V neděli přibylo téměř 28 tisíc nakažených, dosud nejvíc za víkendový den

Za neděli je 23 914 nově potvrzených případů koronaviru. Je to téměř dvakrát víc než před týdnem a vůbec nejvíc za víkendový den od začátku epidemie. U dalších 3849 vzorků jde o opakovanou nákazu. Počet hospitalizovaných s covidem po sobotním poklesu znovu překročil dva tisíce. V nemocnicích bylo ke konci víkendu o téměř 450 nakažených víc než před týdnem, počet pacientů v těžkém stavu se ale snížil. Počet škol, které kvůli epidemii covidu požádaly ministerstvo školství o přerušení výuky, stoupl od minulého úterý do začátku tohoto týdne z osmi na 56.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Vzrostlo takzvané incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá v Česku 2326 nově potvrzených případů covidu-19 v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Je to o 103 případů víc než předchozí den.

Doposud nejhorší výsledek za víkendový den zaznamenaly statistiky v sobotu 22. ledna, kdy laboratoře oznámily 20 544 pozitivních testů včetně reinfekcí.

Od začátku epidemie v březnu 2020 se novým typem koronaviru v České republice prokazatelně nakazily víc než tři miliony lidí. Z nich se téměř 2,7 milionu z nákazy zatím vyléčilo a 37 209 zemřelo.

Podle statistik na webu ministerstva zdravotnictví se do neděle potvrdilo v zemi přesně 3 013 454 případů covidu-19, což je v přepočtu asi 279 tisíc na milion obyvatel. U dalších celkem 102 435 případů mají hygienici podezření, že jde o opakovanou nákazu. V poslední době jich přibývá kvůli šíření nakažlivější varianty omikron, která podle odborníků častěji proráží imunitu získanou prodělanou nemocí i očkováním.

Reprodukční číslo ukazující, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí v průměru dalších lidí, naopak v posledních dnech zvolna klesá. K pondělí se snížilo z 1,4 na 1,38, uvádí aktuální tisková zpráva ministerstva zdravotnictví. Nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování epidemie, se drží od prvních pracovních dnů nového roku.

Příští dva týdny se na testování ve škole nic nezmění

Podoba testování ve školách se v příštích dvou týdnech měnit nebude. Ministerstvo školství zatím vyjednává s ministerstvem zdravotnictví o nastavení testů po polovině února či o režimu po skončení testování. Novinářům to v pondělí v pražské škole pro sluchově postižené řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Rozdával tam školákům a školačkám pololetní vysvědčení.

Podle epidemiologa Romana Prymuly plošné testování už v této fázi epidemie při rozšíření omikronu nedává smysl a mělo by se zrušit. Podle primářky kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hany Roháčové by se měli testovat jen lidé s příznaky covidu. Řekli to v neděli v debatě televize CNN Prima News. Experti zmínili i potřebnost očkování.

Události: Opatření ve školách (zdroj: ČT24)

„Vyjednáváme s ministerstvem zdravotnictví, jak má vypadat testování po polovině února. Shromažďujeme data a snažíme se být připraveni na režim po konci testování. Zda ten konec bude v polovině února, nebo někdy později, v tuto chvíli neumím říct. Ještě v příštích 14 dnech bude testování fungovat tak, jak funguje doteď,“ řekl ministr. Podle něj je snaha také o to, aby hygienické stanice reagovaly na potvrzení případů nákazy ve školách rychleji.

Lidé, kteří měli v posledních 30 dnech pozitivní PCR test, se testovat nemusí. Týká se to dospělých i dětí. Podle Gazdíka to některým školám či učitelům, u nichž se covid v minulých dnech potvrdil, uleví. Ředitelům škol ale administrativy neubude. „Bude to další ukazatel, který by měli ředitelé školy sledovat, a to kdy mělo dítě pozitivní PCR test. V tuto chvíli jim to tedy bohužel administrativu neulehčí,“ podotkl ministr.

Gazdík v pondělí navštívil střední, základní a mateřskou školu pro sluchově postižené v Praze na Smíchově. Podle jejího ředitele testování větší problémy nepůsobí kromě vyšších nákladů. „Dnes jsme testovali všechny žáky a zaměstnance a měli jsme pouze jednu pozitivní žákyni,“ řekl ředitel školy Václav Chmelíř. Podle něj se škola zavřela jen v době nařízeného uzavření. „Pokud to nenařídilo ministerstvo školství, tak jsme nezavírali. Snažíme se bránit průniku viru. Učitelé jsou naočkovaní, děti, pokud je to možné, také,“ dodal ředitel.

Počet žádostí škol o přerušení výuky stoupl od 25. ledna z osmi na 56. Školy mohou požádat ministerstvo, aby jim povolilo takzvanou změnu organizace školního roku, když kvůli vysokému počtu pracovníků v karanténě nemohou zajistit prezenční výuku. V Česku je zhruba 4200 základních a 1300 středních škol.

Zástupci škol v minulých dnech upozorňovali, že kvůli rekordním počtům nakažených mají někde potíže se zajištěním vzdělávání. Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka by proto školy uvítaly, kdyby Senát hlasoval o zákonu umožňujícím mimořádné ředitelské volno či výuku na dálku dřív než ve čtvrtek.

Česko je dvanáctá nejzasaženější země

Pro vývoj epidemie a přijímaná opatření ve společnosti je víc než denní přírůstek nakažených důležitější, kolik lidí skončí s covidem v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. V neděli bylo hospitalizovaných 2066, z toho 181 v těžkém stavu. Oproti sobotě počet pacientů s koronavirem stoupl o 36, v mezitýdenním srovnání o 446. Těžkých případů bylo ale před týdnem víc, přes dvě stě. 

Sto tisíc nakažených přibylo za poslední tři dny, předtím to bylo za rekordní dva dny a předtím za pět a čtyři dny. Loni v prosinci sto tisíc nakažených přibylo za sedm a devět dní, poté tempo kleslo.

Podle serveru ourworldindata.org je tak Česká republika dvanáctou nejvíce zasaženou zemí podle poměrného počtu nakažených (ještě začátkem ledna byla z tohoto pohledu sedmá, minulý týden devátá). Z celého světa jsou na tom hůře jen Andorra, Seychely, San Marino, Černá Hora, Slovinsko, Izrael, Dánsko, Gruzie, Slovensko, Francie a Kypr.

Pozitivní se třicet dní nemusí znovu testovat v práci či škole

Od pondělí 31. ledna se lidé po pozitivním PCR testu na covid-19 nemusí 30 dní testovat v zaměstnání či škole nebo jít do karantény po rizikovém kontaktu s nakaženým. Vláda upravila mimořádná opatření pro testování poté, co se objevovaly případy, kdy po skončení pětidenní izolace vycházel lidem znovu pozitivně antigenní samotest.

Dosud tak museli znovu do pětidenní karantény. Změna se dotkne i lidí, kteří měli pozitivní test před tímto datem.

Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. Podstoupit potvrzující test PCR metodou není povinné, přesto se tak podle informací ministerstva zdravotnictví testovala více než polovina z asi 57 tisíc osob, které měly od pondělí 17. ledna do posledního čtvrtka pozitivní samotest.

Podle toho, jak se bude epidemická situace vyvíjet, počítá ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s tím, že by se mohlo testování ve školách a firmách omezovat či ukončit v polovině února. Ve školách se testuje jednou týdně v pondělí, ve firmách dvakrát týdně.

Záchyty v zaměstnání

Zaměstnavatelé za dva týdny plošného testování na covid nahlásili přes 64 200 pozitivních pracovníků. Více než 62 procent lidí, kterým samotest vyšel pozitivně, absolvovalo potvrzující PCR test vyhodnocený laboratoří. Potvrdily téměř 84 procent pozitivních výsledků.

Například v izolaci jsou kvůli nákaze covidem podle ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka čtyři procenta hasičů. „Další tři procenta jsou v karanténě a 0,2 procenta lidí jsou na překážkách ze strany zaměstnavatele. To je cca 7,2 procenta hasičského sboru,“ uvedl. Celkem je u hasičů podle něj 10,8 procenta lidí mimo, limit pro ohrožení je asi 15 procent. Možnost pracovní karantény by Vlček nevyužil i kvůli tomu, že hasiči nedokážou splnit její podmínky.