Po ostré kampani na Hrad přichází pragmatik hledící na Západ, píší zahraniční média

Zahraniční média hodnotí vítězství Petra Pavla v prezidentských volbách jako přesvědčivé a akcentují jeho prozápadní postoje. Americký list The New York Times jeho zvolení označuje za významný výsledek tváří v tvář „testu stoupající vlny populismu.“ Německé deníky pak připomínají hlavně vyostřenou kampaň, ve které Andrej Babiš (ANO) varoval před rozšířením válečného konfliktu na Ukrajině do Česka. Polská média pak Pavlovo zvolení označují jako signál o pokračujícím odklonu české politiky z ruského vlivu.

Zahraniční média a agentury po vítězství Petra Pavla akcentují zvláště jasný rozdíl hlasů, kterých dostal zvolený prezident téměř o jeden milion víc než Andrej Babiš.

Britský list The Guardian hovoří dokonce o „ponižující prohře“ pro bývalého premiéra a připomíná kampaň, ve které Babiš Pavla opakovaně vykresloval jako „válečného štváče“. Vzpomíná rovněž na Babišův výrok ohledně toho, že by v případě napadení Polska nevyslal na pomoc armádu, za což se ale kandidát později omluvil. 

Podle amerických novin The New York Times představoval souboj obou kandidátů jasný střet politických stylů – „neokázalého pragmatismu a nespoutaného populismu“. Deník zmiňuje, že na české voliče nezafungovaly argumenty, které by mohly zpochybňovat vojenskou pomoc Ukrajině, a Babišův způsob kampaně přirovnává k politickým výrokům maďarského premiéra Viktora Orbána. 

Dle komentátorů The Washington Post Pavlovo vítězství upevní západní orientaci Česka. List si všímá toho, že vítězi bezprostředně po zvolení i v češtině pogratuloval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Česko je tak odhodlaným podporovatelem Ukrajiny v jejím boji proti ruské invazi,“ píše deník a dodává, že právě válka na Ukrajině byla jedním z hlavních témat předvolební kampaně. 

Německá média připomínají tvrdou kampaň

Kampaně, ve které byla velmi často zmiňována slova válka a mír, si všímají i německá média. „Byla to náročná volební kampaň s dezinformacemi a výhrůžkami smrtí,“ uvedla televizní relace Tagesschau s tím, že předvolební klání bylo plné ostrých střetů a že zejména Pavel čelil dezinformační kampani. Dodala také, že poražený Babiš je stejně jako dosluhující prezident Zeman znám svými euroskeptickými a protiimigračními postoji. 

Deník Süddeutsche Zeitung ve své zprávě zevrubně hovoří o tom, že Babiš v kampani útočil především na vládu premiéra Petra Fialy (ODS) a vyvolával strach z rozšíření válečného konfliktu na Ukrajině do zemí Evropské unie. „Během volební kampaně se Babiš snažil Pavla vykreslit jako válečného štváče. Bývalý náčelník generálního štábu se vyslovil pro další podporu Ukrajiny v boji proti Rusku,“ popisovala také rakouská stanice ORF. 

Faktu, že nastávající prezident pochází z vojenského prostředí a jako bývalý generál zastával vysokou pozici ve vedení Severoatlantické aliance, už v titulku zdůrazňuje list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hovoří také o tom, že Pavel ve vítězné řeči nasadil po náročné kampani „sebevědomý a shovívavý tón.“ Minulost Petra Pavla popisuje i týdeník Der Spiegel, který mluví o tom, že kariérní voják nyní jako hlava státu vystřídá prezidenta rozdělujícího společnost svými kontroverzními výroky. 

Také německá agentura DPA zmiňuje, že po končícím prezidentovi Miloši Zemanovi přijde do funkce prezident, který podle německých reportérů nebude příliš polarizovat společnost. „Pozorovatelé nyní očekávají nejen generační obměnu, ale změnu stylu Pražského hradu, který je sídlem prezidenta. Zeman často polarizoval kontroverzními prohlášeními o migrantech, muslimech a médiích,“ píše agentura. Všímá si rovněž vysoké volební účasti, která přesáhla 70 procent.  

Celý profil nového českého prezidenta přinesl německý deník Die Tageszeitung, který zdůrazňuje, že se Pavel jasně vyslovil pro další pomoc Ukrajině a „na rozdíl od Andreje Babiše“ je podle nich v mezinárodním společenství považovaný za prozápadně orientovaného.

Rakouský Der Standard se v obsáhlém Pavlově portrétu věnuje jeho minulosti v armádě komunistického Československa před rokem 1989, ale i politické kampani a množství dezinformací během ní. Politicky zvoleného prezidenta podle listu definuje „podpora z řad pravicově liberální vládní koalice premiéra Petra Fialy“.

Nový prezident bude hledět k Západu, zní z Polska

„Generál je prezidentem. Žádný nový Orbán v regionu nebude,“ uvozuje titulkem polský list Reczpospolita svůj komentář o výsledku českých prezidentských voleb. Pavlův úspěch hodnotí novinář Jerzy Haszczyński jako pozitivní pro Polsko a oblast východní Evropy kvůli tomu, že porazil Babiše, který „podkopával spojenecké závazky.“ 

„Z našeho pohledu je nejdůležitější, že v době, kdy se bude rozhodovat o osudu velké války na Východě, bude prezidentem České republiky slavný generál, bývalý šéf Vojenského výboru NATO, a především stoupenec proukrajinské a prozápadní Fialovy vlády,“ míní novinář. 

Jako porážku populismu Andreje Babiše komentuje Pavlovo zvolení polský týdeník Polityka. „Na konci kampaně se jako rozhodující ukázala efektivita budoucího prezidenta v přímé konfrontaci s Babišem a také zcela scestná volební strategie druhého jmenovaného, založená na polopravdách o jeho vlastním životopisu a kontroverzních prohlášeních ohledně dalšího postoje České republiky vůči válce na Ukrajině,“ napsal v narážce na průběh kampaně komentátor Mateusz Mazzini.

Pavlovo předchozí působení ve strukturách NATO podle něj vyvrací tvrzení o tom, že je politickým nováčkem. Jeho zvolení také vyzdvihuje coby signál, který „ukazuje, že politika papírové neutrality vůči Rusku podporovaná válečnými strašáky už nefunguje. Není možné na tom snadno získat politický kapitál“. Pavlův úspěch označuje jako další obrat Česka směrem k Západu a porážku Babiše vnímá jako „velkou ránu“ pro populistický blok v Evropě.

Polská mutace časopisu Newsweek ve zprávě o vítězství Petra Pavla ve volbách popisuje také jeho účast ve válce v bývalé Jugoslávii a operaci, při které jeho jednotka zachránila více než padesát francouzských vojáků.