Klesá počet nakažených i hospitalizovaných s covidem, část testovacích míst omezí provoz

Ve středu přibylo v Česku 7397 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, tedy asi o 13 procent méně než před týdnem. Nadále klesá také počet hospitalizovaných s nemocí covid-19. Oproti předchozí středě se jejich množství snížilo skoro o pětinu na 1773, z nichž 87 bylo ve vážném stavu. Pozitivní testy na covid-19 u Ukrajinců tvoří asi procento případů v Česku, oznámil Ústav zdravotnických informací a statistiky. Část testovacích míst od dubna zkrátí provozní dobu.

Kromě menšího zájmu o testování jsou důvodem pro omezení provozní doby také úpravy úhrad ze strany zdravotních pojišťoven. Podle organizačního opatření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nemají odběrová centra nařízenou provozní dobu, ale mohou si ji upravit podle potřeby. Zdravotní pojišťovny také dál nebudou platit PCR testy laboratořím, se kterými ještě před epidemií covidu-19 neměly smlouvy.

Mluvčí VZP Viktorie Plívová ve čtvrtek řekla, že půjde asi o desetinu míst. Povolení testovat mělo dosud podle Státního zdravotního ústavu více než 150 laboratoří. Pacienti podle Plívové změny nepocítí, protože síť laboratoří a odběrových center zůstává dostatečně hustá a je připravená i na případný opětovný výrazný nárůst potřeby PCR testování. Lidé stále mají z veřejného zdravotního pojištění hrazené PCR testy k diagnostikování covidu-19 nařízené lékařem nebo hygienou a navíc jeden měsíčně na vlastní žádost.

Klesají počty nakažených, ale i testů

V Česku o 13 procent kleslo množství provedených testů na koronavirus na středečních zhruba 27 900. Podezření na reinfekci bylo ve středu 1332.

Denní nárůsty počtu nakažených postupně klesají už od začátku února. Tehdy přibylo 1. února přes 57 tisíc případů nákazy koronavirem, což bylo nejvíce za den od začátku epidemie v Česku v březnu 2020. Tento týden se zatím nárůsty pohybují zhruba mezi 7400 až 8900 nově nakažených a minulý týden činily ve všedních dnech asi 7100 až 10 500 případů. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Podobně jako počty nově nakažených se ale od začátku února snižuje i množství testovaných na koronavirus. Ve středu bylo provedeno zhruba 22 tisíc PCR testů a přibližně 5900 antigenních, zatímco před týdnem bylo PCR testů skoro 25 600 a antigenních asi 6300. V nejpočetnější kategorii testů - preventivní a plošné - tak podíl pozitivních testů mírně stoupl z 23,08 procenta za předchozí středu na 23,92 procenta.

U druhé nejpočetnější indikace testů - diagnostické, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky nemoci, ale navzdory menšímu počtu testovaných klesl podíl pozitivních z 34,31 na 33,16 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních také snížil, a to z 21,06 na 20,86 procenta.

Kromě počtů nově potvrzených případů nákazy vytrvale klesá i takzvané incidenční číslo, tedy počet nově nakažených koronavirem za posledních sedm dní na každých 100 tisíc obyvatel. Ke čtvrtku se snížilo v Česku ze středečních 436 případů na 426. Nejvyšší je číslo stále v Praze s 555 případy a nejnižší je v Libereckém kraji s 297 případy.

Přibližně od poloviny února ubývá lidí, kteří skončí s covidem-19 v nemocnicích, a klesají taky počty zemřelých. V půlce února bylo hospitalizovaných až přes 4 tisíce, z toho skoro 300 ve vážném stavu, a za týden umíralo až 400 lidí. V posledních dnech se už počet hospitalizovaných drží pod 2 tisíci a množství těžkých případů pod stovkou. Úmrtí lidí s covidem-19 bylo za uplynulý týden 165.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo v zemi zaznamenáno přes 3,8 milionu potvrzených případů nákazy. Zemřelo celkem 39 673 lidí s covidem-19. Podáno bylo asi 17,5 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Plně naočkováno bylo 6,9 milionu lidí a další posilující dávku vakcíny dostalo 4,1 milionu. Ve středu bylo očkováno 3362 lidí, tedy zhruba o 200 méně než před týdnem.

Covid u ukrajinských uprchlíků

Od začátku uprchlické vlny mělo pozitivní test na koronavirus zhruba 2500 Ukrajinců pobývajících v Česku, tvoří asi procento ze všech více než 234 tisíc případů covidu v ČR od 25. února. V březnu přibývá mezi 70 a 80 Ukrajinci s pozitivním testem denně, počty stagnují stejně jako v obecné populaci. Vyplývá to z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) pro sněmovní výbor pro zdravotnictví. Hospitalizovaných bylo minulé pondělí 23 Ukrajinců s covidem-19, toto pondělí devět.

Podle odhadů přišlo do Česka od začátku ruské invaze 24. února asi 300 tisíc uprchlíků, nově tak přibylo asi 2,8 procenta populace. Počty nákaz u ukrajinské menšiny se vyvíjejí stejně jako v obecné populaci. Nejvíc jich bylo na přelomu ledna a února, kdy vrcholila poslední vlna epidemie koronaviru, tedy ještě před začátkem uprchlické krize.

V Německu počty nakažených rostou

Zdravotníci v Německu za středu zaznamenali 274 901 nových případů covidu-19, což je o 6424 případů více než v úterý. Sedmidenní incidence, která udává počet nově nakažených v týdenním úhrnu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, je ve středu na hodnotě 1625, a proti středeční hodnotě 1663 tak mírně klesla. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na údaje Institutu Roberta Kocha (RKI).

V Německu, které má kolem 83 milionů obyvatel, se koronavirová nákaza od začátku epidemie prokázala u 21,1 milionu lidí. Nákaze podlehlo 129 391 osob, z toho 279 za poslední den. Před týdnem ve spojitosti s nemocí covid-19 zemřelo 300 lidí. Od začátku pandemie už se v Německu 16,5 milionu lidí z nemoci covid-19 uzdravilo.

V Německu v sobotu definitivně vyprší plošná karanténní omezení, a od neděle tak prakticky jediným celoněmeckým nařízením proti pandemii nemoci covid-19 zůstanou povinné roušky v hromadné dopravě a ve zdravotnických zařízeních. Další opatření budou nově na bedrech jednotlivých spolkových zemí, které ale pro jejich zavedení musí vyhlásit ohniska infekce.

Obyvatelé historického centra čínské finanční metropole Šanghaje a okolních čtvrtí se na poslední chvíli snažili zásobit před plánovanou uzávěrou západní části města, která má začít v pátek. Místní úřady vyzvaly občany, aby nadále spolupracovali a dodržovali přísná opatření, která mají zastavit šíření koronaviru.

Východní polovina Šanghaje je ve čtvrtek v uzávěře čtvrtým dnem a lockdown by zde měl v pátek v 5:00 místního času (dnes ve 23:00 SELČ) skončit. Někteří lidé z této části města ale podle agentury Reuters očekávají, že by úřady mohly uzávěru prodloužit.

Ivermektin nesnižuje riziko hospitalizace

Léčivo ivermektin nesnižuje riziko hospitalizace s covidem-19, tvrdí rozsáhlá studie. Antiparazitikum označovala za zázračný lék proti covidu-19 řada lidí, zejména odpůrci nově vyvinutých vakcín.

Studie ve středu zveřejněná v odborném časopise New England Journal of Medicine zkoumala účinnost léku proti covidu-19 na vzorku 1300 pacientů v Brazílii, kterým byl podáván buď ivermektin, nebo placebo. Z nich muselo být do nemocnice převezeno sto pacientů s ivermektinem a zároveň 111 těch, kteří brali placebo.

„Neexistují žádné známky přínosu,“ citoval deník The New York Times Davida Boulwara, experta na infekční nemoci z Minnesotské univerzity. „Doufejme, že nyní, když se lidé mohou ponořit do podrobností a dat, to většinu lékařů odvede od ivermektinu k jiným způsobům léčby,“ dodal.

Obliba ivermektinu stoupala především v druhém roce pandemie covidu-19. Řada zemí, včetně Slovenska, pak schválila jeho mimořádné použití pro pacienty s těžkým průběhem onemocnění. Americký podcastový moderátor Joe Rogan jej opakovaně propagoval ve svých vystoupeních. Loni během jediného srpnového týdne utratily americké pojišťovny za léčbu ivermektinem 2,4 milionu dolarů (52,8 milionu korun).

Stanice BBC loni v říjnu s odkazem na zjištění čtyř nezávislých vědců uvedla, že všechny vědecké studie poukazující na účinnost ivermektinu proti covidu-19 obsahovaly vážné chyby nebo vykazovaly známky manipulace s daty.

Nejnovější klinická studie je součástí rozsáhlého výzkumu léků na covid-19. Ten dosud zhodnotil 11 přípravků a zjistil, že dva z nich – fluvoxamin a peginterferon lambda – jsou částečně účinné.

Startuje program COVID Nepokryté náklady

Podnikatelé z vybraných oborů, jejichž činnost zasáhla loni na konci roku vládní protiepidemická opatření, mohou od čtvrtečních 9:00 žádat o kompenzace z programu COVID Nepokryté náklady. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které dotační titul připravilo, žádosti přijímá prostřednictvím svého on-line informačního systému. Na podání mají podnikatelé čas do 17. května. Na podporu jsou připraveny dvě miliardy korun.

Stravovací služby, provozovatelé krátkodobého a rekreačního ubytování, prádelny, cestovní agentury a kanceláře mohou pomoc čerpat za období od 1. listopadu do 31. prosince uplynulého roku. Stát jim nahradí 50 procent nepokrytých nákladů, maximálně ale 1,5 milionu korun. Tito podnikatelé musejí prokázat, že jim v rozhodné době klesl obrat alespoň o polovinu proti stejným měsícům roku 2019, nebo 2018.

Druhou podporovanou podnikatelskou skupinou jsou pořadatelé sportovních, kulturních, konferenčních, veletržních a dalších akcí včetně navazujících technických služeb. Žádat mohou o náhrady 70 procent nepokrytých nákladů za dobu od loňského 1. listopadu do letošního 28. února. Jeden podnikatel může čerpat maximálně tři miliony korun. Podmínkou přiznání dotace je propad obratu minimálně o 50 procent ve srovnání s listopadem 2019 až únorem 2020, nebo listopadem 2018 až únorem 2019.

Na program COVID Nepokryté náklady se vztahuje takzvaný dočasný rámec Evropské komise. Jeden žadatel tak z veřejné podpory může získat maximálně deset milionů eur (asi 250 milionů Kč).

Podporu nelze čerpat současně s příspěvkem z dříve vyhlášeného programu COVID Adventní trhy ani chystaného titulu COVID 2022 - Sektorová podpora. Slučitelná dále není s pomocí pro zájezdové dopravce COVID Bus. Zájemci o náhrady mohou COVID Nepokryté náklady kombinovat s programem na podporu zaměstnanosti Antivirus i kompenzačním bonusem. V žádosti ale musejí podle MPO uvést poskytnuté i očekávané dotace kvůli pandemii za stejné období.