Bartoš na místní rozvoj, Kupka by mohl řídit dopravu. Množí se spekulace o obsazení ministerstev

Média přinašejí první informace o možném obsazení ministerstev v nově se formující vládě  koalic SPOLU a PirátiSTAN po volbách. Podle médií by například ministerstvo dopravy mohlo připadnout ODS a řídil by ho její místopředseda Martin Kupka. Piráti by pak měli dvě ministerstva a jejich předseda Ivan Bartoš by společně s resortem místního rozvoje zaštiťoval i digitalizaci. Lídr SPOLU Petr Fiala a pravděpodobný budoucí premiér bude hostem úterního Interview ČT24 v 18:28.

Devět zástupců by měla mít ve vládě nynějších opozičních stran koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a šest koalice Pirátů a Starostů (PirátiSTAN). Dohoda o tomto rozdělení křesel byla podle nejmenovaných zdrojů úterních Lidových novin (LN) základem pro sobotní podpis memoranda koalic o vůli vytvořit společně většinovou vládu.

Objevují se už i jména adeptů na ministry. Sestavením vlády by měl být podle SPOLU a PirátiSTAN pověřen šéf ODS Petr Fiala. Zájem o ministerstvo vnitra už dříve oznámil předseda STAN Vít Rakušan. Šéf Pirátů Ivan Bartoš zase v úterním Právu potvrdil zájem o ministerstvo pro místní rozvoj.

Podle zdrojů LN obeznámených s průběhem dosavadních rozhovorů je jasné, že u koalice PirátiSTAN obsadí čtyři posty Starostové a dva získají Piráti. U koalice SPOLU byla původní dohoda stran podle deníku, že ODS získá čtyři posty, tři lidovci a dva TOP 09. Část ODS se ale ozvala, že chce ministra navíc, tvrdí LN.

V pondělí se pak podle deníku objevila varianta, podle které by lidovci přenechali jeden ze svých tří postů ODS. Kompenzací za to by mohla být funkce předsedy sněmovny. O tu podle dřívějších informací stojí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, o které se rovněž spekuluje jako o kandidátce na ministryni práce a sociálních věcí. Podle LN se Pekarová Adamová může objevit i na ministerstvu zahraničí.

Požadavky Pirátů

LN také zmiňují, že se hovoří o vytvoření postu vicepremiéra pro digitalizaci, který by připadl předsedovi Pirátů Bartošovi. To by ale narušilo původní rozdělení resortů v poměru devíti ku šesti a vychýlila se rovnováha při vládním hlasování oproti původní dohodě.

Deníku Právo sám Bartoš řekl, že by se mohl ujmout ministerstva pro místní rozvoj, které by mělo agendu rozšířenou o digitalizaci. První místopředsedkyně pirátů Olga Richterová zase v médiích uvádí zájem o post ministryně práce.

Hospodářské noviny (HN) v úterý k personáliím v možné budoucí vládě koalic zmiňují, že nejasné je vedení ministerstva dopravy. ODS tam chce vyslat starostu Líbeznic Martina Kupku, v úvahu připadá i stranický ekonomický expert Jan Skopeček. Sám Skopeček ale v úterním Právu uvádí, že má zájem o post ministra financí. „Jsem připravený, pokud bude premiér mít zájem,“ řekl Skopeček. Média doplňují, že favoritem na ministra financí je nynější šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Další resorty

Starostové by v čele ministerstva dopravy rádi viděli libereckého hejtmana Martina Půtu, který podle HN sám o křeslo projevil zájem. Na ministerstvo obrany by podle HN kromě dříve zmiňované Jany Černochové z ODS mohl zamířit i lidovecký místopředseda Jan Bartošek, deník uvádí i Jana Farského ze STAN. Ministerstvo spravedlnosti by podle HN mohl kromě uváděného Marka Bendy z ODS řídit i jeho spolustraník a exministr Pavel Blažek.

O vedení ministerstva školství má kromě již dříve uváděného Petra Gazdíka (STAN) a Marka Výborného (KDU-ČSL) podle tisku zájem i Martin Baxa z ODS. Na ministerstvo zahraničí by TOP 09 ráda dosadila starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, média už zmiňovala i místopředsedu lidovců Ondřeje Benešíka. Mladá fronta DNES kromě už rozšířených jmen zmiňuje například, že by ministerstvo životního prostředí mohl vést člen předsednictva TOP 09 Tomáš Tesař.

Média také opakovaně uvádějí šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka jako adepta na ministra zdravotnictví a předsedu lidovců Mariana Jurečku na ministra zemědělství. Jako možného kandidáta pro vedení ministerstev financí či průmyslu média zmiňují místopředsedu STAN Věslava Michalika. Úterní HN také píšou, že TOP 09 by měla zájem rovněž o ministerstvo kultury, post ministryně by údajně mohla obsadit předsedkyně strany Pekarová Adamová.

Předsedové ODS, KDU-ČSL a TOP 09, tedy stran sdružených do vítězné koalice SPOLU, podepsali s lídry koalice Pirátů a Starostů už v sobotu po volbách memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Ve 200členné sněmovně budou mít tyto strany a hnutí 108 hlasů.

Výsledky voleb

Výsledky víkendových voleb do sněmovny byly vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Od středy je bude možné napadnout u Nejvyššího správního soudu. Lhůta na to skončí v pátek 22. října. 

Volby vyhrála koalice SPOLU, když získala zhruba 27,8 procenta hlasů. Hnutí ANO za ní zaostalo o sedm desetin procentního bodu. Koalice Pirátů a Starostů získala přibližně 15,6 procenta a hnutí SPD 9,6 procenta hlasů. Těsně pod pětiprocentní hranicí skončily hnutí PŘÍSAHA a ČSSD. Komunistická strana dostala 3,6 procenta a Trikolora se Soukromníky a Svobodnými 2,8 procenta.

K volbám přišlo 65,4 procenta voličů.

Na prvních schůzích se sejdou noví poslanci pětice klubů

V úterý se zároveň na prvních jednáních po volbách sejdou poslanci hned několika klubů. Úvodní schůze čekají nově zvolené členy dolní komory za hnutí ANO, ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a za hnutí SPD. Obvykle se na nich volí vedení frakcí, byť to nemusí být pravidlem. Celkový počet sněmovních klubů klesne v souvislosti s výsledky voleb o dva na sedm.Nyní vládní hnutí ANO bude mít i v novém volebním období nejsilnější klub, byť počet jeho členů klesne o šest na 72. Naopak více poslanců než v končícím volebním období budou čítat frakce ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Strany sice kandidovaly společně v koalici, sněmovní kluby ale vytvoří samostatné.

Počet poslanců občanských demokratů vzroste ze současných 23 na 34, lidovců z deseti na 23 a TOP 09 ze sedmi na 14. O jednoho, z nynějších 19 na 20 členů, se rozroste frakce hnutí SPD.

Poslanci Pirátů se poprvé sešli už v neděli. Piráti uhájili v dolní komoře čtyři mandáty, když voliči dávali na společných kandidátkách se STAN přednostní hlasy adeptům tohoto hnutí. Starostové tak budou mít se 33 poslanci třetí nejsilnější klub, poprvé se sejdou v pátek.

Uspořádání nové sněmovny by se mělo odehrát v režii dosud opozičních stran volebních koalic SPOLU a Pirátů se Starosty, které již také deklarovaly vůli sestavit vládu. Ve dvousetčlenné dolní komoře budou mít 108 hlasů. Na ustavující schůzi se sněmovna sejde nejpozději 8. listopadu.