Češi se o jarních prázdninách chystají k moři i na hory. Teplo je láká víc

Až půl milionu Čechů letos plánuje jarní prázdniny v zahraničí, a to jak na horách, tak u moře. České televizi to potvrdila Asociace cestovních kanceláří i několik tuzemských cestovních kanceláří. Některé očekávají, že se zájem o jarní dovolenou v tomto termínu vrátí na úroveň před vypuknutím pandemie covidu-19. Češi o jarních prázdninách stále víc volí exotické destinace, nejčastěji je to Egypt nebo Spojené arabské emiráty. Za lyžováním pak rádi vyrážejí do Rakouska či Itálie.

„Školou povinných je přibližně 900 tisíc žáků a více než pětina z nich se vydá na dovolenou. Ve výsledku to vygeneruje více než půl milionu lidí, kteří se během jarních prázdnin vydají na dovolenou,“ říká místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Některé z oslovených cestovních kanceláří pak zaznamenaly nový trend při výběru místa dovolené. Češi aktuálně během jarních prázdnin začínají víc vyrážet za teplem k moři než na hory. Potvrzuje to třeba mluvčí CK Fischer Jan Bezděk: „Jarní prázdniny jsou také období, které klienti využívají k dovolené u moře. I u tohoto segmentu poptávka výrazně roste ve srovnání s dobou, kdy cestování komplikovaly covidové restrikce.“

Češi dosud na jarní prázdniny častěji vyráželi na hory, některé cestovní kanceláře ale zaznamenávají změnu. „Co se týká trendů oproti předchozím letům, vidíme jednoznačně velký zájem o exotiku. Většina našich klientů cestuje během zimní sezony, tedy i v období jarních prázdnin, do tepla,“ říká mluvčí CK Čedok Kateřina Pavlíková. „K moři tak odcestuje v tomto období přibližně sedmdesát procent našich zákazníků,“ doplňuje.

Taky mluvčí cestovní agentury Invia Jiřina Ekrt Jirušková tento trend potvrzuje. „Největší zájem mají naši klienti o pobytový zájezd u moře, nejčastěji se jedná o Egypt, Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy či Omán.“

O hory je i nadále zájem

„Zájem o lyžařské zájezdy roste výrazně v posledních několika týdnech,“ konstatuje Bezděk z CK Fischer. Zároveň dodává, že se ve srovnání s poslední sezonou před vypuknutím pandemie covidu-19 zvýšil až o čtyřicet procent, ve srovnání se stejným obdobím vloni až dvojnásobně.

Češi tak nejčastěji podle všech oslovených cestovních kanceláří vyrážejí do italských a rakouských Alp. Lyžařskou dovolenou Češi často tráví i v tuzemsku, některé areály jsou ale kvůli nedostatečným sněhovým podmínkám uzavřené.

„Aktuálně je velký zájem o lyžování v Alpách, především v Itálii, kde se i přes současné teplé teploty očekává, že na sjezdovkách sníh v období jarních prázdnin bude a lyžaři si tak přijdou na své, i pokud by v Česku sjezdovky zůstaly zavřené,“ konstatuje marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

Cestovní agentura Invia letos očekává, že se objem prodaných zájezdů v období jarních prázdnin, které letos budou od 6. února do 19. března, dostane na předcovidovou úroveň.

„Loňský rok přinesl lehký nárůst, ale ten hlavní nárůst a postupný návrat k předcovidovým číslům přichází až letos. A to jak u lyžařských zájezdů, tak u exotiky,“ komentuje situaci Šatný.

Podle Pavlíkové tak onemocnění covid-19 a s ním spojená pravidla při výběru cílové destinace už nehrají roli.