Soud v USA nařídil prezidentem oceněnému Krúpovi zaplatit Bakalovi vysoké odškodné, zjistili Reportéři ČT

Reportéři ČT: Zásluhy pana Krúpy (zdroj: ČT24)

Společnost Arca Capital, která sdružuje přes dvě stě firem z mnoha oborů, vybudoval finančník Pavol Krúpa. Před třemi lety jej prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí za zásluhy –⁠ ocenil jeho aktivity proti Zdeňku Bakalovi. Za ty však podle nedávného rozsudku amerického soudu bude muset Krúpa zaplatit Bakalovi odškodné v řádech stovek milionů korun. Arca Capital je nyní v insolvenci, svým klientům dluží dvacet miliard korun. Krúpa tvrdí, že za to mohou dnešní manažeři firmy. Pro Reportéry ČT natáčel Hanuš Hanslík.

Činy, za které byl Krúpa dříve Zemanem vyznamenán, označil soud v Charlestonu za vydírání. Podnikatel proti Bakalovi pořádal demonstrace a už dříve připustil, že některým demonstrantům platil. Akce přitom probíhaly nejenom v Česku, ale i v Americe. Na americké demonstrace si Krúpa dokonce najal firmu, která se jmenovala „Davy na objednávku s.r.o.“ (Crowds on Demand LLC).

Rozsudek amerického soudu mimo jiné uvádí, že Krúpa měl Bakalovi nabízet, že pokud dostane půl miliardy korun, tyto akce zastaví. „Pan Krúpa zahájil svou kampaň zahrnující obtěžování, hanobení a zlomyslné zasahování do rodinných záležitostí pana Bakaly a jeho obchodních a dobročinných činností v roce 2016 v Evropě. V roce 2017 pan Krúpa prostřednictvím zprostředkovatele nabízel zastavení kampaně, pokud mu pan Bakala zaplatí pět set milionů českých korun, což odpovídá přibližně 23 milionům amerických dolarů,“ zní v rozsudku.

„Nějaký soudce rozhodl o něčem, o čem vůbec nic nevím. Netuším, o čem se tam rozhodlo,“ reagoval Krúpa s tím, že nemohl být účastníkem řízení, protože v té době kvůli covidu nebylo možné cestovat do Spojených států. Pražský hrad se zatím k závěru soudu v Charlestonu nevyjádřil.

Krach skupiny Arca

V České republice a na Slovensku se o Krúpovi mluví hlavně v souvislosti s jedním z největších československých krachů. Skupinu Arca Krúpa skoro před dvaceti lety zakládal, donedávna ji řídil a byl také jejím majoritním vlastníkem. Nyní skupina dluží asi dvacet miliard korun, které není schopna splatit. 

Peníze si společnost napůjčovala prostřednictvím krátkodobých směnek. Na ně firmě půjčovaly své uspořené miliony nejen podnikatelé, ale také drobní střadatelé, kteří skupině poskytli své úspory. Okolnosti dvacetimiliardového krachu Arcy už vyšetřuje česká i slovenská policie. 

„Je to jedna z největších insolvencí. V českém řízení Arca Investment je více než 1900 věřitelů, jsou tam stomiliony nebo miliardy korun. V takové komplexitě a ještě, že se jedná o seskupení tolika firem, to v Česku ani na Slovensku doposud neprobíhalo,“ konstatoval partner poradenské společnosti Price Waterhouse Coopers Petr Smutný. 

Více než tři a půl miliardy korun půjčili společnosti Arca Investments klienti advokátní kanceláře JŠK. „Situace, do které se společnost dostala, je finanční katastrofou. Pan Krúpa je zcela jistě součástí toho problému, určitě není součástí jeho řešení,“ řekl zástupce spolků věřitelů AVEA z advokátní kanceláře JŠK Tomáš Richter.

„Práce všeho druhu“

Arca v minulosti investovala do řady oborů. Zabývá se například realitami, v současné době staví bytový projekt Pod Vinicou v Bratislavě. Skupina podniká i v energetice. Na Slovensku vlastní elektrárny na biomasu a investovala i do fotovoltaických elektráren. Skupina také prostřednictvím svých firem patří mezi nejvýznamnější dodavatele agenturních zaměstnanců, vlastní také slovenskou síť s potravinami Delia, se kterou chtěla expandovat i do České republiky.

Krúpa v minulých letech předal vedení společnosti i majetkový podíl Rastislavu Veličovi, který byl do té doby jeho pravou rukou. Nyní se ale neshodnou v tom, kdo krach firmy způsobil. Vzájemně se obviňují z vyvádění peněz. „Do léta 2020 vládl české větvi Pavol Krúpa a Arca Capital Bohemia využíval jako průtokový ohřívač. To znamená, že poslal peníze do Arca Capital Bohemia ze společností, které emitovaly dluhopisy, a následně si je převedl do jiných společností,“ popisuje Velič. 

„Jestli jsem vyváděl prostředky ze skupiny, tak jedině proto, že mi patřily. Mám nevyplacené provize a odměny od roku 2010 ve výši 25 milionů eur,“ reagoval na Veličova obvinění Krúpa. Odmítá zároveň, že způsobil úpadek Arcy. 

„Pan Krúpa je velmi komplikovaná osobnost. Je potřeba říct, že on neútočí jenom na stávající managment, ale útočí i na věřitele včetně našich klientů, čili na lidi, kteří tehdy jím vedené společnosti až do roku 2018 půjčili miliardy korun. To naše klienty samozřejmě irituje,“ dodává zástupce advokátní kanceláře JŠK.

Kde se stala chyba?

Věřitelé vidí problém jak ve starém, tak i v novém vedení společnosti. Ačkoli manažeři Arcy jako hlavní příčinu krachu společnosti uvádějí pandemii covidu, insolvenční správce, věřitelé i experti, kteří nyní řeší restrukturalizaci Arcy, vidí příčinu hlavně ve způsobu financování firmy prostřednictvím směnek. 

„Dlouhodobé projekty byly financovány krátkodobými penězi. Myslím si, že to byla určitá roztříštěnost a nejednoznačnost strategie celé skupiny,“ uvedl Smutný. Podle insolvenčního správce Arca Investments Lee Loudy byl způsob financování skupiny velmi drahý. „Úroky na směnkách a poplatky distributorům, respektive finančním poradcům, kteří získavali investory, byly vysoké,“ míní. 

Věřitelé si navíc nejsou jistí tím, zda Pavol Krúpa opravdu skupinu Arca opustil. Média totiž v minulosti spekulovala o tom, že předání vedení i podílu Veličovi mohl být jen trik, který měl skupině pomoci, když Česká národní banka v roce 2018 označila Krúpu za nevěrohodnou osobu. Podle Smutného může nynější chování Krúpy znamenat, že se snaží odvrátit pozornost na „fakta, která ho osobně ohrožují“.

Krúpa to vnímá jako spekulace a tvrdí, že ve spojení s Veličem není. Označil ho dokonce za nepřítele. Velič se jako Krúpova „nastrčená loutka“ necítí. „Od roku 2016, kdy jsem vstoupil do představenstva firmy, jsem měl autonomní rozhodovací procesy. Snažil jsem se věci řešit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ řekl Velič.

Na směnkách jsou však podpisy jak Veliče, tak i Krúpy. Ten ale tvrdí, že jeho podpisy někdo zfalšoval. „Každá směnka prošla našima rukama a pohledem i z důvodu rubopisů a také z toho důvodu, abychom ověřili, že máme před sebou originál,“ řekl Louda. 

Souvislost mezi skupinou Arca a Bakalou

Zda a jaký vliv bude mít na připravovanou restrukturalizaci skupiny Arca rozhodnutí amerického soudu, zatím není jasné. V aktivitách proti Bakalovi se měl totiž Krúpa angažovat i jménem skupiny Arca. Už v roce 2016 začal Bakalu kritizovat za jeho činnost v OKD. Krúpa nabízel, že krachující doly převezme a zachrání.

Zúčastnil se také demonstrací na podporu horníků OKD, kteří požadovali dříve slíbené, ale neuskutečněné předání bytů OKD do jejich vlastnictví. Krúpa Bakalu kritizoval stejně jako prezident. Oba tvrdí, že firma OKD byla účelově tunelována. Kdyby podle Krúpy z těžební společnosti nebyly vyváděny peníze, mohla fungovat i nadále, a to i při současných cenách uhlí. Právě za postup proti Bakalovi dostal Krúpa od Zemana vyznamenání. 

Dlouholeté policejní vyšetřování ale doposud ke konkrétním obviněním nevedlo. Zdeněk Bakala se tak nikdy před soud nedostal. Podle soudu v USA ale Krúpovi vůbec nešlo o vyřešení kauzy OKD a prospěch horníků. Mělo jít pouze o to, aby pod záminkou kauzy OKD získal od Bakaly peníze. 

„Pan Krúpa pohrozil zintenzivněním a eskalací kampaně tím, že ji přenese do Spojených států, pokud pan Bakala nesplní jeho požadavky. Když to pan Bakala odmítl, Krúpa splnil svou hrozbu a zapojil obžalované Adama Swarta a jeho společnost Davy na objednávku s.r.o. do pokračování pomlouvačné kampaně proti panu Bakalovi v této zemi včetně Jižní Karolíny,“ stojí také v rozsudku amerického soudu. 

Firma Davy na objednávku s.r.o. proti Bakalovi uspořádala v USA hned několik demonstrací. Bakala následně Krúpu zažaloval. U soudu pak majitel firmy Davy na objednávku Adam Swart přiznal, že ho platil Krúpa. Místo dehonestujících textů umístil Swart později na web omluvu ve třech jazycích –⁠ angličtině, češtině a slovenštině. 

Soud nakonec Krúpovi uložil zaplatit Bakalovi pokutu přes 700 milionů korun. Podle amerického rozsudku Krúpa do akce zapojil i svoji tehdejší společnost. „Podněcování k vyhrožování násilím vůči panu Bakalovi a jeho rodině včetně výhrůžek smrtí a tvrzení, že pan Bakala by měl být zastřelen, oběšen, sťat a rozřezán. Hrozby a prohlášení, jako jsou tato, byla propagována na facebookové stránce s doménovým jménem registrovaným u společnosti pana Krúpy Arca Capital,“ stojí v rozsudku.

Reorganizace společnosti

Věřitelé skupiny Arca a následně i soud už schválili vypracování plánu na reorganizaci společnosti. Cílem je, aby věřitelé v následujících letech získali zpět alepsoň padesát procent svých vkladů.

Plán reorganizace teď připravuje nadnárodní poradenská společnost Price Waterhouse Coopers. „Navrhujeme, aby veškerý majetek, který je v Arca Investment, byl vložen do nové společnosti, které pracovně říkáme NOAH (Nová Arca Holding). V této společnosti, když bude majetek, tak proběhne takzvaná transformace, protože finance tekly přes Maltu, Kypr a Velkou Británii a byly dále investovány do vlastních společností. Tyto vazby napřímíme a pohledávky dostaneme přímo na Arcu,“ řekl Smutný. 

Insolvenční správce bude zároveň prověřovat, zda nebyl ze skupiny Arca nezákonným způsobem vyveden majetek.