Volební lídři v Superdebatě rozeberou témata hýbající Českem třeba i s umělou inteligencí. Takové otázky nás nenapadly, říká Witowská

Studio 6: Přípravy na předvolební Superdebatu (zdroj: ČT24)

Do předvolební Superdebaty pozvala Česká televize osm předsedů stran, hnutí a koalic. Moderátorka Světlana Witowská s volebními lídry probere témata hýbající Českem, rozdělená do tří tematických bloků. Vůbec poprvé v historii předvolebních televizních debat v Česku jim také bude otázky pokládat umělá inteligence. Dvouhodinovou diskusi z Právnické fakulty Univerzity Karlovy odvysílají přímým přenosem ČT1 a ČT24 ve středu 6. října v osm večer.

Superdebaty se budou účastnit zástupci hnutí ANO, koalice SPOLU, koalice PirátiSTAN, SPD, KSČM, ČSSD, PŘÍSAHY a Trikolory.

Debata bude rozdělená na tři bloky. Moderátorka bude diskutovat s hosty o zdražování potravin, daních, bydlení či klimatu. Chybět nebudou ani témata spojená s pandemií či zahraniční politikou.

„Ptali jsme se stran a hnutí dopředu na nějaké anketní otázky, na jejich priority, a z nich jsme vycházeli i při přípravě těch témat.“ Kromě obecnějších témat budou rozebírány i aktuality. „Určitě se objeví třeba Pandora Papers, protože to je něco, co teď hýbe českou společností,“ říká Witowská.

Udržet u tématu

Nejtěžším úkolem bude pro Světlanu Witowskou udržet politiky u stanovených témat, stejně jako garantovat rovný čas a prostor všem osmi účastníkům.

„Je obtížné ukočírovat osm lidí. Možná se někdy zdá, že moderátoři skáčou do řeči, ale já se snažím vždycky o to, aby mluvili k věci. Když k ní nemluví, tak do toho vstoupím. Snažíme se o to, aby všichni měli stejný prostor, úplně na vteřiny se to ale uhlídat nedá,“ vysvětluje.

Nadcházející superdebatu osmi lídrů a lídryň srovnala s duelem kandidátů v druhém kole posledních prezidentských voleb nebo s Interview ČT24 – ve srovnání s ním je debata s osmi kandidáty náročnější. „Už jsem udělala při jedné debatě, že jsem vstala ze židličky a šla k nim, abych je zastavila. Už tam byl takový mumraj, že jsem nevěděla, o čem je řeč,“ podotkla. Domnívá se, že pokud podobná situace znovu nastane, bude opět nutné „nějak je překvapit, aby se zarazili a nehádali se“.

Přípravy jsou kvůli náročnosti a důležitosti debaty intenzivní a téměř každodenní. „S týmem se teď scházíme už denně a cizelujeme otázky, abychom na něco nezapomněli. Příprava je ale jedna věc, realita je věc druhá. Někdy je vlastně k ničemu, protože host vám může udělat úplně cokoliv, otočit na jiné téma a podobně. Může se také stát, že v průběhu vznikne nějaké zajímavé téma, nějaká diskuse, na kterou je pak dobré se zaměřit.“

UDÁLOSTI: Na otázky Světlaně Witowské budou odpovídat zástupci osmi uskupení, která v posledním průzkumu pro Českou televizi měla nejvyšší volební potenciál (zdroj: ČT24)

Kandidátům položí otázky umělá inteligence

Světlana Witowská nepovede předvolební večer sama. Vůbec poprvé v historii českých televizních debat se do diskuse zapojí i umělá inteligence. Česká televize ve spolupráci s vědci a s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy představí divákům virtuální moderátorku Matyldu – jméno, které si sama vybrala.

Matylda dostala k dispozici programy stran, hnutí a koalic týkající se budoucnosti a digitalizace, a také životopisy jednotlivých předsedů. Z nich vygenerovala několik otázek, které sama hostům položí.

„Pro každého kandidáta má jednu otázku, jsou to otázky, které by nás nenapadly a jsou trochu jiné než dáváme my. Je to opravdu zajímavá věc, chceme tím debatu zpestřit a malinko odlehčit,“ vysvětluje Witowská.

„Bude to taková třešnička na dortu. Už jsme si to vyzkoušeli v Interview a byli jsme překvapení, jaké otázky umělá inteligence umí vygenerovat. Otázky už znám, protože jsme jí museli zadat informace předem,“ doplňuje.

Poslední předvolební debata se bude vysílat z prostorů atria Právnické fakulty, ten je Českou televizí před volbami tradičně využíván. „Ráda se tam vracím, na fakultě jsem studovala. Myslím, že je to hezké a důstojné místo, i to, že je to právnická fakulta, by mohlo mít dobrý vliv na naše hosty,“ zakončuje Witowská.