Zeman by vetoval zákon o sňatcích lidí stejného pohlaví

Prezident Miloš Zeman by vetoval novelu občanského zákoníku, podle které by stejnopohlavní páry od poloviny příštího roku měly mít možnost uzavírat manželství. To přitom předpokládá ohlášená novela, kterou v úterý obdržela Poslanecká sněmovna. Pod návrh nepřipojili své podpisy poslanci z KDU-ČSL a SPD.

Lidé stejného pohlaví by podle návrhu měli mít v manželství stejná práva a povinnosti, jako mají ve svazku žena a muž. Možnost uzavřít registrované partnerství by tak v případě přijetí novely zanikla. 

„Chtěl bych vám oznámit, že pokud opravdu takový zákon dostanu na stůl, budu ho vetovat, protože nejen z jazykového hlediska slovo manželství implikuje, že jde o svazek muže a ženy,“ uvedl prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci s maďarskou hlavou státu Katalin Novákovou. 

Prezident doplnil, že podle něj stejnopohlavním párům náleží všechny výhody v rámci registrovaného partnerství. „Rodina je svazek muže a ženy. Tečka,“ řekl.

Dalším argumentem pro případné vetování zákona je podle Zemana původ termínu „rodina“, který je odvozený od slova „rodit“. „Zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo,“ podotkl.

Stejná práva a povinnosti

Novelu občanského zákoníku, která by umožnila manželství stejnopohlavních párů, obdržela sněmovna, podepsalo ji po jednom poslanci z klubů STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO.

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči. 

„Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jaká je zákonem poskytována manželům a jejich dětem, a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu,“ píšou předkladatelé v čele s Josefem Bernardem (STAN) v důvodové zprávě.   

Podle předsedkyně dolní komory a spolupředkladatelky příslušné novely Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) není Zemanův negativní postoj k uzákonění manželství i pro homosexuály příliš významný. Projednávání předlohy podle ní patrně přesáhne jeho mandát. Podobně se vyjádřil i Bernard.

„Všichni platíme daně a musíme dbát svých povinností. Proto nedává smysl, aby část občanů neměla i stejná práva,“ reagovala na výroky prezidenta spolupředkladatelka návrhu za Piráty Olga Richterová. Upozornila, že registrovaným partnerům a jejich dětem nyní chybí jistoty, které mají manželské páry automaticky. Nejde pouze o majetkové aspekty a společné jmění manželů, ale i o nejistotu ve vztahu k dětem nebo nerovnost nároků na pracovní volno či vdovský a vdovecký důchod.

Za ODS, která v tématu nemá jednotný postoj, návrh podepsal ministr kultury Martin Baxa. K prezidentovu pohledu sdělil, že respektuje, že na institut manželství pro všechny existují rozdílné názory a že štěpení v této věci jde napříč politickými stranami i názorovými proudy. Je ale přesvědčený o tom, že zákon bude prospěšný. „Podle mého názoru povede k plnému zrovnoprávnění osob stejného pohlaví. Protože pevný láskyplný svazek mezi lidmi by měl být rovnocenný pro všechny,“ uvedl.

Předlohu před projednáváním v zákonodárných sborech posoudí vláda, která na to má měsíc. Politické strany zpravidla nechávají v obdobných záležitostech svým poslancům volné hlasování. V minulém volebním období dolní komora o uzákonění manželství i pro homosexuály nerozhodla.