Opravy D1 skončí včas, tvrdí vládní poslanec. Podle Jurečky ale na úkor kvality

Události, komentáře: Dokončování modernizace D1 (zdroj: ČT24)

Na dálnici D1 jsou rozkopané poslední čtyři úseky mezi Mirošovicemi a Kývalkou, kde od roku 2013 probíhají rozsáhlé opravy. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) oznámil jejich úplné zprovoznění počátkem října a podle předsedy dopravního podvýboru Poslanecké sněmovny Martina Kolovratníka (ANO) tomu tak bude. Člen podvýboru a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka si tím však není jistý. Varoval před kvapnou a nekvalitní prací i před tím, že v příštích letech nebude na dopravu dost peněz. O dopravních stavbách diskutovali poslanci v Událostech, komentářích.

Modernizace 161 kilometrů dálnice D1 začala v roce 2013 a skončit má letos. Dříve zněla z Ředitelství silnic a dálnic slova o úplném zprovoznění dálnice v letních měsících, nyní se počítá s prvním říjnovým víkendem – shodou okolností necelý týden před volbami. Podle Martina Kolovratníka to tak bude, po volbách už budou pokračovat jen dokončovací práce, které přímo neomezí provoz.

„Slib řidičům, že bude hotovo v plném profilu, nebudou tam žádná omezení, zúžení a podobně, tak zatím vše nasvědčuje tomu, že bude dodržen,“ uvedl. Zdůraznil, že stavební firmy k tomu mají i finanční motivaci. „Došlo k velké ambici dohodnout se s firmami na finančním vyrovnání, zkrátka na tom, že za rychlejší a včasný termín bude pro dodavatele finanční bonifikace – motiv být rychlejší,“ řekl Kolovratník.

Marian Jurečka zdůraznil, že na cestách mezi Poslaneckou sněmovnou a Přerovskem, kde žije, jezdí po D1 minimálně dvakrát týdně a nemá z nynějšího jejího stavu pocit, že by za tři měsíce měla být z Benešovska na Brněnsko průjezdná bez omezení.

„Nejsem si jist, jestli se to stihne. Byl bych velmi rád, aby to nebylo, jako když se končila pětiletka – že se to musí stůj co stůj k tomu datu dokončit. Chci, aby to nebylo na úkor bezpečnosti a kvality. U mostů je evidentní, že se to nestihne. Myslím, že po těch deseti letech už je jedno, jestli to bude v září, nebo v listopadu, ale ať to není na úkor kvalitní práce nebo bezpečnosti lidí, kteří by potom nějaké věci dodělávali až za provozu,“ poznamenal.

Volby každopádně mohou vést k výměně na postu ministra dopravy a možná i financí. Budoucí šéfové obou resortů se budou muset vyrovnat i s tím, že dopravní stavby, které by měly po dokončení velké opravy D1 následovat, významně zdraží kvůli dražšímu materiálu.

„Asi se budeme potýkat s tím, že v příštích letech bude problém stavby ufinancovat. Už dnes odborníci říkají, že rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, který se plánuje na příští rok, nebude stačit na to, aby se mohly začít stavět nové úseky. Vypadá to, že bude stačit jenom na to, aby se pokračovalo v rozestavěných,“ avizoval Jurečka.

Podle Kolovratníka by měl mít Státní fond dopravní infrastruktury v příštím roce stejný rozpočet jako letos.

To však nestačí, míní Jurečka. Domnívá se, že by v příštím roce bylo potřeba 145 miliard korun, tedy asi o dvacet více, než je plánovaný rozpočet fondu. Vládu viní z toho, že dopravním stavbám ubrala v rámci peněz z evropského fondu obnovy. „Původně mělo jít z plánu obnovy více než 80 miliard korun na dopravní infrastrukturu. Nakonec to dopadlo tak, že je to necelá třetina. Na silniční nejde prakticky vůbec nic.“

Šéf dopravního podvýboru sněmovny ale upozornil, že existují ještě další zdroje pro výstavbu, jako je evropský program CEF, z nějž bude možné vyčerpat stovky miliard korun.

Podle Jurečky je ovšem potřeba v rozpočtu na dopravu počítat i s tím, že ne vše půjde na výstavbu. „Důležitá část dopravní infrastruktury je kvalitní údržba. Je důležité, aby zůstal zachován minimálně rozpočet přes 15 miliard korun,“ zdůraznil. Navíc je podle něj potřeba i vylepšovat to, co už stojí, zmínil se o výstavbě nových odpočívadel pro kamiony.

Martin Kolovratník připustil, že stavby dálnic by vlastně správně neměly nynější politickou reprezentaci vůbec trápit, protože již dávno mělo být vše hotové. Důvod, proč tomu tak není, je podle něj jasný – jsou příliš složité zákony, které svazují přípravu staveb.

„Je to příklad D1 u Přerova, kde jsme ve fázi stavebního povolování, je tam neskutečné množství odvolání, podnětů od občanů a příprava stavby stále vázne,“ poznamenal. Nynější Poslanecká sněmovna schválila liniový zákon, který by to měl trochu vylepšit. „Začíná teď působit. Ale přirovnám to k parníku – když si řekneme, že nějakým směrem zatočíme, tak to ještě pár let trvá, než směr změníme,“ avizoval poslanec vládního ANO.