalo od začátku ledna, kdy úřady systém spustily, 277 tisíc uprchlíků z celkových asi pěti set tisíc. Čas mají do konce měsíce.

„Například pro naši osmdesátiletou klientku z vesnice u Charkova je reálně nepochopitelné, jak funguje e-mail, natož pak dvoujazyčný formulář s několika potvrzovacími e-maily a pinem,“ popisuje Matěj Šulc, pracovník Organizace pro pomoc uprchlíkům.

K povinné on-line registraci potřebuje klient e-mailovou adresu, zvládnout vyplnit formulář a hlavně umět pracovat s počítačem. Jednou z nejproblematičtějších skupin jsou tak podle něj senioři, kteří nikdy nepracovali s počítačem.

Ukrajinců starších 65 let na území Česka zřejmě pobývá podle posledních dat ministerstva vnitra přes 18 tisíc, o pomoc s vyplněním elektronických formulářů si ale požádal jen jejich zlomek. Třeba Centrum následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) zatím poskytlo podporu s on-line registrací jen 125 lidem.

Problém s vyplněním dokumentace mají ale také negramotní uprchlíci. Těch podle dat UNICEF doposud přišlo do Česka patnáct set. Překážky čekají také na nezletilé bez doprovodu dospělé osoby. Podle zmocněnkyně pro lidská práva je v Česku zhruba 30 tisíc dětských uprchlíků bez doprovodu zákonných zástupců.

Místo nezletilých musí formuláře vyplňovat rodič nebo opatrovník, v jejich nepřítomnosti pak pracovníci Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Jenže ani opatrovníci, ani pracovníci OSPOD, nemohli až do minulého týdne do systému zadávat své osobní údaje potřebné pro registraci nezletilého, a žádosti tak nebylo možné vyplnit.

Podle ministerstva vnitra je řešením situace právě pomoc neziskových organizací a center. „V případě osob s handicapem, případně jiným způsobem limitovaných, pokud jde ať již o fyzické dostavení se na pracoviště, či schopnost pracovat s internetem, nabízí asistenci jednak jednotlivá Centra na podporu a integraci cizinců, případně některé neziskové organizace,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Platnost tak zvaných vízových štítků dokládajících dočasnou ochranu vyprší všem držitelům na konci března. Ti, kteří mají zájem nadále pobývat v republice, se tak musí do konce měsíce elektronicky registrovat. Poté uprchlíci dostanou přidělený termín osobní návštěvy pracovišť odboru azylové a migrační politiky. Dočasná ochrana je nutná pro přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání nebo na trh práce.