Testy ve středu zachytily přes 30 tisíc nakažených, z toho téměř pět tisíc reinfekcí

Laboratoře v Česku ve středu zachytily bezmála 26 tisíc nových případů koronaviru. V mezitýdenním srovnání je to o 14,5 tisíce více. Naopak oproti středě je nově nakažených téměř o 2,5 tisíce méně. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ale může být skutečný počet i několikanásobný. Přibývají také případy reinfekcí. Jde o lidi, kteří už covid v minulosti prodělali a teď ho mají znovu. Ve středu jich testy odhalily 4689. Od začátku týdne zaměstnavatelé nahlásili přes 11 tisíc pozitivních na koronavirus.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

S šířením varianty omikron přibývá opakovaných nákaz. Takzvané reinfekce v denním přírůstku nakažených na webu ministerstva zahrnuty nejsou, za středu jich statistiky evidují 4689.

Od začátku epidemie je takových případů skoro padesát tisíc, z toho zhruba třiadvacet tisíc připadá na letošní rok. Odborníci upozorňují na to, že počet opakovaných nákaz bude s dalším šířením omikronu dál růst. Prodělání nemoci totiž u této varianty chrání před nákazou méně než u delty a jí předcházejících kmenů koronaviru.

Epidemie v Česku postupně sílí od začátku roku, v posledních dnech jsou nárůsty výraznější. V prvním lednovém týdnu byl denní průměr nově pozitivních asi 6700, minulý týden přes deset tisíc a v tomto týdnu činí průměr za tři dny téměř pětadvacet tisíc. V pondělí podle statistik na webu ministerstva zdravotnictví přibylo 20 291 nově nakažených, v úterý 28 490 a ve středu 25 989. 

Incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu-19 za posledních sedm dní na každých sto tisíc obyvatel, ke čtvrtku stouplo na 1086, o den dříve bylo o 136 nižší. Nejrychleji se nákaza šíří v Praze, kde připadají za poslední týden na 100 tisíc obyvatel dva tisíce nově nakažených. Nejméně potvrzených nových nákaz za sedm dnů na 100 tisíc obyvatel zůstává na Vysočině – 599, i tam je to ale dvojnásobek stavu před týdnem.

Statistiky ministerstva zaznamenaly ve středu téměř 93 tisíc PCR testů a přes 17 tisíc antigenních testů odebraných zdravotníky. Oproti úterý klesl počet PCR rozborů o 17 tisíc, antigenních bylo asi o dvanáct tisíc méně. V mezitýdenním srovnání počet PCR testů o 27 tisíc stoupl, antigenních bylo tuto středu asi o dva tisíce méně.

Testování ve firmách

Od začátku týdne zaměstnavatelé nahlásili celkem 11 418 pozitivních samotestů na koronavirus. Celkový počet testovaných není znám, firmy musí hlásit ministerstvu jen výsledky pozitivních. Výsledky antigenních samotestů se nezapočítávají do denních statistik pozitivně testovaných, stejně jako opakované nákazy u stejné osoby.

Do pondělního večera firmy ohlásily 4509 pozitivních testů, dalších 4589 v úterý a 2320 ve středu. Prostřednictvím webového formuláře to musí učinit nejpozději druhý den po testování. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu po jednání vlády uvedl, že testování dvakrát týdně bude pokračovat nejméně do poloviny února.

V případě pondělního testování ve školách se nákaza covidem potvrdila u 7210 žáků a 957 zaměstnanců. Jde o více než dvojnásobný nárůst oproti předchozímu testování z minulého čtvrtka, uvedlo ministerstvo. V pondělí se otestovalo zhruba 1,18 milionu žáků a asi 181 tisíc zaměstnanců škol. Počet testů zůstává podle úřadu v jednotlivých kolech zhruba stejný.

Vyšší záchyty se podle odborníků s odstupem přibližně dvou týdnů mohou projevit v nemocnicích. Podle vyjádření ředitele ÚZIS Ladislava Duška na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví modely predikují kolem šesti tisíc hospitalizovaných v jeden den a z nich zhruba 500 až 700, kteří budou potřebovat intenzivní péči. Prozatím počty pacientů s covidem-19 v nemocnicích klesají. V mezitýdenním srovnání klesl počet hospitalizovaných asi o 500 na 1615, v těžkém stavu je 245 pacientů, před týdnem jich bylo asi o 140 víc.

Podle odborníků stojí za nižší zátěží nemocnic i proočkovanost obyvatel. Zdravotníci podali za celou dobu očkování přes 16,65 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo téměř 6,75 milionu lidí. Ve středu si pro vakcínu přišlo zhruba 48 tisíc lidí, což je asi o 39 tisíc méně než před týdnem. Většinu očkovaných tvoří v poslední době již plně naočkovaní lidé, kteří dostávají posilující dávku vakcíny. Dohromady už dostalo posilující dávku přes 3,4 milionu lidí.

Z aktuálních dat ovšem vyplývá, že dokončené očkování bez posilující dávky před nákazou variantou omikron tolik nechrání. Počty nakažených lidí očkovaných a neočkovaných jsou srovnatelné. Čtyřikrát nižší je pravděpodobnost nákazy u lidí s posilující dávkou. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek ovšem zdůraznil, že docela jiné je to, když přijde na ochranu před vážným průběhem covidu-19.

„Klesá sice ochrana proti nákaze samotné u očkování dvěma dávkami, ale posilující dávka ji vrací zpět na více než 82 procent. Ochrana proti těžkému průběhu nemoci je trvalá, u zranitelných skupin vyšší než 90 procent,“ uvedl Dušek v prezentaci pro sněmovní zdravotní výbor.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 laboratoře zaznamenaly téměř 2,68 milionu případů infekce, ministerstvo ke středě eviduje 36 972 zemřelých.