TÉMA

PricewaterhouseCoopers

Nezaměstnanost v prosinci stoupla na 3,7 procenta, volných míst ubylo

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 3,7 procenta, zatímco předchozí tři měsíce stagnovala na 3,5 procenta. O práci se prostřednictvím úřadů práce ucházelo 271 803 lidí, o 14 616 více než o měsíc dříve. Současně o zhruba 3300 oproti listopadu ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé na konci loňského roku nabízeli 288 647. Jejich nabídka byla přesto dál vyšší než počet uchazečů. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Úřad práce ČR (ÚP ČR).
9. 1. 2023Aktualizováno9. 1. 2023, 11:23|

Nezaměstnanost v říjnu zůstala na 3,5 procenta, ubylo volných míst i lidí bez práce

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v říjnu 3,5 procenta, zůstala tak na stejné hodnotě jako v září. Počet uchazečů o práci se oproti předchozímu měsíci snížil o 588 na 255 792. Ubylo i nabízených volných míst, jejich počet klesl zhruba o 8,7 tisíce na 297 360. Údaje v úterý zveřejnil Úřad práce ČR.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 10:38|

Soud v USA nařídil prezidentem oceněnému Krúpovi zaplatit Bakalovi vysoké odškodné, zjistili Reportéři ČT

Společnost Arca Capital, která sdružuje přes dvě stě firem z mnoha oborů, vybudoval finančník Pavol Krúpa. Před třemi lety jej prezident Miloš Zeman vyznamenal medailí za zásluhy –⁠ ocenil jeho aktivity proti Zdeňku Bakalovi. Za ty však podle nedávného rozsudku amerického soudu bude muset Krúpa zaplatit Bakalovi odškodné v řádech stovek milionů korun. Arca Capital je nyní v insolvenci, svým klientům dluží dvacet miliard korun. Krúpa tvrdí, že za to mohou dnešní manažeři firmy. Pro Reportéry ČT natáčel Hanuš Hanslík.
24. 11. 2021|

Španělské dráhy koupily polovinu českého Leo Expressu, píše Zdopravy.cz

Jeden z největších evropských železničních dopravců začne podnikat v Česku. Španělské státní dráhy Renfe po měsících jednání oznámily, že kupují padesát procent českého soukromého dopravce Leo Express. Píše o tom server Zdopravy.cz. Podle tiskové zprávy španělského dopravce již k nákupu došlo. Vyjádření Leo Expressu server zjišťuje.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 17:38|

Automobilky čekají výrobu na úrovni loňského rekordu ve výši 1,4 milionu aut

Letošní výroba osobních aut se zřejmě vyrovná loňské rekordní produkci 1,4 milionu vozů. Automobilkám se v závěru roku podařilo dohnat pomalejší tempo ze začátku roku, uvedl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl. Po Novém roce by mohl přijít pokles.
29. 12. 2019|

Nenoste vysoké podpatky, škodí zdraví, varuje studie českých lékařů

Dlouhodobé nošení vysokých podpatků podle studie odborníků z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy škodí kolenům a kotníkům. Experti doporučují výšku maximálně tři až čtyři centimetry. Na studii spolupracovali s univerzitou Hacettepe v turecké Ankaře, společně článek publikovali v odborném časopise PM&R Journal.
29. 8. 2019|

Žádné pokladny, žádné fronty. Budoucnost nakupování může být ve stylu „vezmi, co chceš, a jdi“

Obchod, ve kterém úplně chybí pokladny, a přesto funguje. Většina zákazníků i prodavačů si něco takového představí jen stěží. Už brzy by se však bez placení na místě mohlo nakupovat běžně. Technologie, se kterými jako první přišli internetoví prodejci, si pomalu klestí cestu i do městských večerek.
12. 2. 2019|

Jeden z odsouzených v aféře LuxLeaks se domohl obnovení procesu

Lucemburský kasační soud vyhověl stížnosti hlavního obžalovaného v kauze úniku kontroverzních daňových dohod Lucemburska s nadnárodními podniky a nařídil obnovení procesu. V kauze známé jako LuxLeaks tak soud Francouzovi Antoinu Deltourovi zrušil podmíněný šestiměsíční trest vězení.
11. 1. 2018|