Odboráři v Praze protestovali proti zdražování. Vyzvali vládu, aby pomohla lidem

Na pražském Václavském náměstí demonstrovaly odbory proti zdražování a propadu životní úrovně v Česku. Vyzvaly vládu, aby neprodleně pomohla lidem i firmám zvládnout složitou situaci. Zároveň žádaly po kabinetu zastropování cen a zajištění důstojného života lidí. Protestní akci, která trvala zhruba hodinu a půl, uzavřela státní hymna. Podle policie se demonstrace zúčastnily jednotky tisíc lidí a byla bez problémů.

Odbory protest svolaly kvůli vysoké inflaci a zdražování cen energií. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula na úvod protestu citoval prvního českého prezidenta Václava Havla, že lhostejnost k druhým a k osudu celku je tím, co otevírá dveře zlu. Demonstranti na Václavském náměstí jsou podle něj ti, kteří mají strach z budoucnosti.   

Protest podle něj ukázal, že situace v Česku není v pořádku. „Jsme stále přesvědčeni, že vláda nekoná dostatečně, že koná pomalu,“ řekl. Podle něj vláda musí zachránit velké podniky, jejichž pád by způsobil velkou nezaměstnanost. Středula také zdůraznil, že uspořádání protestu neznamená konec jednání s vládou. „S vládou stejně tak jednáme jako svoláváme demonstrace. Je to demonstrace, která tady je po deseti letech. My s těmito nástroji nakládáme velmi uvážlivě,“ prohlásil předseda odborů.

Šéf Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo varoval před tím, že akce nemusí být poslední a že odbory mohou být i tvrdší. Vyzval vládu k činům, český průmysl se podle něj potápí.  Firmy se podle něj dostávají do kritické situace a hrozí jejich zavírání. „Loď průmyslu se začíná zvolna potápět, to je pro nás nepřijatelné,“ řekl. „Vláda musí provést občany i firmy dnešní krizí tak, aby neutrpěl újmu nikdo, kdo pracuje a plní rozpočet,“ podotkl.

Předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková uvedla, že demonstranti nejsou lhostejní k tomu, jak budou žít oni, jejich rodiče i jejich děti. Kritizovala růst cen energií i potravin a vyzvala ke stanovení cenových stropů. Regulované ceny podle ní už nyní fungují ve zdravotnictví, mohou tedy být i v jiných sektorech. „Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod. Vládo, hledej způsoby. Pokud je hledat nechceš, předej to jiným,“ řekla.

Prezident Unie orchestrálních hudebníků ČR Jiří Dokoupil vyzval vládu k valorizaci tarifních platů zaměstnanců veřejných institucí v kulturní sféře. Pokud vláda nevyslyší návrhy odborů, hrozí podle něj trvalá destrukce české kultury.

Na zvýšení platů apelovala i zástupkyně poštovních odborů Jindřiška Budweiserová. Podle ní jsou pošťáci dlouhodobě platově podhodnoceni, tlak na úspory na poště navíc může vést k omezení poštovních služeb a k dalšímu vylidňování venkova.

Podporu demonstraci vyjádřil i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Rada se podle něj připojila k odborům, protože na postižené tvrdě doléhá současná inflace. Podle něj se mnoho postižených dostává na hranu chudoby a existenčního ohrožení. 

Demonstranti zaplnili horní čtvrtinu Václavského náměstí, troubili na houkačky a mávali transparenty s logy jednotlivých odborových svazů. Byli mezi nimi i příznivci neparlamentních levicových stran ČSSD a KSČM. Podle vyjádření Policie ČR na Twitteru dohlížela na demonstraci více než stovka policistů, na místě byli členové antikonfliktního týmu.    

Podle vlády demonstrace nepomůžou. Kabinet s odbory jedná a podle premiéra už vyčlenil kolem 200 miliard na zastropování cen energií, valorizace důchodů nebo mimořádný příspěvek na dítě. „To jsou obrovské peníze, které jsme dali do cíleně promyšlených opatření, která opravdu budou pomáhat těm, kteří tu pomoc potřebují,“ podotkl uprostřed týdne předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Protest, nebo kampaň?

Na demonstraci se údajně objevily také transparenty, které podporují prezidentskou kandidaturu Středuly. Komentátor z Masarykovy demokratické akademie Patrik Eichler si nemyslí, že šlo o politický mítink. V případě prezidentských ambicí Středuly se domnívá, že v nějaké chvíli se dokonce bude muset od ČMKOS odprostit a oslabit vazbu na ně, aby mohl konat voličské mítinky. Soudí, že řada členů odborů dokonce volí strany, jako je vládní koalice SPOLU, a proto Středula potřebuje oslovit širší pole voličů, aby v prezidentském klání získal slušný výsledek.

Naopak politolog Petr Sokol (ODS) z Institutu pro veřejnou správu Praha se domnívá, že protestní akce odborů je spíše předvolební kampaní jejich předsedy. „Je to vlastně takový další moment, který ukazuje, že odbory se v tomto případě před prezidentskou kampaní zpolitizovaly a stojí jednoznačně za panem Středulou,“ konstatoval Sokol.