Je to přílepek plný chyb, kritizuje Válková návrh na změnu zákona o střetu zájmů. Michálek se chce vyhnout obstrukcím ANO

Události, komentáře: Střet zájmů (zdroj: ČT24)

Do druhého čtení by se měl podle opoziční poslankyně a exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) vrátit zákon, který zpřísňuje kontrolu nad střetem zájmů politiků. Prvky novely zákona o střetu zájmů do novely o sdružování v politických stranách vnáší až pozměňovací návrh Jakuba Michálka (Piráti), který podle ní obsahuje chyby, jež je nezbytné opravit. Michálek považuje svůj návrh za dobře připravený, vychází podle něj z jiných návrhů, které však ANO v minulosti zablokovalo. Helena Válková a Jakub Michálek diskutovali o kontrole střetu zájmů politiků v Událostech, komentářích.

Jakub Michálek načetl svůj pozměňovací návrh, který mění některé prvky v kontrole střetu zájmů poslanců, členů vlády a nově také prezidenta republiky, k novele zákona o sdružování v politických stranách a hnutích. Ta se týkala fungování Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Podle Heleny Válkové se Michálek „přihlásil v poslední minutě v podrobné rozpravě – do slova a do písmene“.

Takovou proceduru považuje za závadnou, domnívá se, že se jedná o přílepek, tedy pozměňovací návrh, který ale se zákonem, k němuž je načten, vůbec nesouvisí. „Je to podle mého přesvědčení přílepek podle nálezu Ústavního soudu z roku 2007 o přílepcích a nemůže obstát. Procesní pravidla byla porušena,“ prohlásila.

Michálek to odmítl. Podle něj s původní novelou souvisí. „Ten zákon byl načten v souladu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny a i obsahově upravuje materii, která se týká Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, protože rozšiřuje jeho kompetenci,“ míní.

Připustil, že „to šlo čistěji“, odkázal však na obstrukce, které poslanci ANO ve sněmovně rozpoutali loni, když vláda chtěla předložit novelu zákona o střetu zájmů jako takového. Zablokovali tehdy již projednávání programu schůze a nakonec její projednání znemožnili vhodně načasovanou žádostí o přestávku.

Domnívá se, že Válková stížnostmi na proceduru i věcné chyby zakrývá, že ANO chce schválení takového předpisu zabránit z principu. „Paní poslankyně Válková je proti tomu návrhu z úplně jiného důvodu, než že by se jí nelíbil proces. Kdo chce psa bít, hůl se vždycky najde. Tento návrh zákona jde proti zájmu osob, které koncentrují vlastnictví médií,“ konstatoval.

Podle ANO je to „zákon proti jednomu muži“

Válková připustila, že se ANO nelíbí „zákon proti jednomu muži nebo jedné ženě“. „Nechci to personifikovat Babišem, i když Babiš za tím je,“ dodala. Odmítla však, že by se ANO principiálně bránilo změnám v kontrole střetu zájmů politiků.

„Principy jsou přijatelné, ale ne provedení. Tam je nepřímá novelizace soudního řádu správního, tam je přímá novelizace občanského soudního řádu, nicméně je naprosto v rozporu, který má občanský soudní řád plnit. Mají se tam garantovat pravidla spravedlivého posuzování nároků v soudním řízením. Co chcete tomu úřadu ukládat, je podle mého názoru v rozporu s platnou právní úpravou a vyžaduje ještě opravy,“ shrnula.

Chce proto, aby se zákon, který již je ve třetím čtení, vrátil do druhého. „Abychom se na to mohli připravit a abychom pomohli ten návrh nějakým způsobem pozměnit,“ řekla Válková.

Michálek, jenž je předsedou poslaneckého klubu Pirátů, však dal najevo, že vrácení návrhu do druhého čtení koaliční většina nepřipustí. Že by byl návrh závadný, odmítl. „Všechny výhrady byly opraveny,“ ujistil. Pozměňovací návrh je podle něj „velmi podobný“ jinému, který úspěšně prošel ústavně právním výborem.

Je přesvědčen, že změny, které navrhuje, jsou nezbytné, současnou podobu zákona o střetu zájmů považuje za bezzubou. „Máme velkou část zákona, kterou je velmi jednoduché obejít. Potom si člověk říká, buď nemít nic a mít jednodušší legislativu než zákon, který je sice dobře míněný, ale nemá efekt v praxi,“ podotkl.

Prezident nebude moci k veřejným zakázkám

Zásadní změny by podle něj měly být tři. Jednak by se nově zákaz, aby poslanci vlastnili média, měl týkat jen vydavatelství s více než 50 zaměstnanci, jednak by se odstřihnutí firem vlastněných členy vlády od veřejných zakázek a dotací týkalo nově i těch ve vlastnictví prezidenta republiky. „Nedovedeme si představit, že někdo se stane prezidentem republiky, a současně bude dostávat tři miliardy korun na veřejných zakázkách a dotacích ročně,“ poznamenal Michálek.

Třetí změna je, že by měl na dodržování zákona dohlížet Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Jeho předseda František Sivera podle Michálka řekl, že úřad je schopen nové úkoly vykonávat, dostane-li dva úvazky navíc.

Šéf pirátských poslanců odmítl, že by návrh narušoval princip neodpovědnosti hlavy státu. „Neříkáme, že by se měl prezident republiky za něco trestat. (…) Ale znamená to, že smlouvy, které by byly uzavřeny v rozporu se zákonem, by byly neplatné. Čili nebylo by možné na základě nich ty miliardy inkasovat,“ zdůraznil.