TÉMA

Operátor trhu s elektřinou

Vláda chystá úsporný energetický tarif. S drahou energií ale nepomůže třeba lidem v panelácích

Na pomoc s drahými energiemi vláda plánuje vynaložit desítky miliard. Očekávaný speciální energetický tarif dostal první obrysy. Vláda chce během příští topné sezony přispět domácnostem, které topí plynem nebo elektřinou. Podle prvních náznaků pomoc nepřesáhne deset tisíc korun. Opozice upozorňuje na mezery v avizovaném tarifu.
20. 6. 2022|

Dodávky elektřiny ukončila další firma. Energo LaR měla 549 odběrných míst

Společnost Energo LaR skončila s dodávkami elektřiny. Vyplývá to z webu operátora trhu s elektřinou (OTE). Firma dodávala podle jeho dat elektřinu na 549 odběrných míst. Její klienti nyní skončí v takzvaném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a mají šest měsíců na to, aby uzavřeli novou smlouvu u jiných dodavatelů.
10. 3. 2022|

Další dodavatel elektřiny a plynu končí. Františkovy energie měly několik tisíc zákazníků

V režimu dodavatele poslední instance (DPI) skončí dalších téměř pět tisíc odběratelů, Františkovy energie totiž ukončily činnost, vyplývá z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma elektřinu 2635 zákazníkům a plyn 2350 zákazníkům.
27. 12. 2021Aktualizováno27. 12. 2021, 20:02|

Český Energetický Dodavatel skončil. Firma měla přes sedm tisíc klientů

Další tisíce lidí skončí v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Činnost ukončila společnost Český Energetický Dodavatel. Vyplývá to z informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Podle jeho dat dodává firma elektřinu 4283 zákazníkům a plyn 2933 klientům, jde tak o více než sedm tisíc odběratelů. V reakci na konec některých dodavatelů energií a zdražování plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí spustit od ledna pro poškozené lidi cílenou pomoc.
23. 12. 2021Aktualizováno23. 12. 2021, 16:41|

Zavedení nulové DPH na energie považuje Kupka za nešťastný krok

Zavedení nulové DPH na elektřinu a plyn pro příští rok, které navrhuje současná vláda v demisi, je podle místopředsedy ODS Martina Kupky nešťastný krok. Navrhuje spíše adresnější pomoc poškozeným klientům končicích dodavatelů energií, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce. O změně zákona o DPH bude jednat sněmovna zřejmě 23. listopadu.
14. 11. 2021|

Stovky stížností denně na konec fixace cen i vypovězení smluv. Úřad šetří dodávky energií

Energetický regulační úřad (ERÚ) prošetřuje společnosti Bohemia Energy, Europe Easy Energy a Lumius kvůli možnému nefér jednání na trhu s energiemi. Informoval o tom mluvčí úřadu Michal Kebort. U firem Bohemia Energy a Europe Easy Energy šetří podle něj ERÚ možné porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně podezření na užití zakázaných nekalých obchodních praktik. Lumius pak podle úřadu nečekaně ukončuje smlouvy na dodávky plynu především velkým odběratelům. Skupina Bohemia Energy reagovala, že se vždy snažila respektovat právo a věří, že legislativu dodržela i nyní.
8. 10. 2021Aktualizováno8. 10. 2021, 12:24|