Přijdou silné bouře. Meteorologové varují před přívaly deště, větrem i krupobitím

Česko o víkendu zasáhnou silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. Varuje před tím Český hydrometeorologický ústav. Už na sobotu večer byly avizovány bouřky v jižní polovině země, v neděli a v pondělí pak udeří s ještě větší silou.

Sobotní jasná až polojasná obloha s teplotami mezi sedmadvaceti a jednatřiceti stupni Celsia vydrží v Česku až do večera, kdy meteorologové očekávají první nástup bouřek. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od deseti večer do nedělní osmé hodiny ranní pro Karlovarský i Plzeňský kraj a široký pás jižních krajů od Českých Budějovic po Zlínsko.

V sobotních bouřkách by mohly přijít srážkové úhrny kolem třiceti milimetrů, a jak uvádí ČHMÚ, „lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů“. Bouřky mohou doprovázet blesky, kroupy a silné nárazy větru.

Výstraha na bouřky
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

V neděli znovu, ještě silněji

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí pak začne platit v neděli odpoledne, a to už bez výhrad pro celou republiku. Varování před velmi silnými bouřkami trvá až do časného pondělního rána. Srážky s úhrnem kolem padesáti milimetrů mohou znovu rozvodňovat menší toky, ale tentokrát i suchá koryta a způsobovat problémy také intenzivním odtokem vody ze svahů.

Opět se objeví kroupy a blesky. V nárazech se čeká až sedmdesátikilometrová rychlost větru, a meteorologové proto varují nejen před polámanými větvemi, ale i vyvracenými stromy. „Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě,“ podotýkají.

Výskyt silných a ojediněle i velmi silných bouřek pak očekávají i na začátku pracovního týdne, předpověď a případné nové výstrahy ale budou ještě upřesňovat.