Silvestr je nejteplejší v historii měření. Ve středních Čechách a Praze bylo až 18,2 stupně

Přelom roku je letos mimořádně teplý. Leckde byl nejteplejší Silvestr v historii – rekordy nevydržely více než na dvou třetinách stanic, kde meteorologové měří teploty přes třicet let. Až osmnáctistupňovým maximům neodolal ani historický celorepublikový rekord pro poslední den roku, který byl z roku 1935. Oteplení doprovodil silný vítr. Na Sněžce naměřili meteorologové poryvy odpovídající síle orkánu, v části Slezska platí kvůli větru až do půlnoci výstraha. Protože také prší, je počasí velmi nepříznivé pro lyžaře. Některá střediska omezují provoz.

Kolem 16 stupňů Celsia nebo i více ukazovaly v poslední den roku 2022 teploměry v Česku. Nejtepleji bylo v Dobřichovicích a také Praze-Komořanech, kde bylo odpoledne shodně 18,2 stupně. Nad 18 stupni bylo i v Neumětelích. „Nejvyšší teplota překonala dosavadní historické silvestrovské maximum z Hradce Králové z roku 1935, které činilo 16,3 stupně,“ upozornil meteorolog Michal Žák.

Historicky nejvyšší teplotu nejen pro Silvestr, ale pro celý prosinec, naměřili meteorologové na 28 stanicích. Denní rekord neodolal aktuálnímu teplu na 112 místech, kde se měří přes 30 let. Mimořádné teplo bylo hlavně v Čechách. Na východě republiky teploty podle ČHMÚ snižuje inverze, vzduch je teplejší až ve vyšších vrstvách atmosféry, kde se neměří.

Oproti předchozím dnům – i když ani ony nebyly vyloženě zimní – se dramaticky oteplilo. Ve čtvrtek bylo nanejvýš kolem 10 stupňů nad nulou, spíše však méně. Příchod velmi teplého vzduchu od jihozápadu, ze severozápadní Afriky, provázel silný vítr. V noci naměřili meteorologové na Sněžce nárazy odpovídající síle orkánu (přes 117,7 kilometru za hodinu). Nejprudší měl rychlost 139 kilometrů za hodinu. Dopoledne vítr zeslábl na rychlost v nárazech přes 100 kilometrů za hodinu.

Pro oblast Jesenicka a Krnovska, zhruba tedy severní část Hrubého Jeseníku, Rychlebské hory a Zlatohorskou vrchovinu, vydal Český hydrometeorologický ústav kvůli očekávanému silnému větru výstrahu. Silně foukat může nejen na nejvyšších horách, meteorologové očekávají nárazy o rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. Hrozí proto lámání větví nebo stromů, hrozí také poranění poletujícími předměty. Turisté by si měli rozmyslet výlety a zejména se nevydávat do hřebenových partií hor.

Počasí vůbec není příznivé pro lyžaře. Nejenže fouká, což není dobré pro provoz lanovek, navíc prší, a to i na horách, a v celé republice se dostaly na Silvestra teploty nad nulu, nejchladněji je na Českomoravské vrchovině, ale i tam bylo již před polednem přes 2 stupně nad nulou – což není dobré pro sníh.

V Krkonoších se lyžuje především na technickém sněhu, kterého na sjezdovkách leží přibližně od 15 do 50 centimetrů, ale mimo sjezdovky je na svazích tráva, a některé tratě jsou uzavřené. Ve Špindlerově Mlýně se nelyžuje na Labské, ale ani v části sjezdovky ve Svatém Petru, která je známá jako Malý hank. V Malé Úpě je zase omezené lyžařské propojení mezi dvěma místními areály.

Lyžařská střediska napříč republikou jsou v provozu jen zčásti, pokud vůbec. Zcela zastavené jsou vleky například na orlickohorském Přívratu, na Nových Hutích na Šumavě nebo v krušnohorském Českém Jiřetíně. Ve větších střediscích jich jezdí jen část.

Nový rok nebude o nic příznivější. Nejvyšší teploty dosáhnou 13 až 17 stupňů, ve východní části republiky 9 až 13 stupňů. Vysoko nad nulou bude dál i na horách. Vítr by měl do silvestrovského večera zeslábnout, v neděli bude již jen mírný.

V dalších dnech se bude postupně ochlazovat. Zásadní bude příchod studené fronty v úterý, ve středu již bude nanejvýš 3 až 7 stupňů a v noci by mělo leckde mrznout.