Horská služba staví další nové stanice, stávající už nestačí nebo jsou na špatném místě

Horská služba plánuje do roku 2024 otevřít ještě pět nových služeben. Další pak chtějí rekonstruovat. Nové centrální stanice se dočkají záchranáři v Krušných horách a Jeseníkách. Navíc v Jeseníkách vybudují dvě nové služebny u sjezdovek, které nahradí stávající malé kontejnery. V Orlických horách pak vznikne jedna úplně nová služebna. Podle hlavního náčelníka horské služby Reného Mašína se tím zlepší pracovní a hygienické podmínky a zkrátí se dojezdová vzdálenost k raněným.

V Krušných horách by do dvou let měla v blízkosti skiareálu Klínovec a Neklid vzniknout dosud největší stanice horských záchranářů. V budoucnu by měla nahradit centrálu z osmdesátých let na Božím Daru, do které se záchranáři s technikou už nevejdou.

„Teď se musí schválit projektová dokumentace a pak zažádat o stavební povolení a schválení finančních prostředků. Při nejoptimističtějším scénáři bychom se do ní mohli stěhovat v roce 2024,“ říká náčelník oblasti Krušné hory Miroslav Račko. Podle odhadců by měla stát asi 25 milionů korun.

Výstavba nové centrály čeká také horské záchranáře v Jeseníkách v Koutech nad Desnou, kam se přesune nynější centrální středisko z Červenohorského sedla. To je totiž více než čtyřicet let staré a potřebám horské služby už nestačí. „Centrála je energeticky nevyhovující a potřebovala by mnohomilionovou rekonstrukci. Místo přestavby staré budovy se vyplatí postavit novou na místě s lepší dostupností,“ dodává náčelník horské služby v Jeseníkách Vítězslav Kaller.

Nové služebny se staví také u sjezdovek

Rozšiřování lyžařských areálů v oblasti Staroměstsko v Jeseníkách si žádá více horských záchranářů v terénu. Proto tam příští rok vzniknou hned dvě nové služebny, které nahradí dosavadní kontejnerové.

„Místo malé, téměř nevybavené buňky u střediska Králičák v Hynčicích pod Sušinou stavíme větší a modernější služebnu záchranářů,“ říká náčelník horské služby v Jeseníkách.

Podobná situace je i ve Velkém Vrbně, kde měli záchranáři starou služebnu ve špatně přístupném terénu. „Novou stavíme na místě, kam dojede sanita bez problémů, a zároveň je stanice poblíž sjezdovky a my se tak dostaneme rychleji k raněnému,“ dodává Kaller.

Nová sjezdovka i služebna

V Orlických horách bude stát zcela nová stanice horských záchranářů. „Ve městě Orlické Záhoří vzniká nový lyžařský areál. Díky tomu přibyde více lidí a s tím je spojených i více úrazů. Proto je vhodné, abychom u sjezdovky vybudovali naši stanici,“ říká náčelník horské služby pro Orlické hory Josef Hepnar.

Horská služba podepíše smlouvu s majitelem areálu, který jim buď pronajme prostory, nebo prodá část pozemku. Na něm pak záchranáři postaví svoji základnu.

Od roku 2018 se podařilo vybudovat nebo rozšířit už osm nových stanic a více než dvacet základen rekonstruovat či zateplit. Kompletní rekonstrukcí prošla například základna v Bedřichově v Jizerských horách nebo stanice Ovčárna v Jeseníkách. Teď přibudou další.

„Sloužili jsme v prostorách, které nebyly vyhovující z pohledu hygieny práce a dalších věcí. Tyto věci nebyly dlouhá léta řešeny a teď konečně budou prostory, z kterých vyjíždějí záchranáři do terénu, odpovídat jednadvacátému století,“ říká hlavní náčelník horské služby Mašín.

Horská služba čerpá peníze na rekonstrukci z dotace na obnovu techniky a rekonstrukci stanic horské záchranné služby od ministerstva pro místní rozvoj. Zatím z dotace čerpala více než 70 milionů korun.