Politikům v superdebatě České televize položí otázky i umělá inteligence

Události ČT - Umělá inteligence v televizní debatě (zdroj: ČT24)

Do předvolební superdebaty pozvala Česká televize osm lídrů stran, hnutí a koalic a vůbec poprvé v historii předvolebních televizních debat v Česku jim bude otázky pokládat kromě moderátorky také umělá inteligence. Dvouhodinovou diskusi z Právnické fakulty Univerzity Karlovy odvysílají přímým přenosem programy ČT1 a ČT24 ve středu 6. října v osm večer.

Umělá inteligence, která bude jednotlivým kandidátům pokládat otázky, se jmenuje Matylda. „Je v ní tisíce knih, celá Wikipedie z řady zemí. Jedná se o obrovské množství lidských znalostí. Ve druhé části jsou politické reálie o našich kandidujících stranách a jejich zástupcích,“ říká o Matyldě její autor a zároveň ředitel Alpha Industries Jan Tyl.

„Virtuální moderátorka dostala k dispozici programy stran, hnutí a koalic týkající se budoucnosti a digitalizace, a také životopisy jednotlivých předsedů. Z nich vytvořila několik otázek, které sama položí hostům superdebaty,“ vysvětluje zástupce šéfredaktora zpravodajství František Lutonský.

„Myslím, že dokáže splnit roli fantastického rešeršisty a zároveň vymyslet otázky, které jsou překvapivé,“ doplňuje dramaturgyně superdebaty Martina Riebauerová.

Kromě otázek položených umělou inteligencí, na jejímž rozvoji se podílí čeští vědci ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy, bude moderátorka Světlana Witowská diskutovat s hosty o zdražování potravin, daních, bydlení či klimatu. Chybět nebudou ani témata spojená s pandemií či zahraniční politikou.