Spor Křečka a Šimůnkové může skončit u petičního výboru sněmovny

Události: Spor kolem zástupkyně ombudsmana (zdroj: ČT24)

Odebrání agendy zástupkyni ombudsmana Monice Šimůnkové by mohl řešit petiční výbor sněmovny. Připouštějí to zástupci vládních i opozičních poslanců. Část koaličních zákonodárců veřejného ochránce práv Stanislava Křečka kvůli rozhodnutí vyzvala k rezignaci.

Společné působení Šimůnkové a Křečka v úřadu veřejného ochránce práv provázely spory. Vyvrcholily v červnu tím, že Křeček s účinností od 1. července odebral své zástupkyni veškerou agendu. „Rozhodl jsem se kompetence, které mi svěřuje zákon, vykonávat sám,“ vysvětlil svůj krok.

„Nikdy nedošlo k tomu, že by ombudsman vzal veškerou agendu kvůli tomu, že má jiné názory,“ namítá Šimůnková. Podle ní tím dochází k vyprázdnění pozice zástupce. Tento názor sdílí i někteří politici.

Jednání může vyústit ve smír

Krok ombudsmana chce vysvětlit nejen premiér Petra Fiala (ODS), ale i předsedkyně dolní komory parlamentu. Za výkon své funkce totiž veřejný ochránce práv podle zákona odpovídá právě Poslanecké sněmovně.

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) proto vyzvala ombudsmana k osobní schůzce. Jeho rozhodnutí kritizuje a záležitost chce řešit i s dalšími poslanci. „Základní věc je vyslechnout si obě strany a zaujmout stanovisko. Může ho podpořit i celá Poslanecká sněmovna, případně to může být rozhodnutí výboru,“ naznačuje. Týkat se to může petičního výboru, který agendu ombudsmana běžně řeší.

S takovým jednáním souhlasí i opozice – podle některých může vést i ke smíru. Dál ale trvá také výzva koaličních Pirátů, že by měl Křeček odstoupit. Podle zákona ho není možné odvolat. „Je to pomyslná poslední kapka, měl by mít nějakou sebereflexi. Tím, že odebral své zástupkyni agendu, ona nemůže funkci vykonávat, což je nedůstojné,“ říká pirátská poslankyně Klára Kocmanová.

„Úřad funguje dobře, není tam žádné zákonné pochybení, takže ani žádný důvod, proč by měl odstupovat,“ uvedl naopak předseda sněmovního petičního výboru Tomio Okamura (SPD).

„Má na to ze zákona právo. Jiná věc je, že politicky toto gesto nepovažuju za šťastné a bude čelit řadě výtek a muset svůj postup dobře zdůvodnit,“ dodává na Křečkovu adresu bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO).

Koaliční i opoziční poslanci připouštějí, že by se mohla otevřít diskuse o změně zákona, a to právě části, která upravuje vztah mezi ombudsmanem a jeho zástupcem. Senát zase minulý týden těsnou většinou přijal usnesení, které kritizovalo některé Křečkovy výroky a apelovalo, aby pozici své zástupkyně respektoval.