I v sobotu přibylo přes pět tisíc nakažených covidem. Hygienici navrhují testovat žáky v 23 dalších okresech

Ve více než dvaceti dalších okresech by se mohli od 8. listopadu začít testovat žáci ve školách. Navrhuje to hlavní hygienička Pavla Svrčinová s ohledem na šíření nákazy. Podle dřívější dohody ministrů by se testování mělo týkat škol v okresech s týdenním výskytem nákazy nad 300 na sto tisíc obyvatel, zatím je schválené v osmi okresech. Hranici 300 případů na sto tisíc obyvatel ovšem nově překročila i republika jako celek. Přispěl k tomu sobotní počet 5057 lidí s nově potvrzenou nákazou koronavirem, což je nejvyšší přírůstek za volný den od 20. března. Počet osob, které jsou kvůli covidu-19 v nemocnici, ale ve srovnání s předchozím dnem mírně poklesl.

On-line přenos

Koronavirus - říjen

  • 16:03

    Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 15:49

    Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

  • 14:01
    Česko

    Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

S víkendem obvykle počet pozitivních testů – stejně jako celkový počet provedených testů – výrazně klesá, ale tentokrát se to nestalo.  Po pátečních 5734 potvrzených případech se v sobotu prokázala nákaza covidem u dalších 5057 lidí, z nich čtyřiasedmdesát procent není očkováno nebo nemá vakcinaci dokončenou. Pozitivních testů bylo více než v kterémkoli dnu minulého týdne, ale i více než toto pondělí a čtvrtek. Ve srovnání s minulou sobotou byl počet potvrzených případů téměř dvojnásobný.

Více bylo i provedených testů PCR, zřejmě ale ne tak výrazně. Ministerstvo zdravotnictví jich zatím eviduje necelých 37 tisíc oproti 30 tisícům z minulé soboty, ale protože stát dostává údaje o části negativních testů až dodatečně, obvykle se tato data ještě zpětně doplňují.

Ze sta tisíc obyvatel se v posledním týdnu nakazilo koronavirem již 312 lidí. Toto číslo výrazně roste den ode dne a ještě výrazněji týden od týdne. Před týdnem činila incidence 191 a o další týden dříve 85.

Celorepubliková incidence nereflektuje fakt, že se nákaza šíří v různých regionech velmi rozdílným tempem. Vyšší incidence je na Moravě než v Čechách, na Prostějovsku je oproti celorepublikovému číslu více než dvojnásobná (651 nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní), zatímco na Sokolovsku, Náchodsku, Děčínsku a Chebsku připadá na sto tisíc obyvatel méně než sto lidí s prokázaným covidem.

V nemocnicích je 1417 lidí nakažených koronavirem, což je o čtyři desítky méně než na konci pracovního týdne. Stoupl však počet pacientů v těžkém stavu, kterých je 192. Z třiadevadesáti lidí, kteří byli v sobotu nově hospitalizováni, nemá očkování nebo ho nemá dokončené šedesát procent. Z dvanácti lidí, kteří za poslední den skončili na JIP, nejsou očkovány dvě třetiny, jejich věkový průměr je 55 let oproti 72 letům u očkovaných pacientů, kteří potřebují intenzivní péči.

Přibývá nemocnic, které zakazují návštěvy. Nově ohlásila zákaz, který bude platit již od pondělí, krajská nemocnice v Jičíně, pod kterou patří také novobydžovská nemocnice.

Na vakcinační místa přišlo v sobotu 8116 lidí, což je obdobné množství jako o týden dřív, ale násobně více než o předchozích víkendech. Na rozdíl od předchozích dnů nepřevažovali v sobotu lidé, kteří přišli na posilující dávku. Těch podali zdravotníci zhruba stejné množství jako prvních dávek, necelá tisícovka lidí šla na druhou dávku. Zájem o očkování se v posledních dnech zvýšil v souvislosti s ukončením proplácení preventivních testů z veřejného zdravotního pojištění neočkovaným dospělým. Lidé, kteří vakcinaci alespoň zahájili, je budou mít hrazené dál.

Hygienici navrhují výrazně rozšířit testování ve školách

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla Radiožurnálu, že navrhne ministerstvu zdravotnictví, aby od druhého listopadového týdne významně rozšířilo testování ve školách. „Jedná se o více než 20 okresů a je mezi nimi i (…) Praha,“ upřesnila Svrčinová. Kromě Prahy a okresů Praha-východ a Praha-západ jmenovala okresy Beroun, Kolín, Strakonice, Český Krumlov, Domažlice, Plzeň-město, Rokycany, Klatovy, Louny, Jihlava, Blansko, Brno-město, Vyškov, Olomouc, Šumperk, Vsetín, Kroměříž, Zlín, Nový Jičín a Frýdek-Místek.

Zatím je testování, a to ve kolech 1. a 8. listopadu, schváleno v osmi okresech – Brno-venkov, České Budějovice, Karviná, Opava, Ostrava-město, Prachatice, Prostějov a Přerov.

Ministři školství Robert Plaga (za ANO) a zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se dohodli, že se budou žáci testovat v okresech, kde bude více než 300 nakažených na sto tisíc obyvatel. Prvních osm okresů stanovili hygienici podle dat z minulého víkendu. Nyní je vyšší incidence již v 31 z celkových 77 okresů, což odpovídá okresům, kde je testování ve školách již schváleno a kde ho hygienici nově navrhují.

Podobně jako při plošném testování na začátku září budou moci žáci, respektive jejich zákonní zástupci test odmítnout, potom ale budou muset mít při výuce roušku a týkat se jich budou i další omezení.

Testování neočkovaných na náklady pojišťoven končí, začnou kontroly bezinfekčnosti v restauracích

Neděle je posledním dnem, kdy se mohou lidé, kteří alespoň nezahájili očkování, preventivně otestovat na covid-19 na náklady zdravotních pojišťoven. Od pondělí již budou za testy, které potřebují, když chtějí jít do restaurace, divadla, kina nebo na sportoviště, případně je musí podstoupit po příjezdu ze zahraničí, platit. Ceny jsou zastropované na 201 korunách za antigenní test a 814 korunách za vyšetření metodou PCR. Testy budou od 1. listopadu nově platit pouze 24 hodin v případě antigenního a 72 hodin u PCR.

V pracovním týdnu hlásila testovací místa nebývalý zájem. V neděli již byl na jednom z míst, kde se testuje i o víkendu – u liberecké IQLandie – klid. Na registraci či odběr tam čekaly před polednem asi dvě desítky zájemců, většinou to byly rodiny s dětmi. Naopak ve Frýdku-Místku se vytvořila před testovacím místem delší fronta, lidé v ní čekali asi dvacet minut. Ještě větší nápor byl v olomouckém nákupním centru, kde se také testuje. Lidé čekali dopoledne i hodinu, odpoledne se již situace zklidnila.

Od pondělí také budou muset restaurace začít kontrolovat, zda mají všichni hosté negativní test, jsou očkováni nebo covid v posledním půlroce prodělali. Někteří provozovatelé restaurací ale zpochybňují, že by měli právo po hostech doklad o bezinfekčnosti vůbec požadovat, a obávají se, že kontroly odradí část zákazníků. Provozovatel bistra v centru Olomouce Dušan Horňák uvedl, že se rozhodl, že nechá na hostech, zda vyhoví žádosti, aby prokázali bezinfekčnost, a že neplánuje nikoho z podniku vyhazovat.

Nová vláda nebude bezhlavě rušit dosavadní opatření, řekl Fiala

Kandidát koalice SPOLU na premiéra Petr Fiala (ODS) řekl v pořadu Partie televize Prima, že po vzniku nové vlády bude chtít prověřit, zda fungují nynější opatření proti šíření covidu-19, a teprve potom se rozhodne o případném jejich rušení. Zdůraznil však, že za zásadní považuje očkování a zejména je podle Fialy potřeba dokončit očkování rizikových skupin obyvatel.

Domnívá se, že nynější Babišova vláda si nepočínala správně. „Nejde to dělat tak, jako se to dělalo dosud. To, co my bychom chtěli udělat, je opravdu adresné oslovování. Za pomoci zdravotních pojišťoven, za pomoci praktických lékařů, prostě doslova se dostat k těm lidem přímo a přesvědčit je, aby se nechali naočkovat,“ plánuje Fiala.

Předseda nového poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný v témže pořadu řekl, že koalice SPOLU připravuje dvě skupiny, které mají pomoci s pandemií. Kromě již dříve oznámeného Národního institutu pro zvládnutí pandemie to má být užší pracovní skupina, která se bude zabývat očkováním.

„Budou tam zapojeni i hejtmani, ať už Jan Grolich z Brna nebo Martin Kuba z Českých Budějovic. Ti tam budou zapojeni tak, abychom drželi linku směrem ke krajům, k praktickým lékařům, kde se konkrétně to očkování musí dít,“ avizoval Výborný.

Předseda Asociace krajů Martin Kuba doufá, že se díky nové skupině usnadní komunikace mezi vládou a samosprávami. V minulosti podle něj nebyl dobře předjednaný začátek hromadného očkování v prosinci loňského roku a nedávno ani rozesílání SMS s informacemi o nároku na třetí posilující dávku očkování po zkrácení lhůty z osmi na šest měsíců. „Najednou dostali SMS všichni, kteří byli očkovaní v průběhu března a dubna, což je 600 tisíc lidí,“ kritizoval Kuba. Důsledkem jsou podle něho fronty u očkovacích center.

Národní institut pro zvládnutí pandemie tvoří členové Mezioborové skupiny pro epidemické situace, praktičtí lékaři i zástupci hygienických stanic, Státního zdravotního ústavu nebo Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Má osmadvacet členů, vede ho předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.