Státní zastupitelství obžalovalo jedenáct lidí včetně Savova z krácení daní

V daňové kauze se škodou vyčíslenou na zhruba 653 milionů korun obžalovalo státní zastupitelství jedenáct lidí. Z dřívějších informací vyplývá, že jedním z obžalovaných je také podnikatel František Savov, kterého policie stíhá jako uprchlého. Savov ve čtvrtek zopakoval, že obžalobu odmítá.

Savov a podniká ve Velké Británii. Tamní soudy v minulosti opakovaně rozhodly o jeho vydání do vlasti, podle dřívějšího vyjádření státního zastupitelství ale v zemi požádal o azyl.

„Přes veškerou snahu tuzemských orgánů činných v trestním řízení i přes skutečnost, že zdejšímu státnímu zastupitelství bylo doručeno pravomocné rozhodnutí o přípustnosti vydání obviněného, nebylo toto vydání do dnešního dne ze strany cizího státu realizováno. Z přípravného řízení je patrné, že se tento obviněný snaží vyhnout trestnímu řízení, a to zejména pobytem v cizině,“ uvedl k tomu mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. 

Podle Cimbaly „jeden z obviněných“ v letech 2009 až 2012 organizoval činnost ostatních stíhaných. „Instruoval je, aby vytvořili a pomocí osob dosazených do funkcí jednatelů ovládali skupinu společností založených v České republice,“ popsal jednání Cimbala.

„Tyto společnosti fakticky nevykonávaly ekonomickou činnost, nevedly účetnictví a na finanční úřad podávaly prostřednictvím obviněných zcela fiktivní daňová přiznání sestavovaná a vyplňovaná tak, aby zahrnovala fiktivní faktury,“ pokračoval mluvčí. „Na základě nepravdivých údajů uvedených v daňových přiznáních k dani z přidané hodnoty následně těmto společnostem vznikaly nároky na nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty,“ uvedl. 

Obžalovaným hrozí pět až deset let vězení

Stamilionové částky, které finanční úřad vyplatil na bankovní účty společností, byly podle obžaloby téměř jedinými příjmy těchto firem. „Takto získané finanční prostředky obvinění následně přeposílali na jiné bankovní účty, a to i na účty v zahraničí, kterými z pokynu jednoho obviněného disponovala přímo část zbylých obviněných, nebo tyto účty obvinění ovládali skrze třetí osoby,“ uvedl Cimbala. Přesná výše vzniklé škody je podle vyšetřovatelů 652 458 854 korun.

Savov považuje obžalobu za nedůvodnou. Tvrdí, že je s kauzou účelově spojovaný a že je záměrně protahovaná. „České justiční orgány dokonce odmítají Františka Savova v jeho věci vyslechnout, a tím zásadně porušují jeho právo na spravedlivý proces. Britským úřadům jsou navíc českou stranou opakovaně předkládány nepravdivé a zkreslené informace s cílem dosáhnout jeho vydání do Česka,“ sdělil jeho mediální zástupce Jan Hrubeš.

Podle něj případ od počátku provází masivní šíření úniků z vyšetřovacích spisů do médií, kombinované se spekulativními a lživými informacemi. „Stále věřím v právní stát. Pevně doufám, že soud odolá různým vnějším tlakům a rozhodne spravedlivě a v souladu s platnou legislativou,“ uvedl Savov. Tvrdí, že během dosavadního řízení byl za velmi nestandardních okolností okraden o majetky miliardových hodnot.

Deset obžalovaných viní státní zástupkyně z krácení daní, a to částečně dokonaného, částečně ve stadiu pokusu. Sedmi z obžalovaných klade za vinu také praní špinavých peněz. Za krácení daní se škodou velkého rozsahu hrozí pět až deset let vězení.

Případem se bude zabývat Městský soud v Praze. Cimbala poukázal na výjimečnou rozsáhlost vyšetřování – spis bez příloh obsahoval patnáct tisíc listů. Policisté ukončili vyšetřování letos v červnu po osmi a půl letech. Národní centrála proti organizovanému zločinu tehdy oznámila, že se jí podařilo zajistit jako takzvanou náhradní hodnotu majetek v celé výši způsobené škody.

V Česku byl Savov známý především jako majitel vydavatelství Mladá fronta. Právě v sídle vydavatelství zasahovali v roce 2013 kvůli daňové kauze policisté. Do portfolia Mladé fronty patřil například deník E15, týdeník Euro, časopis Lidé a Země, některá dětská periodika či odborné časopisy a firemní periodika. Část titulů včetně deníku E15 od Savova v roce 2016 koupila společnost CN Invest z mediální skupiny ovládané Danielem Křetínským a Patrikem Tkáčem.