Fiala a Hřib se sejdou kvůli uprchlické krizi v půlce června

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a premiér Petr Fiala (ODS) se sejdou kvůli uprchlické krizi v pátek 17. června, tedy dva dny poté, co hlavní město uzavře Krajské asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky (KACPU) ve Vysočanech. Informoval o tom Hřib, který o setkání požádal kvůli přetíženosti ubytovacích kapacit.

„Termín jednání byl stanoven ze strany pana premiéra Fialy na 17. června,“ sdělil ve čtvrtek Hřib. „Předpokládám, že nyní co nejdříve dostanu k dispozici písemné zdůvodnění toho, proč údajně není možné využít mechanismus omezení vyplácení dávek v přeplněných regionech tak, aby bylo možné zpracovat návrhy k možnému řešení situace,“ řekl primátor.

Metropole se potýká s velkým přílivem uprchlíků, kterých je podle Hřiba až čtyřikrát více než v některých dalších krajích. Pražské uprchlické centrum dosud odbavilo přes 90 tisíc lidí. Kvůli velkému množství převážně romských uprchlíků z Ukrajiny na hlavním nádraží vznikla stanová městečka. V Malešicích přespalo prvních 92 běženců, dalších 118 je dočasně v podobném zařízení v Troji.

Systém přerozdělování uprchlíků chybí, upozorňuje Hřib

Primátor již několik týdnů vytýká vládě, že nevytvořila systém přerozdělování uprchlíků. Motivovat ke stěhování chtěl Hřib pomocí změn dávek uprchlíkům. K tomu zatím nedošlo. Hřib po středečním jednání magistrátního krizového štábu řekl, že městu jsou sdělovány pouze důvody, proč systém přerozdělování nelze vytvořit, namísto návrhů konkrétních kroků.

Centrum ve Vysočanech tak bude uzavřeno do doby, než magistrát zjistí, že se vyrovnává zátěž mezi kraji a že vláda stanovila dostatečně motivační kroky, které přimějí uprchlíky k přestěhování. Následně o otevření centra bude opět jednat krizový štáb.

Někteří hejtmani záměr zavřít KACPU kritizují a předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) plán označil za nekolegiální krok a politické gesto. Zavřít své centrum pro uprchlíky, pokud to udělá Praha, chce i Pardubický kraj.