Šéf ČEZu odhaduje zdražení elektřiny o třetinu a plynu o polovinu i víc

Energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš odhaduje nárůst cen u elektřiny asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny, řekl deníku Hospodářské noviny (HN). Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Firma změny oznámí prvního listopadu s platností od prvního ledna. Souvisí to i s regulovanou složkou, kterou také teprve zveřejní Energetický regulační úřad (ERÚ), dodal. Reakci na rostoucí ceny energií ale bude na svém jednání v pondělí odpoledne řešit i vláda.

„Odhadujeme, že na koncové faktuře, kterou dostávají domácnosti, se to může projevit zvýšením řádově o třicet procent oproti letošnímu roku,“ řekl HN šéf ČEZu. Připomněl, že velkoobchodní cena letos vzrostla v celé Evropě na rekordní úroveň. Důvodů je podle něj několik. „Jednak je to zdražení plynu, s nímž je cena elektřiny propojená, dále zdražily emisní povolenky a do toho se zvedla ekonomika po covidu, takže stoupla poptávka po energiích,“ podotkl.

Nárůst cen u plynu bude podle Beneše ještě vyšší než u elektřiny. „Tady je to opravdu dramatické. Nárůst bude vyšší než u elektřiny. Nejsme hlavní dodavatel, na to jsou tady jiní hráči, ale můj odhad je zdražení konečné faktury o polovinu až dvě třetiny,“ řekl.

Ceny stoupají do rekordních výší, ERÚ prověřuje stabilitu dodavatelů

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům. V minulém týdnu oznámily ukončení činnosti firmy Bohemia Energy se zhruba devíti sty tisíci odběrateli, Kolibřík energie s osmadvaceti tisíci klienty a A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy.

Největší dodavatelé energií typu ČEZ, PRE, E.ON nebo innogy evidují v posledních dnech obrovský zájem od zákazníků některých menších dodavatelů, některé firmy hovoří až o tisících nových poptávek denně. Podle Beneše se lidé nemusí bát, že je ČEZ odmítne. „Lhal bych ale, kdybych tvrdil, že máme dopředu nakoupenou elektřinu pro ty, kdo nebyli dosud našimi zákazníky. Noví klienti tedy mají už nyní ceny vyšší, ale neodmítneme je,“ dodal.

Energetický regulační úřad nyní začal prověřovat stabilitu dalších dodavatelů, aby se situace z minulého týdne ve velkém neopakovala. Všech 434 licencovaných dodavatelů elektřiny a plynu by mělo doložit, že mají dostatek energií odpovídajících závazkům a také že jsou schopni si rozebrat zákazníky po společnostech, které skončily.

„Budeme se snažit vyhodnotit všechny došlé odpovědi a upomínat ty, které nedostaneme. Pokud neodpoví, nastupuje institut pokuty z energetického zákona. Maximální limit je kolem 15 milionů korun,“ shrnul předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Vláda bude jednat o změnách DPH a zrušení poplatků za obnovitelné zdroje

Cenami energií se bude na pondělním zasedání zabývat vláda. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) jde o snížení DPH z 21 procent „možná až na nulu“, ale také energetické šeky. „Nárůst cen budeme domácnostem kompenzovat speciálním příplatkem,“ objasnil. Šeky by měly dostat nízkopříjmové domácnosti, v minulosti se zmínil o 800 tisících domácností.

Opozice, respektive strany, které jednají o sestavení nové vlády, mají vůči oběma chystaným krokům výhrady. Podle premiérského kandidáta koalice SPOLU Petra Fialy (ODS) může myšlenka na snížení DPH narazit u Evropské komise.

Domácnosti, které by mohl růst cen energií nejvíce ohrozit, by chtěl Fiala podpořit, ale jinou formou. „Nám by připadalo mnohem lepší využít sociální dávky, které zde jsou, třeba příspěvek na bydlení,“ uvedl Fiala.