Pojízdné kanceláře pro uprchlíky využívají i Ukrajinci žijící v Česku dlouhodobě. Zájem o vyřízení dokladů je velký

Události: Pojízdné kanceláře pro uprchlíky (zdroj: ČT24)

V České republice funguje šest pojízdných kanceláří pro uprchlíky, které poslala ukrajinská vláda. Imigrační úředníci vyřizují žádosti o doklady nejen běženců, ale i Ukrajinců, kteří žijí v Česku dlouhodobě. Zájem je vysoký, kanceláře zpracují až sto žádostí denně.

Žádost o doklady přišla do jedné z pojízdných kanceláří na pražském náměstí Republiky podat například Anna Zubová, která v Česku žije již přes osm let. „Na velvyslanectví se nám nepodařilo zaregistrovat se on-line, nejsou už volná místa. U dětí už skončila platnost zahraničních pasů a sem ta registrace byla jednodušší,“ vysvětlila. Žádost vyřídila pro obě své dcery během půl hodiny.

Doklady společně se svým manželem přišla vyřídit také Natálie Sorokina, která do Česka přijela po začátku ruské invaze z Doněcké oblasti. Manžel totiž vzhledem k novému zaměstnání potřebuje získat mezinárodní řidičský průkaz.

„Dostali jsme informaci, že se můžeme zaregistrovat on-line. Otevřelo se volné místo právě na řidičský průkaz, takže to vyšlo,“ sdělila.

Ve frontách na náměstí Republiky čekaly desítky zájemců. O doklady mohou žádat od pondělí do soboty, a to od devíti hodin ráno do šesti hodin večer. „Lidé přijíždějí z Brna, Ostravy, Liberce, dalších měst. Ze všech koutů Česka,“ okomentovala vedoucí pasového servisu Anastasiia Kuzmytská.

Šest pojízdných kanceláří zpracuje až sto žádostí o doklady denně. Své služby nabízejí i v dalších pěti státech včetně Slovenska, kde jsou v provozu již od minulého týdne.