Stát má skoro dvacet tisíc neobsazených míst. Za každé z nich i tak platí

Události: Stát letos částečně platí téměř 20 tisíc prázdných míst ve státní správě (zdroj: ČT24)

Stát letos platí za téměř dvacet tisíc prázdných míst ve státní správě. I když jsou neobsazená, stojí každé z nich polovinu toho, co obsazené pracovní pozice. Vyplývá to z dokumentu ministerstva financí, který Česká televize získala. „Černých duší“ je nejvíc v resortech školství, vnitra, financí a spravedlnosti. I přes velké počty prázdných míst plánuje vláda v příštím roce nabrat skoro sedm tisíc nových zaměstnanců. Sněmovní opozice to kritizuje.

Poptávka po zaměstnancích je v Česku patrná na řadě míst a nedostatek se nevyhýbá ani státu. Počet 19 400 neobsazených tabulkových míst je historicky druhý nejvyšší, více zaměstananců chybělo státu jen bezprostředně před pandemií v roce 2019. Tehdy jich bylo téměř dvaadvacet tisíc, loni však pouze dvanáct tisíc.

I když jsou bezmála dvě desítky tisíc míst prázdných, stát na každé z nich přesto vyplácí nemalé prostředky. „Počínaje druhým měsícem, kdy je místo neobsazeno, krátí ministerstvo financí bez dalšího ze zákona 50 procent prostředků,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Jinými slovy, druhou polovinu toho, co by platil za zaměstnance, stát i tak zaplatí.

Nejvíce prázdných míst eviduje ministerstvo školství, které shání 8850 osob. Šéf resortu Robert Plaga (za ANO) je však přesvědčen, že se školám na podzim podaří sehnat nové lidi. „Na místa, která vytváříme, se vracejí lidé a působí ve školství. Je to cesta, jak velmi rychle zvednout kvalitu vzdělávání v České republice,“ podotkl.

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti) se ovšem domnívá, že problém s nedostatkem lidí ve školství mohla vláda snadno vyřešit. „Právě proto jsme prosazovali novelu zákona o pedagogických pracovnících, která by umožnila učit odborníkům z praxe. Bohužel hnutí ANO tuto novelu zablokovalo,“ uvedl.

Významný je i podíl neobsazených míst v resortu vnitra. Hlavně kvůli nedostatku policistů v něm chybí 4761 zaměstnanců. Podobně jako Plaga je i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) přesvědčen, že se v náborových kampaních podaří lidi sehnat. „Za mě se situace zlepšuje, mám pocit, že je větší zájem o službu u policie,“ poznamenal.

Podle místopředsedy sněmovny Tomia Okamury (SPD) ale Hamáček význam náborových kampaní přeceňuje. „Problém není v tom, že by se nehlásili zájemci. Je v tom, že víc než padesát procent zájemců neprochází fyzickými testy,“ zdůraznil.

Podle pravicové opozice by stát udělal nejlépe, kdyby alespoň část neobsazených míst zrušil. „Škrtal bych v neobsazených pracovních pozicích. Pro stát pracuje rekordní počet lidí, jsem převědčen, že ten počet má spíše klesat,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. 

Vláda se ale chystá učinit pravý opak. V návrhu státního rozpočtu na příští rok plánuje, že stát nabere téměř sedm tisíc nových zaměstnanců. Budou to učitelé, policisté, vojáci, hasiči i úředníci.

Proti tomu však zní výtky nejen zprava, ale už i zleva. „Je to naprosto špatně. Stát by se měl soustředit zejména na volná místa, která má,“ kritizovala plánované nabírání dalších státních zaměstnanců předsedkyně sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

Vláda však argumentuje tím, že stát nové zaměstnance stále potřebuje.