TÉMA

Hana Roháčová

V neděli přibylo téměř 28 tisíc nakažených, dosud nejvíc za víkendový den

Za neděli je 23 914 nově potvrzených případů koronaviru. Je to téměř dvakrát víc než před týdnem a vůbec nejvíc za víkendový den od začátku epidemie. U dalších 3849 vzorků jde o opakovanou nákazu. Počet hospitalizovaných s covidem po sobotním poklesu znovu překročil dva tisíce. V nemocnicích bylo ke konci víkendu o téměř 450 nakažených víc než před týdnem, počet pacientů v těžkém stavu se ale snížil. Počet škol, které kvůli epidemii covidu požádaly ministerstvo školství o přerušení výuky, stoupl od minulého úterý do začátku tohoto týdne z osmi na 56.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 19:18|

Kolektivní imunity Česko ještě nedosáhlo, protilátky by ale mohlo mít už 71 procent Čechů, říká vakcinolog Chlíbek

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka Česko ještě nedosáhlo optima kolektivní imunity. Při započtení lidí, kteří nemoc prodělali, by ale protilátky mohlo mít už 71 procent Čechů. Primářka kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová proto věří, že k další celostátní uzávěře již nedojde. Řekli to v pořadu Otázky Václava Moravce.
22. 8. 2021|

Opozice chce v covidových certifikátech uvádět údaje o protilátkách. Problém je ale s jejich měřením

V Česku pokračuje debata o uznávání protilátek po onemocnění covidem-19. Podle části opozice by měl být údaj součástí covidových certifikátů – stejně jako třeba záznam o očkování. Podle ministra zdravotnictví ale zatím není jasné, jaká hladina protilátek člověka ochrání.
14. 6. 2021|