Po nehodách ráno stála doprava na třech dálnicích. Zahynula žena, která šla pomoci posádce havarovaného auta

Tragicky skončila snaha řidičky pomoci posádce auta, které ráno havarovalo na dálnici D10. Narazilo do ní další vozidlo, jehož řidič nestihl zabrzdit, žena zahynula. Dálnice D10 byla dopoledne po několika nehodách u Mladé Boleslavi uzavřena a neprůjezdná byla také D3 u Tábora a D1 v Brně. K haváriím na D3 a D10 přispěla zledovatělá vozovka. Na kluzkých cestách se ráno stalo i mnoho dalších drobnějších havárií.

Více než čtyři hodiny byl omezen provoz na dálnici D10 ve směru na Turnov po tragické nehodě, která se stala ve čtvrtek ráno. Několik hodin byla zcela uzavřena, později zůstával uzavřen jeden směr a téměř až do poledne se v něm jezdilo pouze jedním pruhem. Mezi Mladou Boleslaví a Kosmonosy havarovalo pět aut, a to v obou jízdních pásech. 

Podle policie to nebyla jedna hromadná nehoda, nýbrž šest samostatných incidentů, které se staly v krátkém úseku. Jedna nehoda měla tragické následky. Zahynula ovšem žena, která nebourala. Podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové chtěla pomoci. „Vystoupila z vozu a zastavila před dopravní nehodou, která se stala před ní. Měla na sobě reflexní vestu a zřejmě se šla zeptat osádky, zda něco nepotřebuje. Tuto ženu srazil další projíždějící řidič. Měla velmi závažná poranění a přímo na místě zemřela,“ uvedla mluvčí.

Další člověk utrpěl zranění, podle mluvčí hasičů Vladimíry Kerekové bylo potřeba vyprostit jej z havarovaného auta. Mluvčí záchranné služby Monika Nováková doplnila, že středně těžce zraněný muž byl letecky přepraven do liberecké nemocnice.

K nehodám zřejmě přispěl stav dálnice, která byla zledovatělá. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic byla před sedmou hodinou na D10 teplota mírně pod nulou a kvůli namrzání na ni vyjely sypače.

Náledí přispělo i k uzavření části D3

Ve směru na Prahu byla podobně dlouho uzavřena dálnice D3 na Táborsku. Na 74. kilometru havarovala tři auta, příčina byla podobná jako u Mladé Boleslavi – k nehodě přispěla zledovatělá vozovka.

Nehodu u Tábora provázel incident velmi podobný tomu, který se stal u Mladé Boleslavi, jen s méně tragickým výsledkem. Také zde srazilo auto muže, podle policie to byl silničář, který instaloval dopravní značení. Zdravotníci ho vrtulníkem transportovali do českobudějovické nemocnice s vážným poraněním hlavy. Zranění při nehodě na D3 utrpěli i další čtyři lidé.

Podle policie se v jižních Čechách staly na silnicích i jiné havárie – bouraly tři desítky aut. Podle policejního mluvčího Jiřího Matznera se nehody staly na zledovatělých silnicích především v okolí Tábora, Milevska a Písku.

Ve středu večer a v noci totiž na řadě míst pršelo a při následném ochlazení mohlo vzniknout náledí. Podle předpovědi meteorologů bude přes den na jihu Čech polojasno, postupně pak zataženo. Přibudou také přeháňky, ve vyšších polohách může odpoledne a večer sněžit.

Ve středních Čechách se na zledovatelých silnicích stalo mezi čtvrtou ráno a půl devátou dopoledne sedmnáct dopravních nehod, z toho pět na Mladoboleslavsku a čtyři na Benešovsku, uvedli krajští hasiči. Zranění utrpěly dvě desítky lidí.

D1 v Brně je po nehodě kamionů průjezdná

Mezi 194. a 196. kilometrem byla ráno uzavřena i dálnice D1 ve směru na Bohumín. Za křižovatkou Brno-centrum havarovala tři nákladní auta, podle mluvčí krajské záchranné služby Michaely Bothové utrpěl jeden člověk středně těžké zranění.

Po osmé hodině dopoledne bylo již možné otevřít jeden jízdní pruh a po desáté oznámili silničáři, že je dálnice průjezdná bez omezení. Kolona, která se před Brnem vytvořila, však dosáhla dvacetikilometrové délky. „Bohužel, pro tento úsek dálnice je volba objízdné trasy komplikovaná,“ podotkl policejní mluvčí Pavel Šváb. Trvá proto dlouho, než se všechna auta rozjedou a kolona zcela zmizí.