Česko chystá pomoc svým afghánským tlumočníkům. Kvůli sílícímu Talibanu jsou v ohrožení celé rodiny

Události ČT: Česko chystá pomoc svým spolupracovníkům z Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Desetitisíce Afghánců, kteří pomáhali jako tlumočníci, řidiči nebo úředníci spojeneckým vojákům, se obávají o svou bezpečnost. Po odchodu americké armády začal Taliban rychle postupovat zemí, nyní už ovládá zhruba dvě třetiny Afghánistánu a hrozí mstou. Západ včetně Česka nabízí svým spolupracovníkům podporu, s ohledem na tempo talibanské ofenzivy ale musí konat rychle.

České televizi se podařilo kontaktovat jednoho z afghánských tlumočníků, který v zemi pod Hindukúšem spolupracoval s českými policisty. Svou identitu ale pochopitelně skrývá. „Je to velké riziko pro mě, mou rodinu, mé dvě děti. Pokud (Taliban) zjistí, že jsem pracoval pro mezinárodní síly, ihned nás zabije,“ uvedl. 

Pomocník spojenců by azyl v Česku přijal rád. Podle bývalého policisty, kterému během civilní mise v Afghánistánu pomáhal, by si ho zasloužil. „V očích prostých lidí mohli být i zrádci, takže pro ně to muselo být těžké na obou stranách, ale bez nich bychom (v zemi) neměli otevřené dveře,“ uvedl bývalý účastník policejní mise Evropské unie v Afghánistánu, jenž chce rovněž zůstat v anonymitě. 

Afghánské tlumočníky momentálně kontaktuje a zkoumá možnosti, jak jim pomoct prostřednictvím Evropské unie – a to v době, kdy jednotlivé evropské země plánují, jak spolupracovníkům umožnit vstup do své země.

Času je málo, Taliban postupuje rychle

Česká vláda schválila záchranný program už před dvěma týdny. Má jít o menší desítky osob a jejich rodiny. Kvůli bezpečnosti těchto lidí ale zatím kabinet detaily zmiňovat nechce. Času na řešení je přitom stále méně, protože Taliban postupuje Afghánistánem velmi rychle. 

„Ministerstvo obrany má seznam konkrétních, předem prověřených lidí, které bude v nejbližší době kontaktovat,“ ujišťuje Jakub Fajnor z tiskového oddělení resortu. Zmíněnými osobami mají být spolupracovníci z pozdější fáze mise. Vedle azylu je ve hře i dohoda o přesídlení do třetích států nebo peněžní pomoc, ta ale ve finále nemusí být pomocí.

„Pokud obdržím finanční podporu a situace se zhorší, Taliban nás najde a zabije. Co pak budu dělat s finanční pomocí?“ ptá se tlumočník z hlavního města Kábulu.

„Program je navržen tak, aby zohlednil náročnost služby jeho potenciálních a prověřených uživatelů a akceptoval individuální preference,“ uvedla Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany. Dodala, že primární možností asistence je poskytnutí peněz. „Není ale vyloučeno ani přemístění do České republiky,“ dodala.

Taliban je od afghánské metropole vzdálený zhruba 150 kilometrů a podle zpravodajských služeb by mohlo město do jeho rukou padnout do tří měsíců. Předměstí velkoměsta má přitom problém už teď, čelí velkému náporu uprchlíků z oblastí, které už Taliban ovládl.

„Od začátku roku konflikt napříč zemí vyhnal skoro 390 tisíc lidí,“ zmínil mluvčí generálního tajemníka OSN Stephane Dujjaric. Podle Lékařů bez hranic jich však může být až milion. 

Některé země zastavily deportace Afghánců

Francie, Německo nebo Švýcarsko na dění v zemi zareagovaly tak, že přerušily deportace neúspěšných žadatelů o azyl zpět do Afghánistánu. „Afghánská vláda nás požádala o zastavení repatriačních letů do konce října. My této žádosti vyhovíme. Myslím, že je to správné,“ řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas.  

Berlín nově schválil i dva a půl tisíce zvláštních víz. Nejvíc tlumočníků, až padesát tisíc, chtějí přijmout Spojené státy. „K 10. srpnu jsme přesunuli skoro tisíc imigrantů se zvláštním statusem, včetně jejich rodin,“ sdělil mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.  

Předseda sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD) řekl, že jde o lidi, kteří významně pomáhali, a díky jejich činnosti byl zachráněn i život mnoha českých vojáků. „Jsou prvotním cílem Talibanu, bylo by nesprávné je tam nechat. Je to naše povinnost, tady bych viděl výjimku, jaké Afghánce přijmout na naše území,“ řekl. 

„Vzhledem k tomu, že jde o malé množství lidí včetně jejich rodin, tak bychom toto (pomoc) nabídnout měli. A měli bychom to nabídnout razantněji, než nejprve pošleme nějaké finanční prostředky. Měli bychom se starat, jestli jsme schopni je fyzicky odvést z Afghánistánu,“ sdělil člen sněmovního výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS). 

Němec: Vláda na přesunu pomocníků pracuje málo

„Azyl pro překladatele je to správné řešení, pokud bude dotaženo až do konce. Například britští tlumočníci už jsou dávno pryč, protože chtěli odejít. Čeští tlumočníci mají ty samé požadavky a enormní zájem odjet do České republiky,“ řekl v Interview ČT24 bezpečnostní expert a někdejší náčelník Speciálního oddělení Útvaru speciálních operací Vojenské policie a veterán války v Afghánistánu Lumír Němec. 

Podle něj ale vláda na přesunu překladatelů příliš nepracuje. „Zásadní problém je, že nás tlačí čas. Na mě to dělá dojem, že vláda něco deklaruje, ale víceméně dělá mrtvého brouka a bude čekat, až se situace vyřeší. Ta situace dlouho čekat nebude. Okamžik, kdy Taliban dobyde Kábul, je rozsudek smrti,“ upozornil.

Česká vláda sice podle Němce přijala usnesení o pomoci, ale prakticky ho nedodržuje. „Řekli azyl a peníze. Lidem, se kterými komunikuji, ale na ambasádě v Kábulu řekli, že nemají schválené prováděcí předpisy a nemohou jim nijak pomoct,“ řekl.

Pokud se nakonec azyl Afgháncům neudělí, vidí to Němec jako zradu ze strany českého státu. „Ti lidé vlastně říkají: 'Pomozte mi zachránit mou rodinu a mě'. Rozhodně nemám rád podrazy a nemám rád zradu. Jestliže jim bylo slíbeno, že budou přemístěni do České republiky a bude jim poskytnut azyl, tak to dodržme,“ apeloval expert. 

Dělá Česko vše pro záchranu ohrožených lidí?

Podle Veselého dělá stát, co je v jeho silách. „Věřím, že ministerstvo obrany skutečně zvládne zhruba dvacet lidí s jejich rodinami včas dostat z Kábulu,“ uvedl. „Koalice Spolu i KDU-ČSL dlouhodobě volá po tom, abychom těmto lidem pomohli. Doufám, že ministerstvo obrany opravdu činí a koná, pana ministra jsme několikrát urgovali,“ dodal předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík. 

Události, komentáře – Česko pomůže v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Benešík ale připomněl, že informace o postupu ministerstva obrany zůstávají utajené, nezbývá tak podle něj než věřit, že vláda činí vše pro záchranu afghánských tlumočníků a jejich rodin. 

Veselý přiznal, že reakce českého ministerstva obrany na zhoršující se situaci v Afghánistánu nebyla příliš rychlá. „Museli předpokládat, že Taliban začne území Afghánistánu obsazovat velmi rychle, byť se to děje rychleji, než očekávali i největší pesimisté. Určitě to mohlo být dřív,“ dodal.