Poslanci se kvůli šéfovi BIS v pátek nesejdou, potvrdil Koten

Události: Babiš chce o budoucím šéfovi BIS jednat v pondělí s Hamáčkem (zdroj: ČT24)

Schůze sněmovního bezpečnostního výboru k postupu výběru ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) se v pátek neuskuteční. ČT to potvrdil předseda výboru Radek Koten (SPD). Zdůvodnil to tím, že premiér Andrej Babiš (ANO) nedodal regulérní žádost o svolání schůze. Předseda vlády chce o šéfovi BIS jednat s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

Babiš o svolání výboru požádal v úterý. Koten napsal, že do středečního večera od premiéra neobdržel opakovaně požadované doplnění jeho žádosti. „Na termín schůze rezervovaný na pátek 07:30 tedy zatím nejsou zákonné důvody a usuzuji, že po vyjádření v médiích o to nestojí ani pan premiér, ani kolegové, kteří posbírali sedm podpisů před čtrnácti dny,“ stojí v dopise, který Koten rozeslal ve středu.

„Já nejsem organizátor zasedání bezpečnostního výboru. Já jsem požádal pana předsedu Kotena, aby ho zorganizoval,“ řekl Babiš. Podle člena sněmovního výboru pro bezpečnost Jana Bartoška (KDU-ČSL) se premiér snaží „z celého jmenování šéfa BIS udělal bramboračku“.

„Já si to vykládám tak, že pan premiér se obává reakce Hradu v případě, že by skutečně dostál svých slibů (jmenovat Koudelku). Takže myslím, že se muselo něco odehrát na té hradní schůzce, kde byl pan premiér, a kterou jsem považovala za chybu, protože jmenování ředitele BIS patří do výlučné pravomoci vlády, není tam žádná kontrasignace prezidenta, nebo někoho z Hradu,“ řekla v pořadu Události, Komentáře předsedkyně výboru pro obranu Jana Černochová (ODS). Nevylučuje, že by schůzku bezpečnostního výboru svolala opozice. Také ale potvrdila, že premiérova žádost nesplňovala náležitosti k tomu, aby výbor mohl Koudelku jmenovat.

Naopak Robert Králíček (ANO) si myslí, že premiér Koudelku v blízké době jmenuje. „Pan premiér se za pana Koudelku stavěl, šestkrát ho jmenoval na generála, žádné jiné jméno nezmiňoval, a věřím, že se s panem Hamáčkem dohodnou a jmenují ho,“ potvrdil v Událostech, Komentářích. 

Opozice kritizuje také Kotena. „Z jeho konání je vidět, ze SPD prostě nechce, aby byl projednán řádně ředitel BIS a aby se do čela této instituce znovu dostal osvědčený a zkušený ředitel Michal Koudelka,“ okomentoval místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Pavel Žáček (ODS). To vyvrací jeho kolega z hnutí SPD Radim Fiala. „Já jsem přesvědčen, že Radek Koten postupoval s literou zákona tak, jak říká, on si ten výbor nemůže svolat, jak chce. Jsou jen tři možnosti - buď podle zákona o tajných službách, nebo to může udělat premiér prostřednictvím předsedy sněmovny, nebo o to požádají dvě pětiny poslanců. A pan předseda Koten udělal přesně to, co měl a to, co udělal i minule a postupoval podle zákona a jsem přesvědčen, že postupoval správně,“ vysvětloval v Událostech, komentářích Fiala. „Pan premiér nepožádal tak, jak požádat měl,“ dodal. 

Výbor se může podle sněmovního jednacího řádu mimořádně sejít na žádost sněmovny, na žádost jejího předsedy nebo na žádost nejméně dvou pětin členů výboru. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) dle svých slov tuto pravomoc za čtyři roky ani jednou nevyužil. „Navíc vláda doposud žádný návrh k projednání nepředložila, pokud vím. Ponechávám to tedy na předsedovi výboru,“ sdělil.

Funkční období nynějšího ředitele Michala Koudelky končí v polovině srpna. Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání právě v bezpečnostním výboru. „Další termín (schůze výboru) záleží na návrhu kandidáta vládou,“ napsal ČTK Koten.

Babiš se ve čtvrtek nechal slyšet, že s páteční schůzkou poslanců počítá. „Já jsem požádal pana předsedu, aby schůzku zorganizoval. Nedíval jsem se do datové schránky, zjistím v průběhu dne, jestli výbor bude, nebo ne. Mám různé informace,“ podotýká.

Babiš také řekl, že nekonání schůze neznamená Koudelkův konec v čele civilní kontrarozvědky. V pondělí hodlá Babiš hovořit s předsedou koaličních sociálních demokratů Hamáčkem. Poté oznámí stanovisko vlády, zda má Koudelka pokračovat ve funkci.

Členové výboru se na postupu neshodnou

Koaliční ČSSD ve čtvrtek poprvé připustila, že by o budoucím řediteli BIS mohl rozhodnout až příští kabinet. „Když je aktuální situace takováto, tak podle mého názoru je ideální, nejspravedlivější a nejčistší, aby si to rozhodla nová vláda,“ domnívá se místopředseda výboru za koaliční ČSSD Jan Birke. Postup navrhne poslaneckému klubu i předsedovi ČSSD a vicepremiérovi Janu Hamáčkovi. V takovém případě by měl v mezidobí vést civilní kontrarozvědku Koudelkův současný zástupce Jan Pavlíček.

Naopak člen výboru za opoziční STAN Vít Rakušan míní, že čistým řešením by bylo, aby vláda rozhodla o Koudelkově pokračování, nebo nepokračování ve funkci. Všechno ostatní jsou podle něho hry, alibismus a schovávání se před odpovědností. „Vláda má mít vlastního nominanta, kterého oznámí výboru, který zaujme stanovisko,“ je přesvědčen Rakušan. Nynější postup pokládá za „bláznivý“.

Podobný názor má místopředseda výboru za Piráty Lukáš Kolářík, podle kterého začíná být otázka vedení BIS „docela slušnou fraškou“. „Pan premiér by měl přestat kličkovat a měl by dostát svým ústavním pravomocem a přijít na výbor s nějakým jménem, které si představuje, že by mělo službu dále vést, my se o tom pobavíme a celou věc ukončíme,“ říká.

Zákonná podmínka

„Je-li podmínkou projednání ve výboru, tak když nedojde k projednání, podmínka splněna není. Otázkou je, pokud by výbor dlouhodobě obstruoval, jestli by to změnilo situaci. Každopádně v takové situaci nejsme,“ komentuje aktuální stav ústavní právník Jan Kysela.

Doplňuje, že když nebude ředitel jmenován, tak se provizorního řízení BIS ujme jeho zástupce. Poznamenává také, že nejsou jasné kroky premiéra, přičemž Babiš je podle něj ve chvíli, kdy nechce zaujímat žádné stanovisko, schopen podobné kreativity ve výkladu zákonů jako prezident Miloš Zeman.

Babiš mluvil ve středu o politizaci záležitosti. „Je opozice, která má v tom jasno a už si vybrala svého kandidáta, zase jiné strany říkají, že to máme nechat na příští vládu. Takže já myslím, že to v nejbližších dnech vyřešíme,“ řekl premiér novinářům v Ostravě.

Nynějšího ředitele BIS dlouhodobě kritizuje prezident Miloš Zeman. V květnu nevyhověl už pošesté návrhu vlády na jeho povýšení do generálské hodnosti. Loni koncem roku předal Babišovi kritický materiál ohledně Koudelky.

Premiér se Zemanem o budoucnosti Koudelky jednal v pondělí v Lánech. Babiš prezidenta požádal, aby se s ředitelem BIS sešel. Zda se tak stane, nechce Pražský hrad sdělovat. „Toto téma nebudeme veřejně komentovat,“ konstatoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Podle mluvčího BIS Ladislava Štichy k žádné schůzce Koudelka pozván nebyl.