Předsedové sněmovních stran sdělili priority před volbami a probrali drahé energie

Předvolební superdebata 2022 –⁠ první část (zdroj: ČT24)

V pátek začnou v Česku komunální volby a také první kolo senátních voleb. Předsedové sedmi stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně hovoří v předvolební superdebatě o vztahu celostátní a místní politiky. V první části představili své priority a představy o řešení problémů plynoucích z drahých energií. Diskusi Andreje Babiše (ANO), Ivana Bartoše (Piráti), Petra Fialy (ODS), Mariana Jurečky (KDU-ČSL), Tomia Okamury (SPD), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Víta Rakušana (STAN) moderoval Martin Řezníček.

Lidé by měli vybírat takové kandidáty, kteří budou spravovat obce a města rozumně, míní premiér Fiala. „Nemůžeme vydávat tyto volby za něco, co rozhoduje o celostátní politice. Jakkoliv celostátní témata, jako jsou třeba ceny energií a další věci, se do toho nepochybně promítají,“ tvrdí šéf ODS. V senátních volbách je podle něj důležité, aby v horní komoře zůstala demokratická většina.

„My jako hnutí ANO si myslíme, že je to první příležitost se vyjádřit k činnosti vlády,“ opáčil Babiš, podle kterého jsou volby důležité. ANO jako vládní strana podporovalo financování samospráv, což se projevilo na jejich investicích, říká. „Obce, města a kraje skončily přebytkově,“ zdůrazňuje předseda ANO.

Předseda Pirátů Bartoš komunální volby zase popisuje jako vyhodnocení čtyřleté práce obecních zastupitelů. „Měli jsme zde docela obtížné období. Zrovna nedávno tu byla otázka příchodu lidí, kteří utíkali před Putinovou válkou na Ukrajině, ale i období covidu,“ připomíná. Voliči mají hodnotit podle toho, zda jejich obce a města vzkvétají, radí Bartoš.

Kandidáti podle Jurečky mohou nabízet řešení problémů, které lidi trápí. Předseda KDU-ČSL dodává, že jeho strana postavila nejvíce kandidátů. „Máme tu velké výzvy, aby byly dostupné školy, školky, výstavba nových bytů, abychom měli kvalitní školy. I na to má vliv vedení obce nebo města,“ je přesvědčen. Zda obce dobře fungují, podle něj lidé vidí.

„Tyto volby budou referendem, zda jsou lidé spokojení s vládou pětikoalice Petra Fialy, nebo zda s ní nejsou spokojeni,“ předpokládá šéf SPD Okamura. Obce čelí nedostatku míst ve školách a školkách a v nočních pohotovostech, korupci a dokonce organizovanému zločinu, „jak jsme viděli v Praze,“ uvádí. Problém vidí i v bezpečnosti a dopravě. „Tohle vše chce SPD řešit,“ je odhodlán Okamura.

Voliči se mohou podle předsedkyně TOP 09 Pekarové Adamové rozhodovat i podle práce kandidátů v opozici. „I tam mnozí mají možnost předvést už delší dobu, co v nich je,“ myslí si. „My, jako TOP 09, kandidujeme ve 450 obcích, podílíme se na 450 kandidátkách a mnozí naši kandidáti už města a obce vedli, takže se mohou třeba jako starosta Loun pochlubit tím, že vystavěli nový plavecký bazén,“ popisuje.

„Hlavním tématem je kontinuita dobrého rozvoje obce. Nehrajme si tady na to, že to je nějaké referendum o vládě,“ tvrdí předseda STAN Rakušan. Lidé mají posuzovat rozvoj obce nezávisle na tom, kdo a z jaké strany ji vede, uvádí. Problémy komunální politiky jsou podle něj v mnoha ohledech neměnné. „To je spokojený život, místa ve školách, přívětivý veřejný prostor a životní prostředí,“ vyjmenovává.

Volby 2022 –⁠ Superdebata (zdroj: ČT24)

Pomoc obcím v energetické krizi

Debata se dále zaměřila na problémy s energiemi. „Lidé mají strach, protože tato vláda pro ně de facto neudělala nic moc z hlediska energií,“ považuje za největší problém Babiš. Hnutí ANO podle něj od února navrhovalo zastropovat ceny energií, „což vláda odmítala do 29. srpna“. Návrh současné vlády na cenový strop považuje za nedostatečný. Sám vidí jako příklad řešení ve Francii.

Fiala reaguje, že vláda udělala včas správné kroky, aby lidem vrátila jistotu. „My všem obcím garantujeme, že budou mít dostatek energií a budou je mít za zastropované ceny. A dodáme jim to prostřednictvím státního dodavatele,“ uvádí premiér.

Rakušan doplňuje, že mnoho starostů si včas dojednalo výhodné smlouvy na dodávky elektřiny. Ostatní podle něj mají „tu jistotu, o které mluvil pan premiér“. „I ve chvíli, kdy vysoutěžili za nějakou vyšší cenu, tak jim to bude vykompenzováno právě ve chvíli, kdy tento instrument bude do našeho systému zaveden,“ vysvětluje pozici státního obchodníka s energiemi.

Vládní řešení je funkční i podle Jurečky. Využitelné má být nejen pro obce, ale i pro další instituce poskytující veřejné služby. „Vláda odvedla kus práce v tom, abychom zajistili energie a zastropovali ceny. Ale starostové nesedí s rukama v klíně. Znám spoustu našich starostů, kteří už dávno dělají to, že zateplují, instalují fotovoltaiku, instalují tepelná čerpadla,“ vyjmenovává.

Okamura vládě vytýká, že údajně uvrhla miliony lidí do chudoby, protože nemají na elektřinu, plyn i potraviny. „My říkáme: Zastropujme cenu energií přímo u výrobců, to znamená, vytvořme takzvaný sociální tarif. Naplňme nejprve potřeby českých občanů a firem a případné přebytky prodávejme do zahraničí,“ navrhuje předseda SPD. Je také pro zestátnění energetické společnosti ČEZ. Pro tuto zimu by chtěl nakupovat plyn v Rusku s tím, že odmítá závislost na něm.

Podle Pekarové Adamové je pro obce důležité, aby měly jistotu státního obchodníka, na čemž vláda pracuje. Okamura podle ní pouze straší. Odebírat plyn z Ruska není správné, opáčila. „V téhle situaci bych považovala za naprosto nemorální jet (jednat) s diktátorem, který rozpoutal válku na Ukrajině, odkud k nám utekly statisíce lidí, kterým i díky pohostinnosti českých domácností poskytujeme zázemí a bezpečí,“ uvádí.

„Mě překvapilo, že v momentě, kdy Putin vyhlásí mobilizaci, chřestí jadernými zbraněmi a vyhlašuje loutková referenda, někdo hovoří 'jednejte s Putinem o dodávkách plynu',“ myslí si Bartoš. Ministerstvo místního rozvoje i další resorty podle něj uvolňují „obrovské množství peněz“ na změnu energetické koncepce měst. „Jsou příklady, které táhnou. Dobře nakoupila třeba Kroměříž, v transformaci pak vzniká třeba pražský solární park,“ uvádí příklad předseda Pirátů. Soustředit se je podle něj potřeba na obnovitelné zdroje.

Babiš také zpochybnil dramaturgii pořadu, konkrétně počet pozvaných diskutujících. Do superdebaty bylo pozváno sedm zástupců politických stran a hnutí, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně, jak určují zveřejněná volební pravidla České televize.

Volby v pátek a v sobotu

Volby začnou v pátek ve 14 hodin a skončí o rovný den později. V té době bude rozhodnuto o novém složení drtivé většiny obecních zastupitelstev a s největší pravděpodobností o senátorovi v Ústí nad Orlicí, kde kandidují pouze dva lidé, možná i o některých dalších členech horní parlamentní komory. Tam, kde bude potřeba vybrat senátora až ve druhém kole, se otevřou volební místnosti ještě příští týden v pátek a sobotu.

Naposledy v senátních volbách v roce 2020 získali nejvíce křesel kandidáti STAN – deset z 27, jejichž obsazení se tehdy obměňovalo. Neuspěla naopak tehdejší vládní koalice ANO a ČSSD. ANO získalo jednoho senátora, ČSSD ani jednoho, v důsledku obě strany přišly o vlastní senátní kluby a nahradily je společným klubem PROREGION.

V komunálních volbách před čtyřmi lety získali nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. V krajských městech bylo nejúspěšnější ANO, které zvítězilo v jedenácti z nich s výjimkou Liberce a Prahy. Primátorů mělo nakonec méně. V opozici skončilo Babišovo hnutí navzdory volebnímu úspěchu i v Brně, Hradci Králové, Plzni a Jihlavě. Český volební systém vítězovi žádnou specifickou roli nepřiděluje, radu skládá ten, kdo je schopen zajistit v zastupitelstvu většinu.