Komisař OSN ocenil Česko za pomoc Ukrajincům

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi ocenil Česko za pomoc ukrajinským běžencům. Jejich přijetí podle něj bylo příkladné pro mnoho dalších zemí. Grandi to řekl během své návštěvy Prahy, kde se setkal s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a šéfem diplomacie Janem Lipavským (Piráti). Ten po jednání zdůraznil, že úřady od začátku ruské invaze vydaly přes 380 tisíc speciálních víz.

Podle Grandiho je český přístup k uprchlíkům efektivní a Česko může být příkladem pro jiné země.   

Lipavský zároveň apeloval, aby statistiky odrážely počty ukrajinských uprchlíků v Česku. „Protože v prvních měsících krize se především uváděla čísla osob, které překročily hranici mezi Ukrajinou a sousedními zeměmi, a Česká republika z pomoci tak trochu vypadávala,“ upozornil. 

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky minulý týden informoval, že od začátku ruské invaze koncem února zaznamenaly úřady osm milionů odjezdů z Ukrajiny do zahraničí. Opačným směrem zaregistrovaly 2,8 milionu překročení hranice. Od začátku války evropské země přijaly 5,2 milionu uprchlíků z Ukrajiny. V Evropské unii se jich nejvíce zaregistrovalo v Polsku, Německu a v České republice.

Česko zároveň pošle přes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Ukrajině 25 milionů korun. Pomoct mají těm, kteří přišli kvůli válce o domov, ale zůstávají ve vlasti. Smlouvu v pondělí podepsal ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), informovala mluvčí resortu Klára Dlubalová. Peníze pocházejí z balíčku určeného na humanitární pomoc Ukrajině, který schválila vláda 25. února.

Podle posledního odhadu úřadů je v České republice až 300 tisíc uprchlíků, převážně žen s dětmi. Přesný počet ale nelze určit, část z nich odjíždí do jiných zemí nebo se vrací na Ukrajinu.

Otázka zimy

Ministr mluvil s vysokým komisařem také o nadcházejícím zimním období, podle Grandiho půjde o výzvu do budoucna. Lipavský připomněl, že miliony Ukrajinců jsou přesídleny uvnitř své země a je nutné jim pomáhat. „Pomocí přispíváme k tomu, že nemusí odcházet dále do Evropy,“ podotkl.

Přípravu na zimu označil s ohledem na zničené domy a potřebu zajištění paliv za velké téma pro humanitární organizace. „Česko je připraveno se na tom podílet,“ dodal.

Oba představitelé zmínili budoucí rekonstrukci Ukrajiny i v souvislosti s nadcházejícím českým předsednictvím v Radě Evropské unie. „Česko bude zvedat téma Ukrajiny na různých úrovních a různých fórech a chceme být aktivním hráčem v debatě,“ ujistil Lipavský.