Příchod uprchlíků policie zvládá, i když se připravovala na řádově menší intenzitu, říká nový policejní prezident

Interview ČT24 - Martin Vondrášek (4. 4. 2022) (zdroj: ČT24)

Policie podle svého nového prezidenta Martina Vondráška zvládá uprchlickou vlnu v České republice dobře. V souvislosti se stíháním trestných činů spojených se schvalováním ruské agrese zdůraznil, že speciální útvary přečiny spíš monitorují. „Naše útvary, které mají na starost zločin ve virtuálním prostoru, dělají neustálý screening internetového prostředí. Nestačí závadný projev, ale musíme říci, jestli je trestněprávně relevantní nebo není,“ upřesnil policejní prezident pořadu Interview ČT24. Odmítá, že by policie potlačovala přečiny ve virtuálním prostoru po začátku války na Ukrajině víc než dříve.

Do České republiky podle údajů ministerstva vnitra dosud přišlo přes 300 tisíc lidí prchajících před ruskou agresí na Ukrajině. V zajištění pomoci a jejich koordinaci jsou zapojeny tisíce policistů. Podle Vondráška policie situaci zvládá díky zkušenostem z předchozích let.

„Policie od roku 2014 reagovala na naprosto nestandardní výzvy, byly tady Vrbětice, migrační krize v roce 2015, pandemie. Museli jsme být velice flexibilní a přizpůsobovat se situaci a myslím, že se to podařilo dobře,“ uvedl. Primárním úkolem podle něj bylo zařízení toho, aby v Česku žili uprchlíci legálně, měli zajištěnou zdravotní péči a mohli pracovat.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Připomínám, že jsme se připravovali na scénář uprchlické vlny z roku 2014, který byl 20 tisíc uprchlíků za měsíc. A ono za jeden měsíc přišlo přes 260 tisíc lidí, kterým bylo vydáno vízum za účelem strpění nebo vízum za účelem dočasné ochrany,“ oceňuje. 

Česko podle Vondráška zaznamenává postupný pokles příchozích, a společnost by se proto měla zaměřit na jiné výzvy než v prvním měsíci trvajícího konfliktu. „V tuto chvíli to zvládáme bez problému, spíše řešíme otázku veřejného pořádku, bezpečnosti Ukrajinců na našem území. V Ústředním krizovém štábu jsme ve strategické skupině a bavíme se i o poskytování služeb nebo zaměstnávání,“ zmiňuje. 

„Do budoucna nelze podcenit bezpečnostní rizika, která s válkou souvisí.“

V souvislosti s příchodem lidí, kteří utíkají před válkou na Ukrajině vyšetřuje policie jedenáct případů. „Obdrželi jsme zhruba 530 podání, přes tři stovky jsou vyřízené. Těch zhruba 147 jsou věci, kde shledáváme nějaké podezření. Zbylých pětačtyřicet případů souvisí s nenávistí nebo schvalováním agrese ve veřejném prostoru,“ upřesňuje Vondrášek. 

„Za mě to je velice závažné. V okamžiku, kdy v České republice začnou převládat dezinformace a vytratí se solidarita a vědomí, že jde o naprosto bezprecedentní útok Ruska na svrchované území Ukrajiny, tak v tu chvíli začneme zapomínat na ten začátek a budeme jen řešit, kdo co říká,“ uvedl k probíhajícím případům, z nichž velká část se týká veřejných projevů na internetu. 

Proti tomu, že by policie začala stíhat šíření dezinformací na internetu více s příchodem nové vlády a začátkem vládnutí kabinetu Petra Fialy (ODS) se policejní prezident ohradil. „Aby policie zajistila kontinuitu fungování, musí být nestranná a profesionální. Pak je úplně jedno, kdo je policejní prezident nebo předseda vlády. Občan dostane stejnou službu a bude si jistý, že ten samý projev bude v čase trestný nebo beztrestný,“ reagoval. 

Při posuzování zmíněných činů je podle něj důležité zachovávat stejná kritéria jako při jiných vyšetřováních. „Většina těchto trestných činů je kvalifikována s trestní sazbou kolem dvou až tří let. My řešíme, zda člověk, který se pohybuje na shromáždění, na sociálních sítí a na internetu porušuje, nebo neporušuje zákon. To se týká pětačtyřiceti věcí, respektive jedenácti ve vyšetřování.“ Zbytek jsou podle něj majetkové trestné činy, které souvisí s poškozováním ruských symbolů.