Dodávky elektřiny ukončila další firma. Energo LaR měla 549 odběrných míst

Společnost Energo LaR skončila s dodávkami elektřiny. Vyplývá to z webu operátora trhu s elektřinou (OTE). Firma dodávala podle jeho dat elektřinu na 549 odběrných míst. Její klienti nyní skončí v takzvaném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a mají šest měsíců na to, aby uzavřeli novou smlouvu u jiných dodavatelů.

Kromě elektřiny má firma Energo LaR i 106 odběrných míst u plynu, tam ale konec dodávek OTE zatím neohlásil. 

V tomto týdnu jde již o druhého dodavatele energií, který ukončil činnost. Ve středu oznámila konec společnost První Moravská Plynární. První Moravská Plynární na webu uvádí, že musí činnost ukončit vzhledem k situaci na energetickém trhu, nejvyšším cenám energií v historii, a hlavně dalšímu nepředvídatelnému vývoji situace i v souvislosti s válkou na Ukrajině, kterou napadlo Rusko.

Klienti obou společností skončí v takzvaném režimu dodavatele poslední instance (DPI). V tomto režimu mají šest měsíců na to, aby si uzavřeli nové běžné smlouvy u jiných dodavatelů.

Dodavatelem poslední instance jsou v případě dodávek elektrické energie v současné době v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR).

Konec dodávek od října oznámilo už 17 firem

Ukončení dodávek energií již od poloviny října oznámilo sedmnáct firem s téměř milionem zákazníků. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, skončila činnost 13. října. Skupina měla zhruba 900 tisíc odběrných míst. Oficiálním důvodem ukončení činnosti byl extrémní růst cen energií na trzích.

Dodávky energií ukončily již dříve také Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba třem tisícovkám klientů, a Microenergy, která dodávala energie pro více než 760 zákazníků. Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelům, a Český Energetický Dodavatel, který měl více než sedm tisíc odběratelů.

Plyn přestaly dodávat 2350 zákazníkům také Františkovy energie, skončil i dodavatel Svinos s jednadvaceti odběrnými místy. S dodávkami plynu skončila také Czech Energy, dodávky elektřiny a plynu ukončil rovněž Lumius.